Ρίτα Μ. μην είσαι αναποφάσιστη, ψήφισέ με!

24 mins read

Η Ρίτα Μ. είναι ακόλουθός μου στα κοινωνικά δίκτυα, χρόνια τώρα. Κριτικό πνεύμα, επικροτεί κάθε τι που της φαίνεται σωστό και κατακρίνει ό,τι δεν της αρέσει. Την κατατάσσω με βεβαιότητα στο προοδευτικό κέντρο.

Πολλοί σαν την Ρίτα Μ. μετακινήθηκαν από το κέντρο στη ΝΔ εγκλωβισμένοι στη λογική του διπολισμού. «Δεν είναι ο χώρος μας αλλά πρέπει να φύγει, σίγουρα, ο Τσίπρας» είναι η επωδός τους.

Το Κίνημα Αλλαγής το εμπιστεύθηκαν στην αρχή αλλά στην πορεία, πιστεύοντας ότι υπήρχαν δείγματα «συριζοποίησής» του, απομακρύνθηκαν. Κάποιοι οι οποίοι σε προσωπικό επίπεδο εξακολουθούν να με εκτιμούν και να με παρακολουθούν, μου δηλώνουν ότι είναι «αναποφάσιστοι». Έτσι δηλώνει και η Ρίτα Μ. Τα ερωτήματα που συγκροτούν τον προβληματισμό της και στα οποία απαντώ, δημοσίως, είναι:

1. Απλή αναλογική. Φλερτάρει το Κίνημα Αλλαγής με την προοπτική της απλής αναλογικής; Απάντηση. Όχι, καθόλου και ποτέ. Ούτε όταν συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τώρα, ούτε αύριο. Έχουμε, μάλιστα, καταθέσει δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο μιας αναλογικής εκπροσώπησης που ενισχύει το πρώτο κόμμα, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα ακυβερνησίας, αλλά δεν πριμοδοτεί, εξωφρενικά, το πρώτο κόμμα, καταλήγοντας ουσιαστικά σε καλπονοθεία, όπως είναι το σύστημα που ισχύει σήμερα. Παρεμφερές σχέδιο νόμου είχε προτείνει και το Ποτάμι. Ζητήσαμε από τη ΝΔ να το στηρίξει αλλά εις μάτην. Την βόλευε η ενισχυμένη που ισχύει, σήμερα, διότι της εξασφαλίζει, τεχνητά και πλασματικά, μια αυτοδυναμία στη Βουλή την οποία δεν έχει, προφανως, στην κοινωνία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πορεύεται, όμως, με σημαία ευκαιρίας στο θέμα του εκλογικού νόμου.

2. Θέμα Βενιζέλου. Έχω τοποθετηθεί, ευθαρσώς, για την άστοχη και άκαιρη αυτή απόφαση της ηγεσίας. Πιστεύω, όμως, ότι σήμερα προέχει η διάσωση της παράταξης που πιέζεται τόσο από την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που διαλαλεί τα περί «χαμένης ψήφου», την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι είναι έτοιμος να μας δεχτεί στους κόλπους της μελλοντικής κυβέρνησής του, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα που, έχοντας θράσος χιλίων πιθήκων, δεν διστάζει να εμφανίζεται ως συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, κατηγορώντας εμάς ως κακέκτυπό της. Η αναπαραγωγή οιουδήποτε άλλου θέματος, αυτή τη στιγμή, μας βλάπτει.

3. Τι κάνεις εσύ στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Παναγούλη και τη Μπάρμπα; Εκτός απ’ αυτούς τους δύο, είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με ανθρώπους που πολύ εκτιμώ και υπολήπτομαι. Νέους, επιτυχημένους, δημοκράτες, μαχητές της ζωής. Αυτοί μου αρέσουν και αυτούς στηρίζω. Ο καθένας από μας που συμμετέχει σ’ ένα ψηφοδέλτιο δεν απεμπολεί τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να με αξιολογήσετε με βάση τα δικά μου πεπραγμένα, την αισθητική και τον λόγο μου.

Αγαπητή Ρίτα Μ.

Στα τόσα χρόνια δημόσιας παρουσίας μου έμαθα ότι οι ιδέες και οι προσωπικές διαδρομές μας είναι εκείνες που συν-διαμορφώνουν μαζί με τις θεσμικές μνήμες και τις οργανωτικές κουλτούρες εκείνο που ο κόσμος προσλαμβάνει ως «ταυτότητα» ενός κόμματος. Δεν υπάρχει, αγαπητή φίλη, ούτε μόνη η φοβερή και τρομερή προσωπικότητα που θα κάνει την διαφορά ούτε και το αμετακίνητο κομματικό ιερατείο που καθορίζει τις τύχες τόσο ημών των υποψηφίων όσο και των ψηφοφόρων.

Σ΄αυτή τη δύσκολη ισορροπία, εγώ χρειάζομαι τη δική σου στήριξη. Είσαι εσύ, εν τέλει, που αποφσίζεις ποιά θα είναι η τελική στάση του κόμματος απέναντι στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που μου έθεσες, αφού από την επιλογή σου εξαρτάται ποιοί απ’ όλους εμάς θα δικαιώσουμε τα δικά σου πιστεύω.

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής

Facebook Comments