ΑρχικήΟικονομίαWSJ: «Ανησυχία των ευρωπαίων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων»

WSJ: «Ανησυχία των ευρωπαίων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων»

Η Wall Street Journal με ρεπορτάζ της αναφέρεται στις ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, που πάγωσε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθυστερούν την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα, σε μια ένδειξη της ανησυχίας των Ευρωπαίων πως η Αθήνα υποχωρεί στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».

Η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση με τους εταίρους της σε ορισμένα ζητήματα, με βασικό εξ αυτών την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επισημαίνεται, ταυτόχρονα, ότι το θέμα που προκύπτει με το πάγωμα της δόσης είναι κυρίως συμβολικό, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη της Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρει η εφημερίδα, «είναι πάρα πολύ επιεικές προς όσους δεν αποπληρώνουν τις υποθήκες τους, ενθαρρύνοντας σκόπιμες αθετήσεις υποχρεώσεων και τραυματίζοντας περισσότερο το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας». 

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να διεξάγει εκλογές το αργότερο έως τον Οκτώβριο, δεν θέλει να κάνει πιο εύκολο για τις τράπεζες να μπορούν να κάνουν κατασχέσεις σπιτιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αυτές, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπέρ των τραπεζών και πως δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες κατά των κατασχέσεων», επισημαίνει η WSJ.