ΑρχικήΠολιτικήΑνδρουλάκης: «Το σύνθημα της ΝΔ "Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη" είναι μια...

Ανδρουλάκης: «Το σύνθημα της ΝΔ “Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη” είναι μια γαργαλιστική πρόκληση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποκλίνει σταθερά από τον σκληρό πυρήνα της Ένωσης».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανάφερε στην ομιλία του: «Περίμενα σήμερα ο πρωθυπουργός να έρθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου με τα νέα του παπούτσια. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μπήκε στον πειρασμό.

Η σημερινή συζήτηση για την ακρίβεια και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού είναι η τελευταία κοινοβουλευτική δραστηριότητα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Και αφού δεν είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε μια τηλεμαχία, ένα debate, για να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και για την Ευρώπη και για την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια, οι οποίες σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από τον συσχετισμό των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αυτήν την ομιλία με μία απλή παρατήρηση.

Όντως, το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι μια γαργαλιστική πρόκληση.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, η Ελλάδα είναι Ευρώπη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Πραγματικά το σύνθημα αυτό θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας. Η πολιτική φιλοσοφία του συνθήματος αυτού δείχνει ότι απευθύνεστε σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Σε μια κοινωνία που θέλετε να σκέφτεται με έναν παλαιού τύπου βαλκανικό επαρχιωτισμό. Γιατί; Γιατί πολύ απλά όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη, τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε.

Ας πάμε λοιπόν στο υπονοούμενο του συνθήματός αυτού. Θέλετε, λοιπόν, να πείτε ότι είστε το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα ή ότι θα μας φέρετε εγγύτερα στους ευρωπαϊκούς δείκτες ευημερίας σημαντικών ισχυρών κρατών.

 

Ας τα πάρουμε ένα -ένα.

Αν εξαιρέσουμε, γιατί θέλω να είμαι ιστορικά δίκαιος, τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή τον οποίο και στην πρωτομιλία του χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να συγκροτήσει αυτό το αφήγημα, τα ανδραγαθήματά σας τα τελευταία χρόνια και όχι πριν μισό αιώνα, τα έχετε ξεχάσει;

Θέλετε να τα πάρουμε ένα – ένα;

Το 1999 ο κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρα απέναντι στο Ελσίνκι. Ξέρετε ποιο Ελσίνκι, αυτό που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρθρογραφούσε κατά του Ελσίνκι.

Να πάμε λίγο μετά; Το 2002. Θα ξεχάσουμε τι έλεγαν τα «παπαγαλάκια» της Νέας Δημοκρατίας; Κατασυκοφαντούσατε την πατρίδα μας και την τότε κυβέρνηση που αγωνιζόταν για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ, μιλώντας για πλαστά στοιχεία στα κριτήρια εισόδου της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.

Και δεν πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε και με τις δικές σας πολιτικές πήγατε να στείλετε την Ελλάδα – αδιάβαστη – εκτός ευρώ. Διότι δημοσιονομικά τη φέρατε στα όρια της χρεοκοπίας, με το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως. Αυτό είναι το μεγάλο φιλοευρωπαϊκό, δήθεν, κόμμα της χώρας.

Αλλά και για τα δικά σας, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς καταγγέλλετε, λέτε, τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε να μας βγάλει εκτός ευρώ. Μα, μαζί δεν ψηφίσατε το 2010; Εσείς, η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρώ την κυρία Μπακογιάννη. Ψηφίσατε όλοι να πάει η Ελλάδα στη δραχμή. Και θα φέρετε εσείς την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, αλλά πήγατε να την στείλετε αδιάβαστη εκτός ευρώ;

Αλλά ας έρθουμε και στα τωρινά. Σε ποιους δείκτες συγκλίνει η χώρα μας;

Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει στην οικονομία, την αγοραστική δύναμη, τις παραγωγικές επενδύσεις, τις ξένες παραγωγικές επενδύσεις και όχι real estate. Στην δημόσια υγεία υστερούμε. Και, βέβαια, σε θέματα κράτους δικαίου.

Οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά η χώρα δεν συγκλίνει επί διακυβέρνησής σας. Η χώρα, με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποκλίνει σταθερά από τον σκληρό πυρήνα της ένωσης.

Κι επειδή, λοιπόν, δεν θέλατε debate, ας πάμε στα ερωτήματα.

Πως είναι δυνατόν – να μας το εξηγήσετε στην δευτερολογία σας – να έχουμε καλή οικονομική πολιτική προς όφελος του λαού, αλλά ο λαός που τυγχάνει να κυβερνάτε, να έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27, πάνω μόνο από τη γειτονική Βουλγαρία.

Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι έχετε ολοκληρωμένη πολιτική για το εθνικό σύστημα υγείας, όταν ο λαός που κυβερνάτε, πληρώνει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την ευρωζώνη, από την τσέπη του, και στην Ευρώπη των 27 μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία; Δηλαδή για την υγεία του ο ελληνικός λαός, για το πολυτιμότερο αγαθό, πληρώνει τα περισσότερα χρήματα σε όλη την ευρωζώνη.

