Οικονόμου για Τσαβούσογλου: «Σε επίπεδο υστερίας πια ο ρητορικός παροξυσμός της τουρκικής πλευράς»

21 mins read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα, τόνισε πως “παρακολουθούμε συνεχώς τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας πια”.

“Στόχος τους είναι να μας κάνουν να απολέσουμε την ψυχραιμία μας και να αλλάξουμε την τακτική μας. Η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή, αποδομούμε τις ανακρίβειες, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε”, συνέχισε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις της Ελλάδας μετράνε.

“Το να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο όταν απειλεί με casus belli και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι αυταπόδεικτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική και η λογική. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα και στο διπλωματικό πεδίο και στο πεδίο να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόκληση”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει τους συνομιλητές του σε όλα τα φόρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα προβλήματα που προκαλεί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. “Θα υπάρξουν και ήδη υπάρχουν δηλώσεις αποδοκιμασίας σε αυτή την απαράδεκτη σε βάρος της χώρας μας στρατηγική της Τουρκίας”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ασπάζεται η κυβέρνηση δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο πεδίο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι υπάρχει υστερία από την πλευρά της Τουρκίας, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. “Εμείς συνεχίζουμε ψύχραιμοι έχοντας την αυτοπεποίθηση της χώρας που είναι ισχυρή έχοντας το δίκιο με το μέρος τους, τους συμμάχους στο πλευρό της και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση”, σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και η αποτρεπτική της δύναμη είναι πρωτίστως δύναμη ειρήνης. “Δική μας δουλειά είναι να ενισχύουμε τη γεωστρατητική και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας”, ανέφερε. Ερωτηθείς για την ενημέρωση της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση σε κανέναν και σημείωσε πως ένα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έδινε μήνυμα δραματοποίησης που δεν θα είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω αυτή την ώρα. “Η ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυτονόητη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην υιοθέτηση στοιχείων που αποδεικνύεται ότι είναι προπαγάνδα”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε «συνεχείς αντιδράσεις απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις» και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα πάρει «τα απαραίτητα μέτρα όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά».

«Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Λέσβου και της Σάμου ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Facebook Comments