ΑρχικήΟικονομίαΑδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής και νέος γύρος διαπραγμάτευσης

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής και νέος γύρος διαπραγμάτευσης

H διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης συνεχίζεται με τη διάσταση Βορρά και Νότου, αν και το πλαίσιο διαλόγου των 27 προετοιμαζόταν τους τελευταίους δύο μήνες.

Το κλίμα παρέμενε ψυχρό και τεταμένο στη συνεδρίαση. Η σύγκρουση Ιταλίας – Ολλανδίας εξελίχθηκε στο κέντρο βάρους της χθεσινής συνεδρίασης, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αντιπαρατίθεται ανοιχτά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση της Ολλανδού συναδέλφου του, υποστηρίζοντας πως «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Το αίτημα της Ολλανδίας να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιταλίας καθώς διέκρινε να κρύβεται ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, «ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», ανέφερε ο ιταλικός τύπος, με την εφημερίδα La Repubblica να χαμηλώνει τον πήχη, εξηγώντας πως «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η μόνη βεβαιότητα μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ήταν το γεγονός ότι οι εναλλακτικές προτάσεις από πλευράς των κρατών – μελών ήταν σχεδόν απαιτητές, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα και στη βάση της ισοτιμίας μεταξύ των ηγετών. Μελετώντας μέχρι την τελευταία στιγμή, πιθανά σενάρια, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αναφέροντας πως «το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά. Μεταφέροντας μάλιστα και πληροφορίες από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Κουρτς γνωστοποίησε πως «θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», σφυρίζοντας την παράταση στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων επιπέδου Champions league μεταξύ των ηγεσιών των μεγάλων κυρίως ωρών.

Διαπραγμάτευση για 750 δισεκατομμύρια ευρώ

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο οι 27 προσπαθούν να συμφωνήσουν, προβλέπει ότι η Κομισιόν δανείζεται στο όνομα των κρατών-μελών και μοιράζει 500 δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων, στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ενώ τους δανείζει τα υπόλοιπα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, οι εν λόγω χώρες δεσμεύονται σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με αυτά τα χρήματα.

Οι τρεις βασικές κόκκινες γραμμές Μητσοτάκη για τη Σύνοδο

-Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

-Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ειδική σύνοδος τον Σεπτέμβριο για την στρατηγική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν σε ειδική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο τη σχέση με την Τουρκία.

Η στρατηγική σχέση της ΕΕ και της Τουρκία υπό το πρίσμα των διαδραματιζομένων στην ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών θα εξεταστεί το Σεπτέμβριο σε ειδική Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη ομόφωνα, έπειτα από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την πρώτη εκ του σύνεγγυς, μετά από μήνες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς έγραψε σε tweet του: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Μητσοτάκης: «Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας»

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναστασιάδης: «Όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να απαντά συλλογικά κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ειδικότερα, στο tweet που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».