Πως είναι σωστή η πολιτική σας σε θέματα ανταγωνιστικότητας πρωτογενούς τομέα μεταποίησης, όταν η Ελλάδα εισάγει 10 δισεκατομμύρια σε τρόφιμα. Μεγάλα εμπορικά ελλείμματα και όταν, μάλιστα, έχουμε ένα υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο αντί να είναι στρατηγείο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας, τα κάνει μπάχαλο με τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις. Λέει ότι φταίει η Ευρώπη. Και μετά από λίγες εβδομάδες έρχεται η Ευρώπη, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και λέει “είστε ανίκανοι, υπό τη δική μου εποπτεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ”. Και δεν περνάει μια εβδομάδα και την ώρα που φεύγει από τον οργανισμό «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» ο εκλεκτός σας, καταγγέλλει διαφθορά και πιέσεις για απευθείας αναθέσεις κι εξαπάτηση αγροτών σχετικά με τις αποζημιώσεις. Αυτά είναι Ευρώπη; Αυτά είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος;

Ή μήπως είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος ο πρωθυπουργός της χώρας να κομπιάζει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην απλή ερώτηση αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και, μάλιστα, σε μια υπηρεσία όπου ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος;

Πραγματικά, η εικόνα σας σε εκείνη την πρωινή συνέντευξη ήταν – για εμένα – ντροπή, γιατί δείχνει ότι είστε ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είστε ένας πρωθυπουργός που για τους λόγους που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν θέλετε να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα και καλεί να δοθούν εξηγήσεις για την τυπική αιτιολογία, που χρησιμοποίησε το παρακράτος εις βάρος μου.

Προσέξτε, αν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλοι αυτοί κι εσείς είστε υπόλογοι. Και θα συνεχίσω αυτόν τον αγώνα, επειδή άκουσα τον θρασύτατο κ. Σκέρτσο να υποστηρίζει ότι είμαι «εμμονικός». Είμαι εμμονικός με τον σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διάκριση των εξουσιών και του κράτους δικαίου, που αξίζει να έχει ο ελληνικός λαός. Και όχι αυτές οι μαύρες σελίδες που οδήγησαν στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν ήταν τέχνασμα, ούτε ένα παιχνίδι παρασκηνίου το ότι όλες οι πολιτικές ομάδες, -βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, όλων των κομμάτων πλην της ακροδεξιάς – στήριξαν αυτό το ψήφισμα.

Και, βέβαια, Ευρώπη σημαίνει σέβομαι τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εδώ ο ευρωπαίος εισαγγελέας έβγαλε ένα πόρισμα ξεκάθαρο: απιστία, παράβαση καθήκοντος για συγκεκριμένα πρόσωπα για την τραγωδία και το έγκλημα των Τεμπών. Κι εσείς οι φιλοευρωπαϊστές βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο το καταψηφίσατε αλλά φτάσατε στο σημείο τον άνθρωπο που μας έκανε μαθήματα ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που θέταμε ζήτημα ασφάλειας στα τρένα – και μετά από λίγο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι – να τον καταχειροκροτείτε, λες και είναι ο ήρωας του έθνους. Κι εσείς είστε το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα….

Θέλω να σας πω ότι όλες οι πολιτικές και οι δημόσιες συμπεριφορές σας κάνουν την χώρα να απομακρύνεται σταθερά, καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ελληνική δεξιά της εποχής μας λειτουργεί, όπως λειτουργούν οι μεγάλες συντηρητικές δεξιές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης, που αποκλίνουν οι κοινωνίες τους από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών.

Ας επανέλθουμε όμως στο κύριο θέμα της συζήτησης.

Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ήρθατε σήμερα εδώ, λοιπόν, για να μας πείτε διάφορα αφηγήματα που απλά μειώνουν το φορτίο που έχετε χρέος να σηκώσετε. Το πολιτικό φορτίο. Διότι εδώ δεν μιλάμε για μερικούς μήνες. Εδώ μιλάμε για χρόνια.

Και άντε ο λαός έλεγε «θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα, θα έχουμε βαθμούς ελευθερίας, αγοραστική δύναμη» και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του, της οικογένειάς του. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Τα ενοίκια είναι στα ύψη, τα τρόφιμα είναι στα ύψη. Η υγεία είναι πανάκριβη. Ολιγοπώλια στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις τράπεζες. Η τράπεζα της Ελλάδας τα λέει. Τι κάνατε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πολιτικές σας πρωτοβουλίες;

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα οδηγούν στην υπογεννητικότητα. Έχουμε μεγάλες επιπτώσεις και θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες στο δημογραφικό με αυτή την κατάσταση, στις δομές του ασφαλιστικού, στη μειωμένη παραγωγικότητα.

