ΑρχικήΠολιτικήΚεραμέως στο OPEN: «Η αντιπολίτευση χάνει την αξιοπιστία της – Με τις...

Κεραμέως στο OPEN: «Η αντιπολίτευση χάνει την αξιοπιστία της – Με τις εκλογές δεν μπορεί να παίζει κανείς»

Κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισε, ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, η
αντιπολίτευση το ζήτημα της καταγγελλόμενης διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών άσκησε, μιλώντας στο OPEN, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Αφορμή στάθηκε το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σεγραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Δεν περίμεναν ούτε καν το πόρισμα των Αρχών, έσπευσαν να εργαλειοποιήσουν ένα ζήτημα για κομματικά οφέλη» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η ίδια περίμενε το πόρισμα των Αρχών. «Θα κάνουμε εμείς τους ανακριτές; Θα κάνουμε εμείς τους εισαγγελείς;» διερωτήθηκε.

Αναφορικά με την υπόθεση δήλωσε ότι, όπως προκύπτει από το πόρισμα της αστυνομίας, δεν υπήρξε καμία διάρρηξη και καμία παραβίαση συστημάτων. «Το τονίζω αυτό γιατί έχουμε μία ευθύνη απέναντι στους Έλληνες εκλογείς, δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα με εκλογικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα στην Εισαγγελία προκειμένου να αποκτήσει
πρόσβαση στη δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο η υπουργός ανέφερε ότι από τα τέλη της προηγούμενης
εβδομάδας ξεκίνησε η αποστολή εκλογικού υλικού στους πάνω από 200.000 εγγεγραμμένους πολίτες από 128 διαφορετικές χώρες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πάνω από 90 χώρες δεν είχαν εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εκλογές και συνεπώς οι Έλληνες που κατοικούν εκεί δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, ενώ πλέον τους δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν ήδη παραλάβει εκλογικό υλικό ένας στους τρεις ψηφοφόρους, δηλαδή πάνω από 65.000 εκλογείς και υπενθύμισε ότι η αποστολή του συμπληρωμένου ψηφοδελτίου μέσω κούριερ πρέπει να γίνει για τους Έλληνες του εξωτερικού έως τις 28 Μαΐου και για τους κατοίκους εντός επικράτειας, έως τις 3 Ιουνίου.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην επιστολική ψήφο, υπενθύμισε
ότι ο αριθμός τους είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον που ψήφισε στις εθνικές εκλογές του 2023 και ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για ευρωεκλογές και υπάρχει ανταγωνισμός με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλ. Έλληνες που κατοικούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν με το τοπικό εκλογικό σύστημα ή με το ελληνικό.

«Η επιστολική ψήφος έχει έρθει για να μείνει, γιατί είναι μία διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε και σημείωσε ότι, όπως έχει ήδη δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των emails, χαρακτήρισε ψευδή τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επιστρέφει προς διόρθωση το
πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών και ανέφερε ότι ο
εσωτερικός έλεγχος έχει εντοπίσει ίχνη μίας εσωτερικής, μη θεσμικά προβλεπόμενης
διακίνησης την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023.

Τόνισε δε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν αναληφθεί πολλές ενέργειες για τη διαρκή ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να θωρακίζονται συνεχώς. «Πρόσφατα έδωσα εντολή για υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Παράλληλα, καυτηρίασε τη στάση της αντιπολίτευσης και στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς,
όπως είπε, έχει χάσει την αξιοπιστία της «πόσο μάλλον όταν προβαίνουν σε τέτοιους
αδιανόητους χαρακτηρισμούς ενώ δεν έχει καν ολοκληρωθεί το πόρισμα».

Υπογράμμισε δε, ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των εκλογών. «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι εμείς θέλουμε να χυθεί άπλετο φως και το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν το πρώτο που ολοκλήρωσε εσωτερικό έλεγχο, όταν όλοι οι άλλοι έβαλαν προς όλες τις κατευθύνσεις».