ΑρχικήΠολιτικήΟ χάρτης που εκθέτει την Ελλάδα για την ψήφο των αποδήμων

Ο χάρτης που εκθέτει την Ελλάδα για την ψήφο των αποδήμων

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να έχουν οι απόδημοι Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους, ενάμιση μόλις χρόνο μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του ‘19, με πλειοψηφία 288 βουλευτών.

Αφορμή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας στάθηκαν οι δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», για άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και τη διαβεβαίωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να την καταργήσει.

Δίχως καθυστέρηση, η Κυβέρνηση πέταξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει το νέο κατατεθέν νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.

Ο ισχύοντας νόμος του ‘19

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του ‘19, ένας Έλληνας πολίτης, ώστε για να έχει δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του, πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει αποδεδειγμένα τουλάχιστον δύο χρόνια στη χώρα. Οφείλει επίσης να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα πέρυσι και φέτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντεπίθεση

Με κοινή ανακοίνωση από τους Γιώργο Κατρούγκαλο, Θεοδώρα Τζάκρη, Κώστα Ζαχαριάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ επανατοποθέτησε τις δηλώσεις της βουλευτού και με δική του τροπολογία κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ψήφο των αποδήμων. Επί της αρχής, προβλέπει την εκλογή τεσσάρων βουλευτών Επικρατείας από τους απόδημους Έλληνες, που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Σημαντική παράμετρος για να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος είναι η επίτευξη μιας ευρύτερης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και γιατί ο εκλογικός χάρτης εκθέτει την Ελλάδα

Σύμφωνα με το διάγραμμα της έρευνας Voting from Abroad, από τις 204 χώρες -που εξετάσθηκαν- το 70% εξ ’αυτών, σχεδόν δηλαδή 140 χώρες, δίνουν τη δυνατότητα ψήφου στους απόδημους πολίτες.

Ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση αφήνει το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, που δεν παρέχει στους απόδημους-ομογενείς Έλληνες τη δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές. Στον αντίποδα, η γειτονική -αλλά αντίθετη στις ευρωπαϊκές αξίες- Τουρκία δείχνει ότι θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις των αποδήμων Τούρκων με την μητροπολιτική Τουρκία παρέχοντας τους τη δυνατότητα ψήφισης στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Με μια γρήγορη ματιά, γίνεται αντιληπτό ότι λοιπές χώρες -μεταξύ αυτών και τρίτες χώρες του Κόσμου- παρέχουν εξίσου τη δυνατότητα εκλογικής συμμετοχής στους αποδήμους τους. Χαρακτηριστικά, μερικές εξ αυτών είναι:

  • Η Αίγυπτος, το Σουδάν, η νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Ζιμπάμπουε κλπ. (Αφρική)
  • Συρία, Ιράκ Ιράν, Ινδία, Ρωσία, Καζακστάν, Μογγολία, Κιργιστάν κλπ. (Ασία)
  • ΗΠΑ, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία (Αμερική)
  • Όλη η Ευρώπη εκτός Ελλάδας
  • Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία)

Αντίθετα, μικρή εξαίρεση αποτελούν περίπου 60 χώρες (30%) από τις συνολικά 204, που εξετάσθηκαν στην έρευνα.

Μερικές εκ των χώρων δηλαδή, που περιορίζουν την ψήφο των αποδήμων τους, είναι η Ελλάδα από την Ευρώπη, το Πακιστάν, Αφγανιστάν (κλπ.) από Ασία, η Λιβύη, το Μαρόκο, το Κογκό (κτλ.) από Αφρική και η Χιλή, Ουρουγουάη (κλπ.) από Λατινική Αμερική.

Μέθοδοι συμμετοχής στις κάλπες για τους απόδημους

Οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι η ψήφος σε προξενικά γραφεία, η επιστολή ψήφος, η ψήφος δι’ αντιπροσώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλεκτρονική ψήφος (πχ. στην Εσθονία) και τέλος το σύστημα της επιστολικής  ψήφου, που σε πολλές χώρες και παρά τις ανησυχίες περί νοθείας έχει πλέον καθιερωθεί και οι σχετικές διαδικασίες της έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.