Κι έρχεστε κι έχετε ένα βασικό αφήγημα σε όλα αυτά. Ποιο είναι το βασικό αφήγημα; «Εντάξει, ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά μειώσαμε τους φόρους». Μειώνετε φόρους, όμως από τη μείωση δεν κερδίζουν περισσότερο οι φτωχοί και η μεσαία τάξη, αλλά οι ζάμπλουτοι. Αυτή είναι η προτεραιότητα, αυτοί κερδίζουν δισεκατομμύρια από τις μειώσεις των φόρων που έχετε φέρει τα τελευταία χρόνια. Ψίχουλα για τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, εκατομμύρια ευρώ για τους ισχυρούς.

Μερισματούχοι. Φορολογούνται πλέον στην Ελλάδα με τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στον ΟΟΣΑ. Κληροδοτούνται μεγάλες (κινητές και ακίνητες) περιουσίες, χωρίς φόρο. Έχει τέτοια ευελιξία η χώρα; Έχει τέτοια δημοσιονομική πολυτέλεια; Εκατομμύρια ευρώ μετοχές, ακίνητα, χωρίς φόρο; Για ποιον λόγο; Ποιους ωφελεί αυτή η πολιτική; Ποιους; Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κριτήριο που να αφορά την μεσαία τάξη και όχι εκατομμύρια ευρώ κινητά και ακίνητα.

Επίσης, τι γίνεται για τους πιο αδύναμους; Να δούμε την φορολογική δικαιοσύνη.

Φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά. Και αυτό, γιατί δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και παραμένει ίδιο το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.

Επίσης, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Το μεγάλο θέμα είναι ότι πρέπει να δώσουμε, όπως έχει κάνει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και ανατολικές χώρες, μια δυνατότητα χαμηλών συντελεστών για τις οικογένειες με παιδιά, διότι πρέπει να φτιάξουμε κίνητρα. Και, μάλιστα, στις οικογένειες με ένα και δυο και τρία παιδιά. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα συνεχίζουν και το 2023 να βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτών των πολιτικά μεροληπτικών πολιτικών της κυβέρνησης είναι ένα: η σταθερά ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων στην Ελλάδα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΙΟΒΕ, το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το κατώτατο 20% έβγαλε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξάνει τους μισθούς, όμως οι ονομαστικές αυξήσεις για τις οποίες πανηγυρίζει, δεν επαρκούν για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

Το σημείωσε ο ΟΟΣΑ, το επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δήλωσε ότι οι πραγματικοί μισθοί συνέχισαν να μειώνονται και το 2023.

Το βασικό δεύτερο αφήγημα: Για όλα φταίει η «εισαγόμενη ακρίβεια» αλλά και αυτό καταρρίπτεται από την πάροδο του χρόνου και των πολύ μεγαλύτερων επιπτώσεων στη δική μας οικονομία απ’ ό,τι σε άλλες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, καταρρίπτεται, αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού.

Ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα δεν εμφανίστηκε -αποκλειστικά- λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά αυξάνεται συστηματικά σε όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε μετά και συνεχίστηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση.

Ενδεικτικό, της αναποτελεσματικής διαχείρισης της πληθωριστικής κρίσης από την κυβέρνηση είναι ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός τροφίμων ακολουθεί σε γενικές γραμμές τον γενικό ρυθμό, κάτι που προφανώς σας δημιούργησε μια αίσθηση εφησυχασμού. Νομίζατε ότι θα υποχωρήσει, γιατί τον βλέπατε να κινείται μαζί με τον γενικό πληθωρισμό.

Ξαφνικά, όμως, -για να δείτε πως αποσυνδέεται με την εισβολή στην Ουκρανία-, το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία.

Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς.

Η κυβέρνηση τότε δεν κάνει τίποτα. Δεν κάνει κάτι για να μπει φράγμα και να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις. Επαναπαύεται, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

Και θέλουμε, τώρα, να δούμε τη μεγάλη εικόνα του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να αξιολογήσουμε και τα στοιχεία που καταθέσατε.

Πρέπει να σταθούμε στην τελευταία τριετία, για να μην πάμε παραπλανητικά -όπως εσείς θέλετε- στην πενταετία, που λόγω πανδημίας ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός.

Τι διαπιστώνουμε, λοιπόν, από το Ιούνιο του 2021 έως σήμερα:

Α) Ότι τους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες (αν προσθέσουμε και τον Μάιο, καθώς η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει), έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών.

Β) Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Σε αυτούς που φεύγουν με πονοκέφαλο από το σούπερ μάρκετ καθημερινά, κύριε Μητσοτάκη, η απάντησή των στελεχών σας στα τηλεπαράθυρά είναι το 41%. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία σε αυτή την αλαζονική απάντηση οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Για να σας πει ο λαός τι κάνατε, τι δεν κάνατε, για να έχει φτάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο σημείο στις 15 του μηνός να μην μπορεί να περάσει την πόρτα του σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η πραγματική περιφρόνηση, αυτή είναι η πραγματική αλαζονεία. Σε μια χώρα, όπου ο λαός έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ των 27…

Τους τελευταίους μήνες, γίνεται «ράλι». Υπερτετραπλάσια αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων τον Μάρτιο, υπερτριπλάσια τον Απρίλιο σύμφωνα με την Eurostar. Τι έχετε να πείτε για αυτό; Πού θα πάμε, λοιπόν, τους επόμενους μήνες; Δεν άκουσα κάτι γιατί υπάρχει αυτή η κλιμάκωση, μια δικαιολογία.

