ΑρχικήΠολιτικήΚάθετος ο Στουρνάρας: «Μόνη λύση στα κόκκινα δάνεια η bad bank»

Κάθετος ο Στουρνάρας: «Μόνη λύση στα κόκκινα δάνεια η bad bank»

Στη δευτερολογία του ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων λέγοντας πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του είναι η δημιουργία μιας bad bank.

«Η τράπεζα της Ελλάδος είναι σε διάλογο με τον SSM για την επεξεργασία ενός σχεδίου δημιουργίας bad bank για τα κόκκινα δάνεια.Αυτό είναι ίσως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα κόκκινα δάνεια ο μόνος τρόπος είναι μία bad bank. Το να γίνει μια  bad bank για τα κόκκινα δάνεια πριν από λίγο καιρό ως  ιδέα δεν πέρναγε με τίποτα. Το 2015 είχα θέσει το ερώτημα στον ΕSM και η απάντηση ήταν πάρτε τα λεφτά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές πρώτα και ελάτε μετά να κάνουμε bad  bank. Τώρα υπάρχουν ευήκοα ώτα θέλουμε να είμαστε προμήθεις και όχι επιμηθείς, δουλεύουμε σε μία τέτοια μέθοδο είμαστε σε διάλογο με τον SSM και την κυβέρνηση και θα δούμε τελικά αν θα χρειαστεί και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο.  Μια bad bank δεν την θεωρώ αδύνατο σήμερα μπορεί να είναι ταμπού ακομα σε κάποιους κύκλους αλλά θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση. Θα ήταν δε ακόμα καλύτερη μια ευρωπαϊκή bad bank».

Όσον αφορά το πως θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με αφορμή την πανδημία ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή με ακρίβεια πως θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την επόμενη περίοδο.

«Όταν λήξει αυτή η περίοδος χάριτος, τα μορατόριουμ και οι κανόνες επανέλθουν στην κανονικότητα, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει ,ίσως σε ένα χρόνο, ίσως λιγότερο ίσως και περισσότερο τότε θα καθίσουμε να κάνουμε το λογαριασμό.

Όμως θέλουμε οι τράπεζες να αξιολογούν τα δάνεια έτσι ώστε όταν έρθουμε στην κανονικότητα να μην βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και να ξέρουμε με τους παλιούς κάνοντας πιο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο και πιο δεν είναι.»

Ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στην ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία το 2015 αλλά και στις σχέσεις που είχε τότε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . Σημείωσε ότι η ζημιά ήταν πάνω από 86 δις και ότι με βάση  τα στοιχεία των καταθέσεων και των spreads ήταν το χειρότερο εξάμηνο από όλη την περίοδο της κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα.  Όμως όπως πρόσθεσε μετά  υπήρξε πολύ σημαντική ομαλοποίηση.

Οι αναφορές αυτές του διοικητή προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη.

«Δεν αμφισβητώ τι  έγινε το 2015 αλλά θέλω να αντικρούσω και την εικόνα που υπάρχει σε ένα κομμάτι του κόσμου ότι μέχρι το τέλος του 14 όλα ήταν καλά.»

Στην ανταπάντηση του ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στις απόψεις του όμως μίλησε με θετικά λόγια για την πολιτική που ακολούθησε ο ΣυΡιζΑ μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

«Η τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί τις καταθέσεις κάθε μήνα είμαι από τους τελευταίους που θα πω ότι όλα ήταν ρόδινα πριν και όλα έγιναν άσχημα μετά αλλά ας τηρήσουμε την σωστή αριθμητική, το πρώτο εξάμηνο του 2015 επέφερε πολύ μεγάλο κόστος στην ελληνική οικονομία το οποίο μετά σιγά-σιγά μειώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια και είμαι εδώ για να λέω την αλήθεια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε διαφορετική πολιτική μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και γι’ αυτό έφερε αποτελέσματα υπερτηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι ήταν πολύ σημαντικό που τηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 μέχρι σήμερα αυτό έδωσε στη χώρα αξιοπιστία.»

Ο κ.Στουρνάρας για ακόμη μια φορά επεσήμανε πως η συνύπαρξη του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  δεν ήταν ανέφελη παραταύτα μπόρεσαν όπως είπε να συμβιώσουν ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που είχε κάνει για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης εξηγώντας την .

«Δεν ήταν ανέφελη η συνύπαρξη  μας κ. Δραγασάκη απ ότι γνωρίζετε παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να βάλουμε στην άκρη τα προβλήματα και να συμβιώσουμε όσο μπορούσαμε. Το σωστό είναι ότι μαθήματα που πήραμε από την περίοδο αυτή να μην ξεχαστούν. Ην κεντρική τράπεζα δε λέω ότι είναι αλάνθαστη έχει όμως ένα καταστατικό και ο διοικητής υποχρεούται να τηρεί αυτό το καταστατικό.

Γι’ αυτό και η θητεία του διοικητή ισχύει έξι χρόνια για να βλέπει μακριά και να μην επηρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο .

Όταν το 2018 ζητούσαμε προληπτική γραμμή  ήταν 4% τα επιτόκια, την ζητούσαμε για να μειωθούν τα επιτόκια να αποκτήσουμε την παρέκκληση  που έχουμε αποκτήσει σήμερα και έτσι η ελληνική οικονομία να ευνοηθεί από χαμηλότερα επιτόκια. Δεν ήταν μια ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό για να αντιπαρατεθώ με την τότε κυβέρνηση ήταν μία πρόταση επεξεργασμένη από τις υπηρεσίες τις κεντρικές τράπεζες από τη διεύθυνση μελετών την οποία είχα υποχρέωση να παρουσιάσω.

Η κυβέρνηση αποφασίζει αλλά πρέπει να ακούει. Και τώρα στην πανδημία η κυβέρνηση αποφάσισε αλλά άκουσε και τους ειδικούς έτσι και στην οικονομία πρέπει να ακούει μια κυβέρνηση και τους ειδικούς.»