ΑρχικήΟικονομίαΑποτυχία του «Ανακαινίζω»: Από τις 40.000 αιτήσεις, μόνο οι 1.500 αφορούν κλειστά...

Αποτυχία του «Ανακαινίζω»: Από τις 40.000 αιτήσεις, μόνο οι 1.500 αφορούν κλειστά σπίτια

Με σημαντική απόκλιση από τον αρχικό στόχο φαίνεται να ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω», καθώς, παρά το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αιτήσεων αφορά τελικά τις κλειστές κατοικίες, δηλαδή το βασικό πρόβλημα που επιδίωκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στο ertnews, περισσότεροι από 100.000 πολίτες επισκέφθηκαν την πλατφόρμα του προγράμματος και έχουν κατατεθεί περίπου 40.000 αιτήσεις επιλεξιμότητας. Ωστόσο, μόλις περίπου 1.500 από αυτές αφορούν κλειστά σπίτια, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αφορά κατοικίες που ήδη χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση.

 

 

Το αποτέλεσμα αυτό απέχει αισθητά από τον βασικό σχεδιασμό του προγράμματος, ο οποίος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων μηνών, είχε ως κύριο στόχο να επαναφέρει στην αγορά χιλιάδες ανενεργές κατοικίες, αυξάνοντας την προσφορά και συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των ενοικίων.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά και ο κ. Παπαθανάσης είχαν παρουσιάσει το «Ανακαινίζω» ως ένα βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος κλειστών κατοικιών, υποστηρίζοντας ότι με τα υψηλά ποσοστά επιδότησης θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανοίξουν ακίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έως και 400.000 κλειστές κατοικίες, ενώ είχε τονίσει πως τα νέα στεγαστικά προγράμματα έχουν στόχο να αυξήσουν την προσφορά διαθέσιμων ακινήτων μέσω της ανακαίνισής τους.

Τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην επιδότηση εργασιών για κατοικίες που ήδη κατοικούνται, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος μέσω της διάθεσης νέων κατοικιών προς ενοικίαση.

Αλλάζουν τα κριτήρια ιδιοκτησίας

Υπό το βάρος των πρώτων αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη αλλαγές στους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, βρίσκεται υπό επεξεργασία η μείωση του ορίου ιδιοκτησίας που απαιτείται για την ένταξη στο «Ανακαινίζω», προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων και να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιοκτητών κλειστών κατοικιών. Η σχετική παρέμβαση εξετάζεται μετά τη διαπίστωση ότι η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των ιδιοκτητών κλειστών ακινήτων είναι αισθητά χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες.

Έως 95% επιδότηση για ανακαίνιση

Όπως εξήγησε, για τις κλειστές κατοικίες η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και το 95% του κόστους, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες είτε να τις αξιοποιήσουν οι ίδιοι είτε να τις διαθέσουν προς ενοικίαση.

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά αποκλειστικά τα κλειστά ακίνητα, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται να ακολουθήσει δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει και κατοικίες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