Και για το λάδι που είπατε, δεν κατάλαβα. Λάδι βγάζει μόνο η Ελλάδα; Είναι δικαιολογία αυτή; Έχουμε μονοκαλλιέργεια λαδιού σε όλη την Ευρώπη; Δεν έχει λάδι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία για να επηρεαστεί ο πληθωρισμός τροφίμων; Μόνο εμείς έχουμε λάδι; Φοβερό επιχείρημα…

Τον Απρίλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν δραματικές οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών.

Στα καύσιμα, σταθερά πάνω από το 1,9 ευρώ διατηρείται η μέση τιμή της βενζίνης παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή βρίσκεται κοντά στα χαμηλά των τελευταίων 6 μηνών. Για αυτό θα μας δώσετε μια απάντηση; Στην Ευρώπη των 27 η Ελλάδα, με την δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη, έχει την 3η ακριβότερη βενζίνη. Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα. Κατά τα άλλα «οι τιμές πέφτουν», μας πληροφορούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μάλλον βρίσκονται σε μια γυάλινη σφαίρα…

Εκτός αν θεωρείτε «επιτυχία», αυτό που άκουσα ένα πρωινό από ένα στέλεχός σας, ότι οι βρεφικές και παιδικές τροφές μειώθηκαν 4,57% τον Απρίλιο, αλλά ξέχασε να πει ότι προηγουμένως οι Έλληνες πλήρωναν το βρεφικό γάλα έως 213% ακριβότερα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ό,τι να ‘ναι λένε, απλά δεν τους διακόπτει κανείς για να έχουν έναν πραγματικό αντίλογο, γι’ αυτό πρέπει να ερχόμαστε συχνότερα στη Βουλή των Ελλήνων. Για να τα ακούτε όπως είναι, αντικειμενικά, και όχι όπως έχετε συνηθίσει στα πρωινάδικα που έχετε ειδική μεταχείριση.

Ο «πληθωρισμός κερδών» γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία. Γιατί; Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2021-22, οι επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη βιομηχανία αυτή η αύξηση έφτασε στο 19,5% το 2022, σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση στο 17%. Επί ημερών σας γίνεται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη. Μα, δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν την τεράστια κερδοσκοπία των ισχυρών, που επιτρέψατε επί πέντε χρόνια εις βάρος του ελληνικού λαού; Και μας φέρνετε χάρτες και χαρτάκια;

Εάν αυτά εδώ είναι αλήθεια, που είναι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, μετά την πρωθυπουργία σας κάποιοι θα φύγουν Μίδες από την χώρα. Μίδες… Έχουν αξιοποιήσει την περιπέτεια που περνάει όλη η Ευρώπη δυσανάλογα. Και αλλού υπάρχει ολιγαρχία και αλλού υπάρχουν συμφέροντα. Δεν έχουν όμως αυτά τα αποτελέσματα, γιατί έχουν κράτος, με κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας της αγοράς. Εσείς είστε ένας ιδεοληπτικός νεοφιλελεύθερος.

Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Δεν μ’ αρέσει να συνωμοσιολογώ, παρότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, για υπηρεσίες ισχυρών συμφερόντων. Και στο θέμα των ακινήτων και στο θέμα της ενέργειας και σε άλλα θέματα. Αλλά εγώ μένω μόνο στην ιδεοληψία.

Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός με αυτά τα στοιχεία να μην παίρνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ΔΙΜΕΑ, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με μεγάλα πρόστιμα. Είναι δυνατόν να βγάζουν 3 δισεκατομμύρια οι τράπεζες σε δύο χρόνια από τις χρεώσεις και το πρόστιμο να είναι 41 εκατομμύρια ευρώ; Τι τους λέτε; «Σταματήστε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του λαού» ή «προχωρήστε»; Όταν έχουν κερδίσει ήδη φέτος 4 δισεκατομμύρια, τα περισσότερα από την διαφορά επιτοκίου, καταθέσεων και χορηγήσεων.

Έχετε αφήσει την Ελλάδα στο έλεος του Θεού.

Τον Ιούνιο του 2023, σε μία από τις πρώτες σας συνεντεύξεις, είπατε ότι δεν θα αφήσω την Ελλάδα να γίνει μπανανία των πολυεθνικών. Και τι καταφέρατε έναν χρόνο μετά; Τελικά έγινε μπανανία και το αποτέλεσμα είναι η επιστολή στην κα. Φον ντερ Λάιεν. Μπορώ να πω πολλά για την επιστολή αυτή.

Τρία χρόνια λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού και τα μέτρα σας είναι αναποτελεσματικά. Η επιστολή στην Επιτροπή για την τιμολόγηση των πολυεθνικών είναι ομολογία αποτυχίας!

