ΑρχικήΠαραπολιτικάΆλλα λένε οι δημοσκόποι, άλλα ακούει το Μαξίμου…

Άλλα λένε οι δημοσκόποι, άλλα ακούει το Μαξίμου…

Η Παρασκευή είναι μια μέρα που, συνήθως, στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για την αποτίμηση της εβδομάδας.  Όμως, παρά τα άσχημα δημοσκοπικά μαντάτα, στα οποία όλες οι εταιρείες πλέον συντείνουν λιγότερο ή περισσότερο, το Μαξίμου εξακολουθεί να «βαράει» τον δικό του σκοπό.

Άνθρωποι που έχουν επαφή με το κυβερνητικό σύστημα και έκαναν επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες τις τελευταίες μέρες, έχουν να πουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία: σε αυτά τα ραντεβού, οι άνθρωποι του κ. Τσίπρα επικαλούνται «ασφαλή μέτρηση» που δείχνει τη διαφορά από τη ΝΔ στις 3 μονάδες. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι το παιχνίδι, όχι απλώς παίζεται, αλλά είναι και εντελώς ανοιχτό.

Ποια εταιρεία, όμως, είναι αυτή που δίνει τόσο μικρές διαφορές; Από τις κανονικές, καμία. Μόνο η εταιρεία VoxPop, της οποίας η συσχέτιση με το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον ευρέως γνωστή, υπολογίζει τη διαφορά σε αυτές τις τιμές. Και, μάλιστα, άνθρωποι που ξέρουν την αγορά, αμφισβητούν πλήρως τις επιστημονικές μεθόδους της εν λόγω εταιρείας, η οποία στηρίζεται (προφανώς λόγω έλλειψης πόρων για να κάνει κανονικές μετρήσεις) σε online συλλογή του δείγματος. Το λέει, μάλιστα, η ίδια η εταιρεία στην ταυτότητα της έρευνας που έκανε για την εφημερίδα Documento: «η δειγματοληψία έγινε με river sampling από το διαδίκτυο, με αλγοριθμική δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό».
Η εικόνα αυτή, όμως, έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με αυτή που καταγράφουν άλλες εταιρείες, όπως η Alco, η Metron Analysis, η Pulse και η Rass. Αυτές οι εταιρείες ακολουθούν διαφορετικά μεθοδολογικά μοντέλα, ενώ άλλες, ιστορικά, έδιναν μικρότερες διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ άλλες μεγαλύτερες. Όλες, όμως, συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: είτε η ψαλίδα ανοίγει προοδευτικά (π.χ. στις τελευταίες έρευνες της Alco), είτε παραμένει σταθερά υψηλή (π.χ. PulseRass). Οριακές μεταβολές στις μεγάλες τιμές της διαφοράς είναι αναμενόμενες, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το στατιστικό λάθος, αλλά η γενική τάση παραμένει ίδια. Το σημαντικότερο: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει «σφυγμό», δεν κλείνει δηλαδή την ψαλίδα, όπως θα περίμεναν οι επιτελείς του Μαξίμου να κάνει το κόμμα, από τη στιγμή που έχουν πέσει στην αρένα επιδόματα και παροχές. 
 
Γιατί όμως; Δύο είναι οι βασικές απαντήσεις: από όλες τις έρευνες, προκύπτει ως κυρίαρχο κριτήριο ψήφου η οικονομία και εκεί το κυβερνών κόμμα πάει άσχημα. Από εκεί και πέρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών, κάνει ιδιαίτερη ζημιά. Δείκτες, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοράρει» καλά, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι relevantμόνο για το ήδη μπετοναρισμένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για το ευρύτερο εκλογικό σώμα. Και, τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν συγκρατεί μεγάλες διαρροές (άνω του 10%) προς τη ΝΔ και δεν εισπράττει μονοσήμαντα το σώμα των αναποφάσιστων που, εν τέλει, εκδηλώνονται. 
 
Και, φυσικά, όλα τα παραπάνω συνεκτιμώνται στους εκλογικούς συλλογισμούς του Μαξίμου. Γι’ αυτό και μπορεί η πρόθεση να είναι εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά ο κύβος δεν έχει οριστικά ριφθεί. 
 
Ο εξ απορρήτων