Οικονόμου για Τσίπρα: «Υπόσχεται τα πάντα σε όλους, αφού δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει»

102 mins read

«Ο κ. Τσίπρας με την ανερμάτιστη και ακατάσχετη παροχολογία στη ΔΕΘ απέδειξε ότι δεν συνετίστηκε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής και δεν αντιλαμβάνεται έστω στοιχειωδώς τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το Σάββατο κατάφερε να κάνει το αλήστου μνήμης «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που είχε άλλοτε παρουσιάσει να φαντάζει έως και μίζερο. Και την Κυριακή συνέχισε ακάθεκτος υποσχόμενες ακόμα περισσότερα», σχολίασε.

Υπογράμμισε πως «μπορεί να υπόσχεται τα πάντα σε όλους αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι γιατί τα όσα εξήγγειλε, όσα μέτρα είπε, με μαθηματική βεβαιότητα αν ποτέ εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία από την εκτίναξη του ελλείμματος και την κοινωνία θα την οδηγούσαν σε μια κρίση χειρότερη από εκείνη των μνημονίων μιας και η διεθνής πραγματικότητα είναι τώρα αμείλικτη για όλη την Ευρώπη».

Χρέωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας και πρόσθεσε πως «ενώ παρουσίασε την εικόνα μιας χώρας που είναι περίπου κατεστραμμένη, την ίδια στιγμή μοίραζε δεκάδες δισεκατομμύρια. Λεφτά σε όλους και προσλήψεις παντού, χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς στοιχεία, χωρίς να απαντήσει πειστικά από πού θα προέλθουν οι πόροι».

Είπε ότι ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες τον εαυτό του με μέτρα πάνω από 23 δισεκ. ευρώ για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισεκ. ευρώ για κάθε επιπλέον χρόνο θυμίζοντας το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που εξήγγειλε το 2014 για να εγκαταλείψει το 2015. «Κι αν τότε είχε αυταπάτες τώρα καταφεύγει σε αδίστακτες πολιτικές απάτες».

Επικαλούμενος στοιχεία μίλησε ειδικότερα για το ότι οι εξαγγελίες επιφέρουν επιδείνωση στο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας κατά 11,2% το 2023, από πλεόνασμα 1%, κάτι που θα μας οδηγούσε σε έλλειμμα άνω του 10%, χειρότερο κι από το 2020 που ήταν η χρονιά της πανδημίας. Και επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα δύο έτη. Με άλλα λόγια η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και σε αδυναμία κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών με πιθανή και τη διακοπή από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω θηριώδους παραβίασης των δημοσιονομικών στόχων και αναίρεσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα ή υπονοεί νέα βαρύτερη φοροεπιδρομή στις τσέπες των Ελλήνων ή προτείνει νέα μνημόνια, όπως ακριβώς έκανε και το 2014 χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων. Χωρίς ο ίδιος να μαθαίνει απ’ τα επώδυνα λάθη του».

Συνόψισε επισημαίνοντας ως γενικό συμπέρασμα ότι κανένας πολίτης δεν πήρε πειστική απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα που τον απασχολούν.

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα καλά μελετημένο, απόλυτα ρεαλιστικό και προσεκτικά κοστολογημένο σχέδιο ώστε να μειωθούν -στο μέτρο πάντοτε του εφικτού- οι επιπτώσεις του τυφώνα ακρίβεια στα αγαθά και στην ενέργεια, ο οποίος πλήττει την Ευρώπη και αναμένεται να ενταθεί στη διάρκεια του επόμενου χειμώνα. «Το σχέδιο αυτό συνδυασμένο με νέες δυνατότητες και εργαλεία που αναμένουμε και απ’ την ΕΕ θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Το σχέδιό μας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και η εφαρμογή αυτή γίνεται στη βάση ενός καλά εφαρμοστικού πλάνου», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι υπήρξε και «άλλη μία μεγάλη αμετροέπεια. Ήταν αποκαλυπτική η προσέγγιση, η απάντησή του σχετικά με το θέμα των 38 προσφύγων που βρέθηκαν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου σε νησίδα του Έβρου. Αλλά και η προσέγγισή του για την υπόθεση του φερόμενου ως νεκρού παιδιού για το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι».

Τον κατηγόρησε ευθέως ότι «ψεύδεται, διαστρεβλώνει και αρνείται να αποσύρει ισχυρισμούς που ταυτίζονταν με την τουρκική προπαγάνδα και εξέθεταν διεθνώς τη χώρα μας». Αναφέρθηκε μάλιστα σε δηλώσεις και κινήσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διεθνής πραγματικότητα και το μέγεθος των προκλήσεων επιβάλλουν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια, τόνισε ο κ. Οικονόμου και υπογράμμισε πως αυτός είναι ο δρόμος και όχι οι αερολογίες, τα μυθεύματα, οι πειραματισμοί και η ανευθυνότητα.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί αύριο και θα απευθύνει ομιλία την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για όλες τις δυτικές δημοκρατίες ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της εθνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας των συνόρων».