Η επιστολή αυτή σάς εκθέτει και προσωπικά, κύριε Πρωθυπουργέ και μου κάνει εντύπωση ποιος σας συμβούλεψε να την στείλετε. Σας εκθέτει σε πέντε βασικά σημεία:

 

(Α) Το ζήτημα των γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών δεν είναι καινούργιο. Και λέει ο κ. Μητσοτάκης, μα σας ενοχλεί που πήραμε ως κόμμα αυτή την πρωτοβουλία; Εσείς την πήρατε; Οι σοσιαλιστές τα λένε αυτά μια εικοσαετία, ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που το πρόβλημα εκεί είναι χρόνιο λόγω των εφοδιαστικών περιορισμών. Έχει τεθεί πολλάκις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε φακέλους που αφορούν την αγορά μπαίνει ως θέμα. Πως το εμφανίζετε ως δική σας πρωτοβουλία, όταν μπαίνει εδώ και χρόνια σε πρωτοβουλίες κομμάτων; Είναι απορίας άξιο με τι ευκολία πάτε να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό. Τέτοια απόγνωση; Δεν είναι κάτι το άγνωστο.

Όπως μάλιστα αναφέρεται και στο σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστολή σας η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει μελέτη για το ζήτημα των «γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών» ήδη από το 2020! Εσείς θυμηθήκατε όμως το ζήτημα αυτό το 2024, γιατί πλέον είχατε ξεμείνει από δικαιολογίες.

Το οξύμωρο είναι ότι η μελέτη αυτή για την οποία αναφέρεται η κα φον ντερ Λάιεν δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα μεταξύ των υπό εξέταση χωρών!

Γιατί δεν στείλατε τότε επιστολή κύριε Μητσοτάκη, ώστε να έχουμε φρέσκα στοιχεία για το ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί και η χώρα μας στη μελέτη αυτή; Γιατί έρχεστε τώρα στο «και 20» μόνο για επικοινωνιακούς λόγους; Γιατί δεν αναφερθήκατε στο ζήτημα αυτό, όταν πριν από ένα μήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίαζε την Έκθεσή του για το μέλλον της Ενιαίας Αγοράς και αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Γιατί δεν υπογράψατε έστω στις 7 Μαΐου -και όχι κατόπιν εορτής- το αίτημα της Ολλανδίας για να ενταχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Συμβούλιο, αλλά το κάνατε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα;

7 Μαΐου η ολλανδική κυβέρνηση έχει κείμενο, υπογράφτηκε και από άλλες χώρες για να ενταχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Συμβούλιο αλλά η Ελλάδα είναι απούσα. Άρα ούτε φρέσκο είναι ούτε δικό σας είναι και όταν οι άλλοι έπαιρναν πρωτοβουλίες εσείς κάνατε τον Πόντιο Πιλάτο. Αυτή είναι η αξιοπιστία σας κύριε Μητσοτάκη.

Γιατί η επιστολή αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρόβλημα είναι γνωστό.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τι ζητάτε στην επιστολή σας:

(Β) Ζητάτε τον εμπλουτισμό του ενωσιακού δικαίου, ώστε να δοθούν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, ζητάτε από την Ευρώπη να κάνει αυτό που δεν κάνετε εσείς: Να ενισχύσει, η Ευρώπη, -η κα Φον Ντερ Λάιεν, αν θα είναι σε αυτή τη θέση μετά από λίγους μήνες-, να κάνει αυτό που εσείς δεν μπορέσατε.

Να ενισχύσει την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού που η κυβέρνησή σας έχει αφήσει υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη! Και η κοροϊδία έχει τα όριά της, κύριε Πρωθυπουργέ!

 

(Γ) Αναφέρεστε επίσης, «στην απαλοιφή των γλωσσικών περιορισμών στη σήμανση βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητοι…». Τι σημαίνει αυτό, κύριε Μητσοτάκη; Ανοίγετε την κερκόπορτα για την επικράτηση των μεγάλων γλωσσών εις βάρος των μικρότερων! Αν γενικευθεί το μέτρο που ζητάτε, ποια εταιρεία θα μεταφράζει τις ετικέτες των προϊόντων στις μικρότερες γλώσσες;

(Δ) Ένα ακόμα σημείο της επιστολής που σας εκθέτει, είναι πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ένα βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας των πολυεθνικών, που είναι ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών. Να μας ενημερώσετε, τι έχετε κάνει στο πεδίο αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια…

Τί έχετε κάνει; Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά και στο θέμα των σούπερ μάρκετ και σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι αυτές οι ενδοομιλικές συναλλαγές βοηθούν στο να παρουσιάζουν άλλα έξοδα και άλλα έσοδα. Και δεν αναφέρεστε καν σε αυτό το ζήτημα που είναι πραγματικά σημαντικό. Αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών…

 

Ε) Η δικαιολογία επίσης ότι είμαστε μικρή αγορά και γι’ αυτό οι πολυεθνικές πωλούν ακριβότερα, είναι παραπλανητική. Χώρες με παρόμοιο μέγεθος, όπως η Πορτογαλία και η Τσεχία, έχουν αρνητικό ή μηδενικό πληθωρισμό τροφίμων. Ούτε αυτό το επιχείρημα στέκει. Σας καταθέτω τον σχετικό πίνακα.

