ΑρχικήΜε ΆποψηΣυριζιάδα: Όσα δεν είπαν ο πρώην, ο νυν, οι επίδοξοι επόμενοι και...

Συριζιάδα: Όσα δεν είπαν ο πρώην, ο νυν, οι επίδοξοι επόμενοι και μερικά ερωτήματα

Ένα ντέρμπι που παίρνει τη μορφή Τσίπρας -δια αντιπροσώπου- εναντίον Κασσελάκη παίζεται ήδη στο νέο επεισόδιο του πολιτικού ριάλιτι που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νυν

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Με πολιτική πυγμή δυσανάλογη της εμπειρίας του -που σε ένα βαθμό ενδεχομένως να προέρχεται από άγνοια κινδύνου- ο Στέφανος Κασσελάκης διάβασε ομιλία 43 σελίδων σε άψογη σκηνική παρουσία τύπου TedX, καταλήγοντας στο ζητούμενο: νέες εκλογές από τη βάση, όπως πρότεινε ο ίδιος πριν τρεις μέρες στην Πολιτική Γραμματεία -προφανώς θέλοντας να τις ξορκίσει- και όπως πρόσταξε ο Αλέξης Τσίπρας χθες. Παραδέχτηκε για πρώτη φορά αλήθειες στην ομιλία του σχετικά με την υπόγεια εσωκομματική σφαγή, καθώς μέχρι χθες δημοσίως μιλούσε για μιντιακή προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα είχαν τον ξένο, τον μικρό, του χεριού τους. Ότι θα είχαν έναν πρόεδρο αχυράνθρωπο. Καταλάβατε λάθος», «Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες».

Ο κ. Κασσελάκης απάντησε και στον πολιτικό του πατέρα αφήνοντας βαριές αιχμές εναντίον λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι Μεσσίες έχουν τελειώσει», έβαλε και κατά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που του είχαν εναντιωθεί από πριν, ενώ προανήγγειλε όχι μόνο εκλογές για πρόεδρο σε 15 ημέρες αλλά εκλογές για όλα τα κομματικά όργανα, τετραπλές δηλαδή.

Φάνηκε πολύ σίγουρος για τον εαυτό του για την επερχόμενη κομματική μάχη, όπως έπρεπε να φανεί. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι ψηφοφόροι που τον επέλεξαν τον Σεπτέμβριο εξακολουθούν να τον προτιμούν έναντι οποιουδήποτε άλλου; Ακόμα και αν ο άλλος έχει τη σφραγίδα και το μπουστάρισμα του Αλέξη Τσίπρα;

Σε κάθε περίπτωση, ο Κασσελάκης αποδεικνύεται ένας σκληρός παίκτης που δεν κάμπτεται από τις εχθροπραξίες εναντίον του, ποντάρει στην επαφή του με τον κόσμο και τον πολιτικό ακτιβισμό που έχει λανσάρει. Το ερώτημα εδώ είναι, έχοντας ποιους στο πλευρό του; Οι «στρατηγοί» της νίκης, Πολάκης και Παππάς θα ποντάρουν πάλι στον Κασσελάκη;

 

Ο πρώην

Το Σάββατο έβλεπε το ματς του Παναθηναϊκού. Την Κυριακή, δύο ώρες πριν μιλήσει ο νυν δημοσιοποιεί την παρέμβαση του, που στρέφεται εναντίον όλων εκτός του εαυτού του. Κατά του Κασσελάκη, ο οποίος εξελέγη από μια βάση 150.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πριν μόλις 5 μήνες με 56%, σχεδόν απαιτώντας να ξαναγίνουν εκλογές, γιατί… έτσι. Βασικά, απ´ ότι γράφει ο λόγος είναι ότι «οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό. Και πρέπει να σοβαρευτούμε». Μα αυτό συνέβαινε ήδη, ο άλλος παρέλαβε το κόμμα στη φρενήρη πορεία του προς τον κατήφορο έτσι κι αλλιώς. Ένα κόμμα που ήδη είχε χάσει πέντε φορές από τη Νέα Δημοκρατία.

Και το κάνει δύο ώρες πριν ανέβει ο νυν στο βήμα του συνεδρίου. Αν και εντυπωσιακό επικοινωνιακά, unfair πολιτικά. Και σε κάθε περίπτωση, ναι είναι αντιθεσμικό έτσι κι αλλιώς ο πρώην πρόεδρος ενός κόμματος να ζητά εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου. Πόσο μάλλον όταν το κάνει 5 μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου. Σκεφτείτε να χρειαζόταν μα περιγράψετε σε έναν ξένο τι ζήτησε ο Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης και φανταστείτε το ύφος του καθώς θα εξηγούσατε.