 

Αναλυτικά στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε:

 

«Ο κ. Τσίπρας, με την ανερμάτιστη και ακατάσχετη παροχολογία στη ΔΕΘ, απέδειξε ότι δεν συνετίστηκε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής και δεν αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Σάββατο κατάφερε να κάνει το αλήστου μνήμης “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, που είχε άλλοτε παρουσιάσει, να φαντάζει έως και μίζερο. Και την Κυριακή συνέχισε ακάθεκτος, υποσχόμενος ακόμα περισσότερα. Βεβαίως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπόσχεται τα πάντα σε όλους, αφού έτσι και αλλιώς δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι γιατί τα όσα εξήγγειλε με μαθηματική βεβαιότητα αν ποτέ εφαρμοζόντουσαν, θα οδηγούσαν τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία, από την εκτίναξη του ελλείμματος, και την κοινωνία θα την οδηγούσαν σε μια κρίση χειρότερη από εκείνη των μνημονίων, μιας και η διεθνής πραγματικότητα είναι τώρα αμείλικτη για όλη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας δεν επέδειξε καμία σοβαρότητα και καμιά υπευθυνότητα».

 

Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες τον εαυτό του

 

Πρόσθεσε πως: «Μάλιστα, ενώ παρουσίαζε την εικόνα μιας χώρας που είναι περίπου κατεστραμμένη, την ίδια στιγμή μοίραζε δεκάδες δισεκατομμύρια. Λεφτά σε όλους και προσλήψεις παντού. Χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς στοιχεία, χωρίς να απαντήσει πειστικά από πού θα προέλθουν οι πόροι. Υποτίμησε τους πολίτες, θεωρώντας ότι θα τους επηρεάσει με αερολογίες και κίβδηλες υποσχέσεις. Υποσχέσεις, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμία αξία.

Ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες τον εαυτό του, εξαγγέλλοντας μέτρα πάνω από 23,5 δισ. ευρώ για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε επιπλέον χρόνο. Θύμισε το αλήστου μνήμης “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, που εξήγγειλε το 2014, για να εγκαταλείψει το 2015 και να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που είχε υποσχεθεί. Τότε, που αντί για παροχές προχώρησε σε δεκάδες νέους φόρους και περικοπές συντάξεων. Και αν τότε είχε -όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα- αυταπάτες, τώρα καταφεύγει σε αδίστακτες πολιτικές απάτες.

Ειδικότερα, όσα εξήγγειλε, επιφέρουν επιδείνωση στο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1%, κάτι που θα μας οδηγούσε σε έλλειμμα άνω του 10% – χειρότερο και από το 2020 που ήταν η χρονιά της πανδημίας) και επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα δύο έτη. Με άλλα λόγια, η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και σε αδυναμία κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών με πιθανή και τη διακοπή από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω θηριώδους παραβίασης των δημοσιονομικών στόχων και αναίρεσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Συνεπώς ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα, ή υπονοεί νέα, βαρύτερη φοροεπιδρομή στις τσέπες των Ελλήνων, ή προτείνει νέα μνημόνια, όπως ακριβώς έκανε και το 2014 χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων, χωρίς ο ίδιος να μαθαίνει από τα επώδυνα λάθη του.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι κανένας πολίτης δεν πήρε πειστική απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα που τον απασχολούν, αφού ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε υποσχέσεις προς όλους, χωρίς στοιχεία και χωρίς τεκμηρίωση. Προσπάθησε να δικαιολογήσει την περιορισμένη απήχησή του στην κοινωνία, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις. Τελικά, όμως, το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το αν αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις δραματικές επιπτώσεις που συνεπάγονται για τη χώρα οι εξαγγελίες του. Και επίσης να δικαιολογήσει απόλυτα με την παρουσία του γιατί η κοινωνία δεν τον εμπιστεύεται. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι είναι η προσωποποίηση του παλαιοκομματισμού. Με τα περί ΑΤΑ θέλησε να μας γυρίσει στο 1982 και με τη χειμαρρώδη υποσχεσιολογία του αναπαρήγαγε πρακτικές φαυλότητας, που σατίριζε σαν παθογένειες της πολιτικής από τα προχριστιανικά χρόνια ο Αριστοφάνης».