Όπως επίσης, όλες οι χώρες που αναφέρετε στην επιστολή σας έχουν πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό. Μόνο η Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στην ακρίβεια.

Οι Έλληνες καταναλωτές δεν πληρώνουν με «καπέλο» μόνο προϊόντα που είναι εισαγόμενα από τις πολυεθνικές, αλλά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα νωπά προϊόντα που παράγονται εντός Ελλάδας αλλά και υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας, όπου ένα ισχυρό ολιγοπώλιο νέμεται το 75% της αγοράς. Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη με τις ευλογίες σας.

 

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Πρέπει να καταλάβετε, -και μιλώ κυρίως για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας-, ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται. Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπουν κανόνες διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας. Έχουμε χρέος να το κάνουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις στο τέλος της ομιλίας μου.

Εσείς πάτε να ελέγξετε την αγορά με 80 ελεγκτές στην ΔΙΜΕΑ. Για ποιους αποτελεσματικούς ελέγχους μιλάτε. Για ποια πρόστιμα;

Με το νέο νομοσχέδιο για τη δήθεν «Προστασία του Καταναλωτή» καταργήσατε διατάξεις για αυστηρά πρόστιμα και ρίχνετε στα μαλακά όσους παραπλανούν τους καταναλωτές.

Αναθεωρήσατε τον ποινικό κώδικα τρεις φορές από το 2019 που αναλάβατε την κυβέρνηση, αλλά δεν επαναφέρατε ποτέ το ποινικό αδίκημα της αισχροκέρδειας, το οποίο κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ακόμα και στην τελευταία αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα το αφήσατε και πάλι απ’ έξω, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό όσους παίρνουν για τον εαυτό τους δυσανάλογα οφέλη από τους καταναλωτές.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε μια ισχυρή Γενική Γραμματεία Εμπορίου που αφορούσε στον έλεγχο της αγοράς, την οποία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση την αποδόμησαν και αποδυνάμωσαν.

Εμείς, μαζί με τους ελέγχους στην αγορά, σας καλούσαμε έγκαιρα να μειώσετε τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά για όσο διαρκεί η κρίση. Το ίδιο σας ζητάμε και σήμερα, όπως και κεντρικοί παράγοντες της αγοράς. Εσείς απαντάτε πως το μέτρο αυτό απέτυχε στην Ισπανία.

Ας δούμε την πραγματικότητα.

Η οικονομία της Ισπανίας έκλεισε το 2023 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η αυξημένη κατανάλωση των νοικοκυριών στηρίχθηκε από την αύξηση των πραγματικών μισθών, στην οποία συνέβαλε η συγκράτηση των τιμών μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια.

 

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι ομογάλακτοί σας στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνο επικροτούν το μέτρο αυτό και θέλουν τη συνέχισή του αλλά ζητούν και τη διεύρυνση του σε άλλα τρόφιμα, όπως κρέατα, ψάρια, κονσέρβες.

Ένα μέτρο που αρνείστε να εφαρμόσετε εσείς στην Ελλάδα. Κατά τ’ άλλα έχει αποτύχει το μέτρο; Την επόμενη φορά που θα πάτε σε συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος να βρείτε τον πρόεδρο του, τον ομογάλακτο σας, και να τον ρωτήσετε γιατί αυτό που εσείς λέτε πως απέτυχε στην Ισπανία αυτός θέλει να συνεχιστεί; Ποιος λέει ψέματα; Αυτός ή εσείς; Γιατί η μείωση του ΦΠΑ μεταφέρθηκε στον καταναλωτή σχεδόν ολόκληρη.

Και για να τελειώσει η προπαγάνδα σας, καταθέτω στα πρακτικά μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πιστοποιεί ότι στην Ισπανία η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στον τελικό καταναλωτή – αυτό, δηλαδή, που δεν μπορείτε να εγγυηθείτε εσείς.

Παραδεχτείτε: «Είμαστε ανίκανοι να περάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων για να βοηθήσουμε τον καταναλωτή» και αφήστε τα παραμύθια περί αποτυχίας του μέτρου στην Ισπανία.

Ένας ακόμα τομέας που σημειώθηκαν εξωφρενικές ανατιμήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι τα αστικά ακίνητα. Μάλιστα, το παρουσιάζετε ως επιτυχία ότι αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Το 42% είναι σε ακίνητα. Εμείς μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για παραγωγικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Και εσείς χειροκροτάτε το real estate που είναι ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας. Ανάπτυξη συνώνυμη με το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Ναι, διαφωνούμε με αυτήν την ανάπτυξη. Είμαστε σε άλλες ιδεολογικές όχθες. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη που ανοίγει θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση στη στέγαση. Και όχι ανάπτυξη που φέρνει εδώ πέρα μπίζνες real estate κάνοντας χιλιάδες ελληνόπουλα να μην μπορούν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν με ένα χαμηλό ενοίκιο. Πραγματικά το πιστεύω. Στο τέλος της θητείας σας θα είστε συνώνυμος με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση που συνέβη στη χώρα μας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μετά την αστυφιλία. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.

