ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους & δημοσίους υπαλλήλους- Μέσος μισθός στα 1.500...

Μητσοτάκης: «Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους & δημοσίους υπαλλήλους- Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας»

Στην παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ.

Στόχος επίσης είναι να δοθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3 με 4% την 1/1/2024. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμα αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1η 1ου 2024 και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και εντατικοί έλεγχοι με νέα ψηφιακά εργαλεία της επιθεώρησης εργασίας παντού.

«Το 2019 μιλήσαμε για την ανάγκη να μειώσουμε την φορολογική επιβάρυνση. Πετύχαμε τον στόχο αλλά υπάρχουν και άλλα περιθώρια».

Ανακοίνωσε επίσης: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, μείωση μιας μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές και από 1η Ιανουαρίου 2025 μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά».

Στόχος μας να πετύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την ΕΕ- Θέλουμε η ανεργία να φτάσει στο 8% το 2027

Για τους οικονομικούς στόχους ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί η πολιτική της χώρας. Μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς διπλάσιους της ΕΕ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Πρέπει να αυξηθούν 70% οι επενδύσεις και το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ».

Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Μίλησε επίσης για την αύξηση του ποσοστού της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ και τόνισε ότι πλησιάζουμε στον στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός 12 μήνες το χρόνο.

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υγεία είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει το myhealth το οποίο είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου υγείας και εξήγησε ότι όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή θα ξέρουν όλοι πως να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, από το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόνισε. Στόχος πάνω από 300 μονάδες τηλειατρικής και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις ιατρικές πράξεις κατά 50% αλλά και στα επείγοντα.

Θα αυξήσουμε κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υγεία είπε ότι θα αυξηθεί κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία. Για πρώτη φορά υπάρχει το myhealth το οποίο είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου υγείας και εξήγησε ότι όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή θα ξέρουν όλοι πως να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, από το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόνισε. Στόχος πάνω από 300 μονάδες τηλειατρικής και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις ιατρικές πράξεις κατά 50% αλλά και στα επείγοντα.

«Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδης εξετάσεις για μια σειρά από νοσήματα».

36.000 τάξεις με διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία

Στην Παιδεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διαδραστικούς πίνακες στο σχολείο του μέλλοντος. Θα μπουν σε όλες τις τάξεις από την 5η Δημοτικού έως την Γ Λυκείου σε 36.000 τάξεις.

Σκεφτείτε, είπε πόσο αλλάζει το ίδιο το μάθημα και πόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούμε στα παιδιά για την γνώση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα και για το διευρυμένο σχολικό ωράριο και είπε ότι χτίζουμε πάνω στις 25.000 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών που έκανε η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανώτατη εκπαίδευση είπε ότι ήδη υπάρχει εξωστρέφεια και σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Δυο ιατρικές σχολές έχουν ήδη αγγλόφωνα τμήματα, είπε. Η επόμενη 4ετια θα είναι αυτή της εξωστρέφειας για τα ελληνικά ΑΕΙ.

Για τις μεταφορές, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα από ένα σχέδιο για ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες εκτός από τις νέες γραμμές μετρό και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, μια εικόνα από το μέλλον θα είναι τα καινούρια λεωφορεία. 2.000 νέα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα ηλεκτρικά.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης πολεμήθηκε από πολλούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και μετρό και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Τα καταφέραμε και λέμε: και μετρό και αρχαία στις αρχές του 2024.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση της πολιτικής προστασίας κτιριακά και τόνισε ότι εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές και με ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα δυο δις ήδη έχουν μπει τα θεμέλια για την πολιτική προστασία του μέλλοντος.

Χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση το 112 και είπε ότι λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια και έχουμε αποκτήσει κουλτούρα να ακούμε τις οδηγίες του κράτους.

«Η Μ. Βρετανία τώρα πειραματίζεται με το 112», είπε.

Η ΑΜΥΝΑ

Για την άμυνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το 2015 το 75% των παράνομων αφίξεων προς την ΕΕ περνούσε μέσα από την Ελλάδα και τώρα είμαστε στο 5%.

Μέσα στην επόμενη 4ετια θα εκσυγχρονίσουμε το Λιμενικό και το ψηφιακό σύστημα προστασίας των θαλασσίων συνόρων. Ειδικά για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι η πρώτη παρακαταθήκη σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

«Ο φράχτης είναι μη διαπραγματεύσιμος για τη ΝΔ. Έως το τέλος της 4ετίας όλος ο Έβρος θα είναι θωρακισμένος».

Για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα με τα 24 Rafale να έχουν αγοραστεί και η αναβάθμιση 85 F16 που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027 και η πρώτη φρεγάτα Belhara ήδη κατασκευάζεται στο γαλλικό ναυπηγείο.

«Θα έχουμε 3 έως το 2027 και θα αποκτήσουμε άλλες 3 κορβέτες που οι δυο θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία».

Τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας

«Θα αποδεσμευθούν 5000 αστυνομικοί και θα βγουν στους δρόμους για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Επίσης τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας όπου αυτό κι αν βρίσκεται», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι τα θεμέλια της πατρίδας μας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και πάνω σε αυτά οικοδομείται η σύγχρονη Ελλάδα. Ήδη έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους από την Ελλάδα που οραματιζόμαστε αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Σε 4 χρόνια η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της με κοινωνική ευημερία και με δικαιοσύνη στην πράξη και η μεγαλύτερη απόδοση της είναι ο κάθε νέος άνθρωπος να έχει τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθεί και να προκόψει στη ζωή του.

Μια Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή που θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε να σε ένα κόσμο που αλλάζει, είπε και τόνισε ότι για αυτή την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και που να πάμε την πατρίδα».