Οι πέντε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πρώτη κατοικία

13 mins read

Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχύνει την υπόθεση των των κόκκινων δανείων και να προλάβει την προθεσμία της 30ης Απριλίου, όταν και θα λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας με το υπάρχον καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ και ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα δίνει την ευκαιρία και σε φυσικά πρόσωπα να πτωχεύουν, ενώ θα υπάρξει πλέγμα ρυθμίσεων και για όσους πραγματικά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά θέλουν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  1. Απέστειλε επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ζητώντας στοιχεία για τα δάνεια με προσημειωμένη την πρώτη κατοικία, αλλά και εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχουν γίνει ελάχιστες ρυθμίσεις για τα δάνεια όσων έχουν ήδη μπει στη σχετική πλατφόρμα.
  2. Σε σύσκεψη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ζητήθηκε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία αναδιάρθρωσης των δανείων.
  3. Ερευνά το λόγο για τον οποίο 42.107 χρήστες της πλατφόρμας δεν ολοκλήρωσαν την αίτησή τους με δική τους ευθύνη (σ.σ.: ήδη έχουν λάβει ενημερωτικό e–mail).
  4. Απέστειλε επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και τα funds που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία ρυθμίσεων δανείων.
  5. Πραγματοποίησε συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (funds) προκειμένου να υπάρξει επίσης ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των κόκκινων δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές από τις τράπεζες.

 

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν από την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή καμπάνια προκειμένου οι δανειολήπτες που έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμών να σπεύσουν για να διασφαλίσουν την πρώτη κατοικία τους μέσα από τη ρύθμιση του δανείου τους.

Facebook Comments