 

Και σας λέμε, πάρτε πρωτοβουλίες. Και σήμερα μας ξαναμιλάμε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Μα, αυτό είναι «αγοράζω σπίτι». Πώς βοηθάει τη μείωση των ενοικίων στο ότι κάποιοι αγοράζουν σπίτι; Ας αγοράσουν σπίτι με ένα χαμηλό επιτόκιο. Δεν το αρνούμαστε το μέτρο. Αλλά πώς βοηθάει χιλιάδες άλλους ανθρώπους να πέσουν τα ενοίκιά τους και να έχουν φτηνό σπίτι για αξιοπρεπή στέγαση. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογα προβλήματα έκαναν εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών κατοικιών χαμηλού ενοικίου. Και μου λέτε ότι το μέτρο είναι μία επιδότηση ανακατασκευής για να νοικιάζει κάποιος το σπίτι του τρία χρόνια και χωρίς όριο ενοικίου; Είναι αυτό απάντηση;

Δείτε τι κάνουν άλλες κυβερνήσεις, -και σοσιαλιστικές και του Λαϊκού Κόμματος- για να θέσουν φραγμό σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της εποχής. Εμμονικά έχετε στυλώσει τα πόδια.

Τα τρόφιμα, η υγεία, το ενοίκιο, η ιδιωτική εκπαίδευση, τα ανελαστικά έξοδα. Αυτό είναι η ακρίβεια. Το σύνολο του κόστους ζωής που είναι πια ανυπέρβλητο για τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους Έλληνες. Την περίοδο 2018-2022 η σωρευτική αύξηση των ενοικίων για κατοικίες που είναι κατάλληλες για οικογένειες άγγιξε το 42,1% και το 51% για τους φοιτητές. Και παίρνετε πρωτοβουλίες τόσο χαμηλού βεληνεκούς; Το 27,3% των νοικοκυριών δαπανά για στέγαση πάνω από το 40% του εισοδήματός του.

Στις τηλεπικοινωνίες επίσης, το πάρτι κερδών εις βάρος των καταναλωτών είναι εκτός ορίων. Τρεις εταιρίες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ελέγχουν πάνω από το 95% της αγοράς στη χώρα μας. Το internet είναι πανάκριβο, αλλά η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση της ΕΕ στις ταχύτητες του διαδικτύου. Πώς αυτά πάνε μαζί; Τι έχει να πει ο κ. Πιερρακάκης που υποσχόταν ότι θα κάνει τη μεγάλη ψηφιακή σύγκλιση; Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Πολύ αργά βήματα. Σας ξεπερνούν οι εξελίξεις.

Πολλά μέτωπα, πολλή επικοινωνία, λίγη ουσία.

Εμείς τι προτείνουμε πρακτικά; Διότι δεν περιγράφουμε μόνο την πραγματικότητα, αλλά προτείνουμε κιόλας.

Α) Έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και πραγματικά ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, στελεχωμένη με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και με επαρκείς προσλήψεις καταρτισμένων υπαλλήλων, αλλά και εξοπλισμένη με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Ο έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους σημαίνει το εξής: Αν δηλαδή σε έναν κλάδο επικρατεί άνοδος του κόστους παραγωγής (όπως ισχυρίζονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις), το ποσοστό κέρδους λογικά θα έπρεπε να μειώνεται για να απορροφά το κόστος. Αν αυξάνεται, είναι ισχυρή ένδειξη κερδοσκοπικής συμπεριφοράς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να παρακολουθεί και να δημοσιοποιεί τις τιμές αντιστοίχων προϊόντων στην ΕΕ και να διερευνά τους λόγους της απόκλισης από τις τιμές στην Ελλάδα.

Παράδειγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας στις οποίες υπάρχει ολιγοπώλιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και για τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες.

Επίσης, για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τα σούπερ μάρκετ πρέπει να υποχρεώνονται να αναρτούν τις μέσες ευρωπαϊκές τιμές μαζί με τις ελληνικές.

 

Β) Εφάπαξ -και τονίζω, στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Εφόσον δηλώνετε ότι έχετε το «καλύτερο Παρατηρητήριο Τιμών», είναι πολύ εύκολο να διασφαλίσετε ότι οι μειώσεις αυτές θα περάσουν στον καταναλωτή.

Και επειδή ακούω να συγχέετε τη δική μας την πρόταση, που μιλάμε για μείωση του ΦΠΑ για έξι μήνες, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μηδενικό ΦΠΑ, είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Αλλά, τους καταλαβαίνω και αυτούς. Τώρα με τον Αντώναρο και τον Καμμένο προφανώς σας συμβουλεύουν οι δημοσιονομικά ενάρετοι της εποχής του κ. Καραμανλή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Διότι, αυτά λέτε και βρίσκει ευκαιρία να πετάει την μπάλα στην κερκίδα.