 

Σχέδιο στη βάση ενός καλά δομημένου εφαρμοστικού πλάνου

 

Συνεχίζοντας τόνισε πως: «Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, παρουσίασε ένα καλά μελετημένο, απόλυτα ρεαλιστικό και προσεκτικά κοστολογημένο σχέδιο, ώστε να μειωθούν, στο μέτρο πάντοτε του εφικτού, οι επιπτώσεις του τυφώνα ακρίβειας στα αγαθά και την ενέργεια, ο οποίος πλήττει την Ευρώπη και αναμένεται να ενταθεί στη διάρκεια του επόμενου χειμώνα. Το σχέδιο αυτό, συνδυαζόμενο με νέες δυνατότητες και εργαλεία που αναμένουμε και από την ΕΕ, θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Το σχέδιό μας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και η εφαρμογή αυτή γίνεται βάσει καλά δομημένου εφαρμοστικού πλάνου».

 

«Ποιος έλεγε ψέματα και ποιος οφείλει μια συγγνώμη;»

 

Στην αντιμετώπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του θέματος των 38 προσφύγων στον Έβρο αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είπε: «Τέλος, σε ό,τι αφορά στην παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, δεν μπορώ να μην επισημάνω και άλλη μια μεγάλη αμετροέπεια. Ήταν αποκαλυπτική η προσέγγιση, η απάντησή του σχετικά με το θέμα των 38 προσφύγων που βρέθηκαν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου σε νησίδα του Έβρου αλλά και η προσέγγισή του για την υπόθεση του φερόμενου ως νεκρού παιδιού, για την οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Όταν του επισημάνθηκε ότι η ΜΚΟ HumanRights360 ζήτησε συγγνώμη αναγνωρίζοντας ότι η νησίδα δεν είναι ελληνικό έδαφος, ό ίδιος όχι μόνον αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, αλλά προσπάθησε να διαστρεβλώσει, όσα ο ίδιος και οι βουλευτές του ισχυρίζονταν το προηγούμενο διάστημα.

Ισχυρίστηκε ότι ζήτησε δήθεν από την κυβέρνηση αν είναι οι μετανάστες «στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα». Ψεύδεται, διαστρεβλώνει και αρνείται να αποσύρει ισχυρισμούς που ταυτίζονταν με την τουρκική προπαγάνδα και εξέθεταν διεθνώς τη χώρα μας. Επειδή, ωστόσο, προσποιείται ότι ξέχασε τι ακριβώς έλεγε και τα στελέχη του κόμματός του, να θυμίσω χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

-Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, κ. Σκουρλέτης, δήλωνε: «Μας είπαν ότι δεν είναι σε ελληνικό έδαφος και ήρθε το Ελληνικό Κτηματολόγιο για να μάθουμε ότι είναι ελληνικό έδαφος».

 

-Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κατρούγκαλος, Σπίρτζης, Δρίτσας κ.α) με ερώτηση στην Βουλή, υποστήριζαν ότι «το δράμα των προσφύγων στον Έβρο ανέδειξε με το χειρότερο τρόπο την τακτική της κυβέρνησης να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

 

Επιχειρούσαν, μάλιστα, να αμφισβητήσουν τη θέση ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, ζητώντας «να προσκομισθεί στη Βουλή, εφόσον υπάρχει, έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος».

 

-Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κούλογλου και κ. Αρβανίτης κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο ερώτηση με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη». Κατέληγαν, μάλιστα με το ερώτημα «τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία;».

 

-Και τέλος, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του, στις 16 Αυγούστου, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Ψέματα για τους “ανύπαρκτους” του Έβρου. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό 5χρονο παιδί. Και σήμερα ούτε συγγνώμη. Καμιά τύψη, καμιά νύξη ανθρωπιάς».

 

-Ποιος λοιπόν έλεγε ψέματα και ποιος οφείλει μια συγγνώμη; Δεν τον απασχολεί ότι τελικά, έστω και αν δεν ήταν στις αρχικές του προθέσεις, τα όσα ισχυρίζονται, βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα και αντίθετα φαίνονται να συμπλέουν με την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί τόση ανευθυνότητα; Γιατί αφήνουν το μένος τους εναντίον της Κυβέρνησης να γίνεται βέλος εναντίον της Πατρίδας;

 

Η διεθνής πραγματικότητα και το μέγεθος των προκλήσεων επιβάλλουν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Αυτός είναι ο δρόμος. Και όχι οι αερολογίες, όχι τα μυθεύματα, όχι οι πειραματισμοί, όχι η ανευθυνότητα. Τον κ. Τσίπρα, άλλωστε, τον βαρύνει ένα ιστορικό αποτυχίας τόσο κραυγαλέο, που κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει».

 

Παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

 

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου. Θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας των συνόρων.

 

Κατά την παρουσία και τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, καθώς και τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Θα συναντήσει επίσης επενδυτές εκπροσώπους funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, τους οποίους θα ενημερώσει για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει η Ελλάδα.

Θα παρακαθίσει, επίσης, σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στο οποίο θα μετάσχουν σημαντικοί παράγοντες της ομογένειας, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης».

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα