Μετά την ακραία πρόσκληση στη Βαρωσία επίσκεψη Χάικο Μαας σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία μετά την ακραία πρόκληση στα Βαρώσια

13 mins read

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα βρεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μάας σπεύδει στην περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, με στόχο να δώσει νέα  ώθηση στις προσπάθειες διαλόγου αλλά και να διερευνήσει τις προθέσεις Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να ανακοίνωσαν την Πέμπτη την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, ωστόσο στη Λευκωσία επικρατεί ισχυρός προβληματισμός μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στο μέτωπο του Βαρωσίου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 1 και 2 Οκτωωβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ είχε ηγηθεί της λογικής ενίσχυσης της θετικής ατζέντας απέναντι στην Τουρκία, «κόβοντας», ουσιαστικά, κάθε συζήτηση για πιθανές κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Μπορεί τόσο το Yavuz όσο και το Barbaros έχουν αποχωρήσει, πλέον, από την κυπριακή ΑΟΖ, οι κινήσεις της Αγκυρας στο Βαρώσι, όμως, έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κυπριακής κυβέρνησης. Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το ζήτημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας από τις Βρυξέλλες ισχυρή στήριξη και δήλωση καταδίκης για τα όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο.

Τριμερής στη Λευκωσία στις 21 Οκτωβρίου

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα τονίσει τόσο στον Χάικο Μάας όσο και στους ευρωπαίους εταίρους ότι με παρόμοια συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο μη ενεργοποίησης των κυρώσεων τον προσεχές Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για τις 21 Οκτωβρίου στη Λευκωσία είναι προγραμματισμένη η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών, όπου Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία εκ του σύνεγγυς επαφής και συντονισμού των ενεργειών τους.

Facebook Comments