Σύνοδος EuroMed 9: Τουρκική προκλητικότητα και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

23 mins read

Με πλούσια ατζέντα συνέρχεται σήμερα (17/9) στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα βρεθούν 8 ηγέτες της Νότιας Ευρώπης, ενώ το παρόν θα δώσει για πρώτη φορά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Από την Αθήνα, οι ηγέτες της EUMED9 αναμένεται να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι η παραβατική της συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θα ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Στις 15:30 το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ο πρωθυπουργός υποδέχεται για τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος EUMED9 τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (ο οποίος θα συνοδεύεται στην επίσκεψη του στην Αθήνα από τη σύζυγο του Μπριζίτ), τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αντόνιο Κόστα.

Στην Αθήνα βρίσκεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, μετά την απόφαση ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας να συνάψουν σύμφωνο ασφαλείας (που ονομάζεται «AUKUS» από τα αρχικά των τριών χωρών).

Η κίνηση αυτή προκαλεί αλλαγές στη διπλωματική «σκακιέρα» και ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. Για παράδειγμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (σημειώνεται πως η Αυστραλία ακύρωσε πενταετές συμβόλαιο με τη Γαλλία), ο οποίος χθες συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των εννέα ηγετών θα βρεθεί το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και πρόκειται να υιοθετηθεί η «Διακήρυξη των Αθηνών». Ουσιαστικά θα είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα:

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

 

Facebook Comments