ΑρχικήΜε ΆποψηΜικροπολιτική στις πλάτες ανθρώπων του μεροκάματου

Μικροπολιτική στις πλάτες ανθρώπων του μεροκάματου

Όταν στις αρχές του χρόνου έμαθα πως ο «ΟΤΕ εκβιάζει εργαζόμενους, δίνοντάς τους έως 280 χιλιάδες ευρώ», δεν φανταζόμουν μέχρι που μπορεί να φθάσει ο παραλογισμός και η συνδικαλιστική πώρωση.

Ουδείς βεβαίως είναι άμοιρος ευθυνών για το μέλλον του, ωστόσο ακόμη και «ξεδοντιασμένοι» οι εργατοπατέρες, κατόρθωσαν να πείσουν ανθρώπους του μεροκάματου να μην αποδεχθούν μια γενναιόδωρη έξοδο από την «υπερεσία», προκειμένου να παραστήσουν τον Σαμουήλ στο Κούγκι, για χάρη του τιμημένου στείρου συνδικαλισμού.

Και τούτο διότι το τέλος του έτους πλησιάζει και η προθεσμία για να αποδεχθούν το γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελούσιας, εκπνέει επίσης. Δώδεκα λοιπόν από τους εξήντα εργαζόμενους που αφορά η συγκεκριμένη εθελούσια έξοδος, αποφάσισαν να μην την αποδεχθούν παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις οποίες εργάζονταν… καταργήθηκαν. Το σκεπτικό τους βασίζεται προφανώς στο θεώρημα ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να τους απολύσει, αλλά μάλλον οι συνδικαλιστές τους ενημέρωσαν λάθος.

Η υπόθεση είναι απλή όπως είχα γράψει και την άνοιξη. «Η διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε να αναθέσει το σύνολο της φύλαξης των κτιρίων του Οργανισμού σε μια εξωτερική εταιρεία, αυτό δηλαδή που μάθαμε να αναφέρουμε ως outsourcing. Και λέω το σύνολο, διότι ήδη τα 4/5 των κτιρίων φυλάσσονται από ιδιωτική εταιρεία. Το όλο θέμα αφορά καμιά 60αριά εργαζόμενους, σε σύνολο περίπου 12.000 που μισθοδοτούνται άμεσα από τον ΟΤΕ».

Με τα πολλά οι περισσότεροι πείσθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση του οργανισμού. Αρκετοί συνταξιοδοτήθηκαν. Άλλοι απλώς αποχώρησαν με σημαντικό bonus  αλλά και με διασφαλισμένη θέση εργασίας στις εταιρείες που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη φύλαξη των κτηρίων του Οργανισμού. Μια ντουζίνα εργαζόμενοι όμως αρνούνται μέχρι αυτή την ώρα να αποδεχθούν την πρόταση.

Ο ΟΤΕ τους έχει ενημερώσει ότι στο τέλος του έτους, όσοι δεν αποδεχθούν την πρόταση, θα απολυθούν. Ωστόσο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, εδώ που το συνδικαλιστικό πάρτι δεν κατηγορήθηκε ποτέ για την κατάντια του δημοσίου τομέα ή τα λουκέτα των ιδιωτικών εταιρειών, οι εργατοπατέρες του έπεισαν ότι όχι μόνον δεν θα τους απολύσει κανείς, αλλά θα ηρωοποιηθούν στα μάτια των συναδέλφων τους και θα αποτελέσουν τους νέους ήρωες του συνδικαλιστικού κινήματος. Ποιος ξέρει ίσως να αποτελέσουν έμπνευση και για ένα μνημείο πεσόντων, ανάλογο με εκείνο της ΕΡΤ. Εκεί που όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν δυστυχία και ανεργία, οι εργατοπατέρες βλέπουν μια ευκαιρία για την αναβίωση του ασύδοτου συνδικαλισμού.

Οι ίδιοι οι εργατοπατέρες βεβαίως δεν κινδυνεύουν από τίποτε. Δεν βάζουν «το κεφάλι τους στον ντορβά». Κατάφεραν να πείσουν άλλους να το κάνουν με την υπόσχεση ότι θα τους συμπαρασταθούν. Μια υπόσχεση πιστευτή. Υπάρχουν άλλωστε πολιτικά κόμματα που θα στηρίξουν κάθε αντιστασιακή πράξη. Φιλικά και άλλα media που θα κραυγάζουν για «αναλγησία του ΟΤΕ» και «απολύσεις μέσα στα Χριστούγεννα». Τον λαϊκισμό τον συνηθίσαμε. Η μικροπολιτική πάνω στις πλάτες ανθρώπων του μεροκάματου όμως δεν συνηθίζεται…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