ΑρχικήΠολιτικήΜετά το BBC και η Deutsche Welle ανακαλύπτει "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα

Μετά το BBC και η Deutsche Welle ανακαλύπτει “μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα

Η Deutsche Welle, μετά το BBC, σε άρθρο της κάνει λόγο για σλαβομακεδονική μεινότητα στην Ελλάδα με αφορμή τη δικαστική διαμάχη που εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Σερρών.

Στην ιστοσελίδα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων αναφέρεται ότι την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών εκδικάστηκε η ανακοπή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΠΟΠΣΜ τον Μάρτιο του 2018, κατά της σύστασης σωματείου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» με έδρα την Ηράκλεια  Σερρών και σκοπούς, μεταξύ των άλλων,  την διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας και την διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για τους «ντόπιους» ήρωες. Ως μάρτυρες υπεράσπισης του υπό σύσταση σωματείου ορίστηκαν οι Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Ιωαννίδου Αλεξάνδρα – καθηγήτρια στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών και πρώην μέλος της διακρατικής επιτροπής για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων, η οποία ορίζεται από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι οι «Ντόπιοι» είναι σλαβικής καταγωγής και η «ντόπια» γλώσσα είναι σλαβική γλώσσα. Η Deutsche Welle ορίζει ως σημείο αιχμής είναι η χρήση της λέξης «ντόπια», η οποία κατά τη γνώμη της γλωσσολόγου είναι συνώνυμη της σλαβομακεδονικής γλώσσας.

Η DW μάλιστα έχει δηλώσεις του συνήγορου υπεράσπισης του υπό σύσταση σωματείου Κώστα Δεμέλη ο οποίος λέει: «Όταν ακούει κανείς στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας τη λέξη ‘ντόπια’ γνωρίζει πως πρόκειται για τη σλαβομακεδονική γλώσσα (…) Ωστόσο το δικαστήριο δεν τον διευκολύνει να το αποδείξει. Επιτρέπονται πέντε μάρτυρες εκ μέρους της πολιτικής αγωγής και μόνο δυο της υπεράσπισης». Με το δημοσίευμα να αναφέρει το διάλογο μεταξύ δικαστή και μαρτύρων: «Ποια είναι η τοπική γλώσσα στις Σέρρες;» ρωτάει η δικαστής και οι οι μάρτυρες το επιβεβαιώνουν: ελληνικά. «Η ερώτηση όμως που πλανάται στον αέρα και κυρίως ενδιαφέρει είναι εάν η σλαβομακεδονική κουλτούρα είναι τμήμα της ελληνικής;», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Και συνεχίζει η DW: «Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, για την ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας κάνουν λόγο και έγγραφα του ελληνικού δημοσίου. «Το 1951 έγινε απογραφή πληθυσμού και τέθηκε το ερώτημα ‘ποια είναι η μητρική σας γλώσσα’; Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, αλλά και νεότερες επιστημονικές έρευνες, πιστοποιείται η ύπαρξη μιας ‘σλαβικής γλώσσας’ στη Βόρεια Ελλάδα και υπάρχει μια γλωσσική συνέχεια.» Και παρόλο που το κράτος δεν υποχρεούται να αναγνωρίσει χαρακτηριστικά μειονοτήτων, όπως είναι η γλώσσα και η εθνική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει την ύπαρξη μιας μειονότητας. «Σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 1930, που αφορούσε μια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και το ερώτημα ήταν ‘ποιές είναι οι μειονότητες’, μια μειονότητα δεν αποτελεί νομικό θέμα αλλά είναι θέμα δεδομένων».

Σημειωτέον ότι στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων γράφει ότι η εισήγηση του Εισαγγελέα ήταν να διαλυθεί το προσβαλλόμενο Σωματείο διότι το καταστατικό του είναι ασαφές και αποτελεί κίνδυνο για διατάραξη της Δημόσιας Τάξης.

Πηγή: ΣΚΑΪ