ΑρχικήΜε ΆποψηΕμβολιαζόμενοι - Αντιεμβολιαστές: Ποιοι είναι οι θύτες και ποιοι τα θύματα

Εμβολιαζόμενοι – Αντιεμβολιαστές: Ποιοι είναι οι θύτες και ποιοι τα θύματα

Βασικό στοιχείο στον πυρήνα του λαϊκισμού είναι η ηθικολογία. Σχεδόν σε όλες της τις εκφάνσεις η λαϊκιστική ιδεολογία επικαλείται δήθεν ηθικές αξίες και πρακτικές που δήθεν καταπατώνται από μια ελίτ, ένα «σύστημα συμφερόντων» που θέλει να επιβληθεί στο λαό, βλάπτοντας τα συμφέροντα του.

Σε αυτό το μοτίβο κινείται και ο νέος λαϊκισμός που κάνει την εμφάνιση του με το κίνημα των αντιεμβολιαστών. Σταυροί, σημαίες και συνθήματα του τύπου «όχι στους διαχωρισμούς, όχι στους εκβιασμούς, όχι στην τρομοκρατία» επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι είναι οι προνομιούχοι θύτες και οι ανεμβολίαστοι είναι οι κοινωνικοί παρίες, τα θύματα που επαναστατούν απέναντι στην αδικία, την καταπίεση, την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Όπως πάντα, όμως, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο λαϊκισμός και η ηθικολογία του δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, εκφράζουν μια βαθιά ανήθικη προσέγγιση σε ένα θέμα μάλιστα που η ανηθικότητα είναι συνυφασμένη με την απειλή της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Ας αναλογιστούμε για λίγο τι προσφέρουν τα εμβόλια κατά του COVID-19 και τι πρεσβεύουν οι αντιεμβολιαστές. Τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία, την εισαγωγή στη ΜΕΘ και το θάνατο. Και εξασφαλίζουν επίσης τη δυνατότητα να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας, έτσι ώστε ο ιός να μη μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να συνεχίσει την απειλητική του δράση μέσω αλλεπάλληλων μεταλλάξεων. Αυτό το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι εμβολιάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί ο εμβολιασμός είναι μια κοινωνικά υπεύθυνη, ηθική επιλογή, που δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο, ενώ ο μη εμβολιασμός είναι μια βαθιά αντικοινωνική και ανήθικη επιλογή που επίσης δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον μη εμβολιαζόμενο.

Τι προσφέρει αυτός που εμβολιάζεται;

  • Πρώτον, προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του.
  • Δεύτερον, βάζει ένα λιθαράκι στο πολύτιμο τείχος ανοσίας.
  • Τρίτον, διευκολύνει το σύστημα υγείας – άρα το κοινωνικό σύνολο – αξιοποιώντας ένα όπλο της επιστήμης, προκειμένου να μην παραμένει ο Covid 19 ο βασικός ρυθμιστής των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τι «προσφέρει» αντίστοιχα ένας μη εμβολιασμένος;

  • Πρώτον, εκθέτει σε τεράστιο κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του.
  • Δεύτερον, εμποδίζει το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, άρα επιτρέπει στον COVID 19 να παραμένει ενεργός και απειλητικός με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή.
  • Τρίτον, επιβαρύνει το σύστημα υγείας μετατρέποντάς το σε ένα σύστημα που είναι υποχρεωμένο να ασχολείται διαρκώς και αποκλειστικά μόνο με περιστατικά COVID 19.

Αυτό το τελευταίο, στο οποίο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, είναι ίσως το πιο ουσιαστικό, που εξηγεί πόσο εγωιστική, ανήθικη και κοινωνικά απαράδεκτη είναι η στάση των αντιεμβολιαστών.

Επί ενάμιση περίπου χρόνο σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα, τα συστήματα υγείας απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον κορωνοϊό. Άνθρωποι με χρόνια νοσήματα ζουν όλο αυτό το διάστημα με το άγχος αν θα βρουν ένα κρεββάτι στο νοσοκομείο ή και στην εντατική αν χρειαστεί, όσο διαρκεί αυτός ο εφιάλτης.

Πολλοί έμειναν πίσω σε διαγνωστικές ή άλλες ιατρικές εξετάσεις εξαιτίας της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας λόγω κορωνοιού τους τελευταίους 18 μήνες. Και τώρα που η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα με τα εμβόλια να περνάμε τον COVID-19 στο σπίτι μας με ήπια συμπτώματα, οι αντιεμβολιαστές επιμένουν ότι είναι προσωπικό, αναφαίρετο και ηθικό τους δικαίωμα να γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία με περιστατικά Covid 19.

Φυσικά κανείς από εμάς τους «συστημικούς», «εκβιαστές», που «διχάζουμε» την κοινωνία, δε θα τους αρνηθεί ένα κρεββάτι στο νοσοκομείο ή στην εντατική όταν το χρειαστούν. Εκείνοι, όμως, με τη στάση τους έμπρακτα το στερούν από κάποιους άλλους.

Δεν είναι λοιπόν θύματα, όπως εμφανίζονται, αλλά θύτες. Και το είπε με τον πιο αποκαλυπτικό και καθαρό τρόπο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Πήραν το σταυρό και τη σημαία, τα σύμβολα του έθνους μας, υπερασπιζόμενοι τον εχθρό που πλήττει τη ζωή μας, τον κορωνοϊό. Τον θάνατο δηλαδή»…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