Στρέφεται επίσης κατά της Νέας Αριστεράς, συμπτωματικά μία μόλις μέρα μετά την ένταξη σε αυτήν του κάποτε καρδιακού του φίλου Γαβριήλ Σακελλαρίδη. «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Ο πρώην πρόεδρος άλλωστε είχε κάνει διαδοχικά ραντεβού με Ηλιόπουλο και Σακελλαρίδη τον Νοέμβριο για να αποσοβήσει τη μεγάλη φυγή, αλλά δεν τον άκουσαν.

Στρέφεται επίσης κατά των υπονομευτών νέας γενιάς. Αυτούς δεν τους κατονομάζει, είναι «οι άλλοι». «Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα». Άραγε δεν τους ξέρει; Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι που έχουν χεσμένο το κόμμα για τις προσωπικές τους επιδιώξεις; Εδώ δεν γίναμε σοφότεροι.

Πέρα από αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε και  αλήθειες για το κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ωστόσο προϋπήρχε και επί εποχής του, απλώς τότε υπερτερούσε εν τέλει ο σεβασμός στον πολιτικό που έκανε κυβέρνηση ένα αριστερό κόμμα του 3%. Το ότι αυτό συνέβη επειδή καβάλησε ένα κύμα οργής και αγανάκτησης λόγω της οικονομικής κρίσης και σήμερα δεν έχει μαζικό έρεισμα ακριβώς επειδή υπάρχουν συνθήκες κανονικότητας, δεν τους απασχόλησε και ποτέ.

Οι επίδοξοι επόμενοι

Υπονομεύουν τον Κασσελάκη που έχει πάει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 17,8% στο δημοσκοπικό 13-14% και αντιμετωπίζουν ως τοτέμ τον Αλέξη Τσίπρα που τους πήγε από το 32% στο 17,8% ως αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συντριβή από το 2019 στο 2023 όχι ως κυβέρνηση με την αναπόφευκτη φθορά που επιφέρει μία κυβερνητική θητεία αλλά ως αξιωματική αντιπολίτευση, πρωτοφανές στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Παρόλα αυτά, ποτέ μα ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά και θεσμικά σε αυτό το κόμμα τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

Διαφωνούν με τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο Κασσελάκης -που η αλήθεια είναι ότι κι αυτός ο χριστιανός θέλει να τους μετατρέψει σώνει και καλά σε Democrats. Διαφωνούν με το ερωτηματολόγιο επειδή δεν ρωτήθηκαν. Αλλά και να είχαν ερωτηθεί, διαφωνούν με τις ερωτήσεις. Διαφωνούν με τον αρχηγισμό του Προέδρου και το γεγονός ότι δεν τηρεί τις καταστατικές διαδικασίες και αποφάσεις. Σε αυτό φαίνεται να έχουν μάλλον δίκιο. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να επιβληθεί μία άτυπη επιτροπεία σε έναν Πρόεδρο υπάρχει απόσταση και προφανώς δεν είναι αποδεκτό από τον ίδιο. Ασχέτως αν έχει μεγάλα πολιτικά κενά και σημαντική άγνοια σε βασικά θέματα.

Οι ψηφοφόροι

Ψήφισαν τον Μάιο στις εθνικές εκλογές. Ψήφισαν τον Ιούνιο στις εθνικές εκλογές. Ψήφισαν στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Σεπτεμβρίου. Ψήφισαν στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στις 23 Σεπτεμβρίου. Πίστευαν ότι θα δουν ξανά κάλπες στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αμ δε! Τον Μάρτιο θα ψηφίσουν ξανά για νέο αρχηγό.

Ποιοι είναι όμως; Το 40% είχε ψηφίσει Αχτσιόγλου στον β’ γύρο. Αυτοί λογικά θα ψηφίσουν τον απέναντι από τον Κασσελάκη. Από το 60% που ψήφισε Κασσελάκη, πόσοι τον ψήφισαν πιστεύοντας ότι είναι ο εκλεκτός του Τσίπρα και τι θα κάνουν τώρα που ο Τσίπρας πήρε την θέση που πήρε;

Θα προσέλθουν μόνο τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη; Θα ψηφίσουν και όσοι εγγραφούν στο κόμμα τη μέρα των εκλογών; Θα δώσουν πάλι από δύο ευρώ ο καθένας;