Με έκπληξη μάλιστα, διάβασα στον Τύπο ότι εγκρίθηκε κονδύλι 8,2 εκατομμυρίων ευρώ για την επικοινωνιακή προβολή του «e-καταναλωτής»!

8,2 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να πάνε για την ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών, αλλά εσείς δεν θέλετε ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα!

Εμείς σας έχουμε προτείνει ενιαία αρχή καταναλωτών. Πρέπει να γίνει, να έχουμε έναν ισχυρό μηχανισμό που θα αναλαμβάνει την κινητοποίηση, την ενημέρωση. Δεν υπάρχει ισχυρό καταναλωτικό κίνημα στη χώρα. Και αυτή θα είναι η δύναμη της κάθε κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια, αν ενημερώνονται σωστά. Διότι κάποιος που γνωρίζει ότι μια ισχυρή ολιγαρχική δύναμη κερδοσκοπεί πάνω του, δεν αγοράζει προϊόντα. Ούτε αυτό το συγκεκριμένο, ούτε και τα υπόλοιπα της εταιρείας.

Αρνείστε τη μείωση του ΦΠΑ για δημοσιονομικούς δήθεν λόγους. Αν όμως πάρουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία, έχετε κερδίσει δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ. Δεν πέφτετε έξω από τους στόχους σας. Το δημοσιονομικό επιχείρημα το λέτε και το ξαναλέτε. Είπατε, μάλιστα, σε μία συνέντευξή σας για το παράδειγμα της Ισπανίας για τον ΦΠΑ.

Εσείς κοστολογείτε τη μείωση του ΦΠΑ για ένα εξάμηνο 2 δισεκ.; Πώς βγαίνει αυτό; Το να κάνεις έναν δημοσιονομικό χώρο δεν παίζει ρόλο πόσο είναι ο συντελεστής αλλά πόσα παίρνεις από τον ΦΠΑ, κύριε Πρωθυπουργέ. Όταν παίρνεις παραπάνω δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ, αυτό αξιολογείς. Όχι τον συντελεστή. Εσείς έχετε δημοσιονομικό χώρο και το γνωρίζετε, διότι έχετε υπερέσοδα από τον ΦΠΑ.

Δ) Φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Επιδεικνύει ιδιαίτερη «αγωνία» η κυβέρνηση για τα φορολογικά έσοδα, όταν μιλάμε για έκτακτη μείωση του ΦΠΑ, αλλά δεν μας έχει ενημερώσει αν σκοπεύει να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες ενέργειας για τα υπερκέρδη του 2023, βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγωνιά για τον ΦΠΑ μην κάνουμε ό,τι έκανε η Ισπανία, αλλά αυτό που έκαναν οι υπόλοιποι και έβαλαν φορολογία στα υπερκέρδη, δεν λέτε κουβέντα. Και αν ναι, σε τι ποσοστό – 90% ή 33% όπως επιλέξατε για τα υπερκέρδη του 2022- και τι ποσό υπολογίζει να εισφέρει στα κρατικά ταμεία; Έχετε επιλεκτικές αγωνίες. Μεγάλη αγωνία για υπερκέρδη, μικρή αγωνία για τον ΦΠΑ.

Για τις τράπεζες επίσης, τι σκοπεύετε να κάνετε; Εκτός από τα αλήστου μνήμης «μπινελίκια» του κ. Σταϊκούρα στους τραπεζίτες, τίποτε άλλο κάνατε επί της ουσίας για τα επιτόκια, πέρα από αυτά τα σόου; Τίποτα. Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι μπροστά σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις. Αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο γιατί θέλω να δείξω ότι έχετε τρόπους, έχετε μέσα, αλλά πέντε χρόνια δεν κάνατε τίποτα.

Άλλες χώρες έκαναν αρκετά διότι είχαν προηγουμένως και έτοιμες δομές, αλλά είχαν και τη βούληση και αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις που εσείς δεν αντιμετωπίσατε.

Για αυτό, λοιπόν, λέω ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία αυτή η συνεχιζόμενη απάντηση σε όλα «41%» να βρει μια ηχηρή απάντηση από τον ελληνικό λαό. Απάντηση και μήνυμα αποδοκιμασίας της κλιμακούμενης αλαζονείας του Μεγάρου Μαξίμου. Απάντηση για ισχυρή, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση προτάσεων. Αλλά και για σοβαρή κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Όπως και απάντηση για να ενισχυθούν οι πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης που στηρίζουν τα μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορεί να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και στον Νότο και όχι πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος που θέλουν χρηματοδοτικά εργαλεία one off. Γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Έχει, λοιπόν, πολλούς λόγους την 9η Ιουνίου να μας στηρίξει ο ελληνικός λαός και εμείς θα είμαστε δίπλα του συνεχιζόμενα, με προτάσεις, με θέσεις.

Διότι αξίζει πολύ περισσότερα από ό,τι του έχετε προσφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια.