Ο Θεοδωρόπουλος τρέχει σαν "δρομέας" μακριά από τη Ζορμπά

14 mins read

Για ακόμη μία φορά εντός λίγων ημερών βρίσκεται στο στόχαστρο η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, μετά το ζήτημα που προκλήθηκε με το «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου.

Αυτή την φορά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ανέλαβε το Φεστιβάλ Αθηνών το 2016 και έχει επιδείξει συνέπεια την τελευταία τριετία, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Οργανισμό μόλις ολοκληρωθεί η διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ καταγγέλλοντας την υπουργό ότι δεν τήρησε όσα συμφώνησε.

«Κάναμε μια συμφωνία με την υπουργό η οποία δεν τηρήθηκε στο σύνολό της. Τηρήθηκε το ένα της σκέλος, σε ό,τι αφορά την παράταση που ζήτησα για να ολοκληρώσω το εφετινό πρόγραμμα. Το δεύτερο σκέλος, και δεν το βλέπω στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ότι δήλωσα στην υπουργό ότι δεν ενδιαφέρομαι να ανανεωθεί η θητεία μου γιατί δεν βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα που της είχα θέσει για τη βελτίωση του Φεστιβάλ. Και από ό,τι φάνηκε, δεν είχε καμία πρόθεση να τα λύσει», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και τη Μυρτώ Λοβέρδου.

Με το υπουργείο να απαντά:

«Ο θεσμικός ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή και του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών , όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο εποπτευόμενο πολιτιστικό οργανισμό, προσδιορίζονται από τον ιδρυτικό τους νόμο. Το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας. Αυτό όφειλε να κάνει η υπουργός κα Μυρσίνη Ζορμπά και αυτό έκανε, δεδομένου ότι κάθε άλλη παρέμβαση στις σχέσεις ΔΣ και διευθυντή θα παραβίαζε την αυτονομία του νομικού προσώπου. Η συνεργασία με όλους και η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία προς τη μία ή την άλλη πλευρά αλλά κανόνα ισόρροπης ομαλής λειτουργίας του οργανισμού. Η θητεία του κ Β. Θεοδωρόπουλου παρατάθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του, όπως ο ίδιος ζήτησε και όπως ήταν εύλογο, δεδομένου άλλωστε ότι όπως είχε δημοσίως δηλώσει δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανανέωση της θητείας του. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν κατανοούμε τον τίτλο περί «μη τήρησης της συμφωνίας» και τις σχετικές αναφορές του άρθρου.»

Facebook Comments