Κοντοζαμάνης: «Επιπλέον 7.500 τεστ για κορωνοϊό ανά εβδομάδα»

14 mins read

Την έγκριση 3.285 προσλήψεων επικουρικού προσωπικού (ιατρών και νοσηλευτών) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή.

Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι ήδη έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η αρχική απόφαση για 2.000 προσλήψεις.

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι στη μάχη για περισσότερα  τεστ μπαίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με δυνατότητα για 7.500 διαγνώσεις την εβδομάδα.

Ο Νικήτας  Κακλαμάνης  από τη θέση του προεδρεύοντος στη Βουλή πίεσε πολλές φορές τον υφυπουργό για τις τιμές που χρεώνουν ιδιωτικές κλινικές για τα τεστ ενώ ο Βουλευτής του κινήματος αλλαγής Ανδρέας Πουλάς σε επίκαιρη ερώτηση του οποίου απάντησε ο υφυπουργός, χαρακτήρισε τρελό το ποσό των 30,2 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε όπως είπε σε ιδιώτες.

ΠΟΥΛΑΣ: «Δώσατε 30 εκατομμύρια ευρώ για τεστ από ιδιώτες. Οι ιδιώτες χρεώνουν το τεστ από 180 έως 300 ευρώ»

ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: «Τα 30 εκατομμύρια είναι χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν για τεστ. Τα ιδιωτικά κέντρα βοηθούν σε ελεγχόμενη τιμή και όχι στην τιμή που αναφερθήκατε.»

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Επομένως λέτε ότι εγώ που έχω ιδιωτικό κέντρο αν θελήσω να συμβληθώ προκειμένου να επωφεληθώ από τα 30 εκατομμύρια θα πρέπει να υπακούσω στην τιμή του ΕΟΠΥΥ;»

ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ποσά που αναφέρονται. Και με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη. Πήραμε επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στην τιμή που προβλεπόταν από τον κανονισμό. Προετοιμάσαμε εγκαίρως τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε ΜΕΘ για να μεταφέρουμε περιστατικά με κοινή γρίπη ώστε το δημόσιο να μείνει αποκλειστικά στον κορωνοϊό».

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η επανεκκίνηση της αγοράς στην Κίνα βοηθά για νέες παραγγελίες οι οποίες θα έρθουν ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη προμηθεύεται φάρμακα, αναπνευστήρες, μόνιτορ και αναλώσιμα και γίνεται κεντρικός έλεγχος για την ορθολογική χρήση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη 123 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που κατάσχεσαν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε εργαστήρια του Στρατού και σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα