ΑρχικήΠολιτικήΑλέξης Χαρίτσης: Συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αλέξης Χαρίτσης: Συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Αλέξης Χαρίτσης,συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου,ενημερώνοντάς την γιατα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς.

Το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ και το κράτος δικαίου έθεσε στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Χαρίτσης κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς «αναμένουμε, ενδεχομένως και σήμερα, την κατάθεση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεκάδες συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, και κατά τη γνώμη μας είναι και ένα νομοθέτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης». Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς με την πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε γράψει το protothema.gr, την επόμενη εβδομάδα.

«Στη δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει πλουραλισμός και αντιπολίτευση και φυσικά να γίνεται ένας εποικοδομητικός,γόνιμος διάλογος, στο κοινοβούλιο. Σε όλα τα ζητήματα που αγγίζουν βαθιά την κοινωνία και τα δικαιώματα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις όλων μας και η ευαισθησία μας», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ένα κράτος δικαίου με οργανωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιωμένους εδώ και 50 χρόνια, σεαυτή τη μακρά πορεία της μεταπολίτευσης. Αλλά, βέβαια, μέλημα όλων μας είναι να εγγυόμαστε την ποιότητα αυτής της δημοκρατίας και να προσπαθούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες θεσμικές δυνατές λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν».

Σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Χαρίτσης, είπε πως εξέφρασε την ανησυχία του «για ζητήματα που έχουν να κάνουν με ομαλή θεσμική λειτουργία Δημοκρατίας στη χώρα». «Ως Νέα Αριστερά έχουμε την πολιτική υποχρέωση και θα το πράξουμε να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε δημόσιο πανεπιστήμιο και ομαλή λειτουργία δημοκρατικών θεσμών στα 50 χρόνια μάλιστα που κλείνουμε από τη μεταπολίτευση », σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά ο διάλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΚΟ Νέα Αριστερά:

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: «Θεώρησα θεσμική μου υποχρέωση να έρθω να σας ενημερώσω για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Νέας Αριστεράς, αλλά και για τις πολιτικές μας θέσεις, ενόψει και της ιδρυτικής μας συνδιάσκεψης που ανακοινώσαμε σήμερα το πρωί ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.»

«Βεβαίως, βρισκόμαστε και σε μια πολιτική συγκυρία πολύ πυκνή. Αναμένουμε, ενδεχομένως και σήμερα, την κατάθεση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεκάδες συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, και κατά τη γνώμη μας είναι και ένα νομοθέτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.»

«Ενώ, βεβαίως, είχαμε πολύ πρόσφατα και την παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών, το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο θεωρούμε ότι δεν αποτελεί κάποια συνωμοσία εναντίον της χώρας μας, αλλά θέτει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, τα οποία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, είναι ζητήματα στα οποία πρέπει η ελληνική πολιτεία να απαντήσει. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να τα συζητήσουμε όλα αυτά μαζί σας. Σας ευχαριστώ και πάλι για την αποδοχή του αιτήματός μου.»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσωκαι εγώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Στη δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει πλουραλισμός και αντιπολίτευση και φυσικά να γίνεται ένας εποικοδομητικός,γόνιμος διάλογος, στο κοινοβούλιο. Σε όλα τα ζητήματα που αγγίζουν βαθιά την κοινωνία και τα δικαιώματα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις όλων μας και ηευαισθησία μας.»

«Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ένα κράτος δικαίου με οργανωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιωμένους εδώ και 50 χρόνια, σεαυτή τη μακρά πορεία της μεταπολίτευσης. Αλλά, βέβαια, μέλημα όλων μας είναι να εγγυόμαστε την ποιότητα αυτής της δημοκρατίας και να προσπαθούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες θεσμικές δυνατές λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν.»

«Οι προκλήσεις και οι διακινδυνεύσεις της εποχής μας είναι πολλές, οι απαντήσεις μερικές φορές είναι σύνθετες, θα περιμένω με ενδιαφέρον να σας ακούσω και να συζητήσουμε.»