ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: «Στον Έβρο πέθανε η μικρή Μαρία- Αναμένω παρέμβαση Σακελλαροπούλου για το...

Τσίπρας: «Στον Έβρο πέθανε η μικρή Μαρία- Αναμένω παρέμβαση Σακελλαροπούλου για το απόρρητο»

Δεύτερη μέρα της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Έχω υποχρέωση να αποκαταστήσω τις αδικίες για τη μεσαία τάξη»

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας. «Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος των μνημονίων. «Είχε τεράστιες απώλειες και αδικήθηκε. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, δεν ήταν όμως επιλογή μας. Ξεχνάτε τι περάσαμε ότι κάποιοι έλεγαν ‘Γερούν γερά’».

«Εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια επιπλέον υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη. Το σχέδιό μας σκοπεύει να επιφέρει αναδιάταξη των πόρων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί – Αναμένω σαφή δημόσια παρέμβαση από τη Σακελλαροπούλου»

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μιλάμε για εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα που ο πρωθυπουργός θα είχε «πιαστεί» δεν θα καθόταν στη θέση τουΌφειλε να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις. Πρόκειται για πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Το σκάνδαλο Μητσοτάκη έγινε σκάνδαλο ΝΔ».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας τα εξής: «Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Αυτό που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».

«Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης Πιτσιόρλα»

«Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης Πιτσιόρλα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός. Δεν πρόταξα τους φίλους μου και ζήτησα ένα πράγμα: αν υπάρξει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο να με ενημερώσει. Ουδέποτε βέβαια με ενημέρωσαν καθώς δεν υπήρχε κάτι μεμπτό», είπε και πρόσθεσε ότι «όλο το υλικό το αποστείλαμε στη Δικαιοσύνη».

«Έτσι λειτουργούσαμε και είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Όταν υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης υπήρξε συνέχεια. Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν όρους συμψηφισμού, γιατί επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο κ. Πιτσιόρλας ήταν σε καθεστώς παρακολούθησης, απάντησε: «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολούθησα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ με συνδρομή εισαγγελέα έκανε την παρακολούθηση. Έκανα αυτό που έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός. 6 χρόνια μετά η υπόθεση προχώρησε και κάθονται στο εδώλιο».

«Τόσο ο κ. Ρουμπάτης όσο και ο κ. Δραβίλλας όταν ερωτήθηκαν κατέθεσαν και διαφώτισαν την Επιτροπή. Δεμίρης και Κοντολέων γιατί έχουν κλειστά τα στόματά τους;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε:

«Η συμπεριφορά μας ήταν θεσμική, δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο ίδιος αθώος, δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «παρωδία» την Εξεταστική Επιτροπή κάνοντας λόγο για «εξευτελισμό της διαδικασίας».

«Από ποιον μολύνθηκε το κινητό του κ. Σπίρτζη; Είχαν τη δυνατότητα όταν βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εμένα, μπορούσαν να ανοίγουν κάμερα και κανείς δεν μιλάει για αυτό. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Όλα τα διεθνή μέσα έχουν καταδείξει το θέμα και εδώ λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση και σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

«Το πάρτι της ΔΕΗ θα τελειώσει»

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα μειώσει λογαριασμούς και τελικά μειώνει το εισόδημα των πολιτών».

«Το πάρτι της ΔΕΗ θα τελειώσει. Το πάρτι αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ θα τελειώσει. Θα περάσει στον δημόσιο έλεγχο με ΑΜΚ», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Τι είπε για τις συνεργασίες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις

Σε άλλο σημείο της συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το να μην είναι στην εξουσία και ότι ο λαός λέει να είναι στην εξουσία. Η νέα μεγάλη δημοκρατική αλλαγή είναι οι συνεργασίες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη».

«Δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων. Η νέα μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκύψει μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Γιατί δεν εμπιστεύομαι τις δημοσκοπήσεις»

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε ότι δεν τους έχει εμπιστοσύνη, όπως και ο ελληνικός λαός. «Υπάρχει επίσης μια διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ όχι με δόλο, αλλά λόγω συστημικών μετρήσεων. Μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του λαού και θα κριθούμε τόσο τα κόμματα όσο και οι δημοσκοπήσεις».

«Πρόκειται για πλαστογραφία της στιγμής όχι έρευνα της στιγμής», συμπλήρωσε.

«Το Airbnb έχει οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη » – Τι είπε για τη στεγαστική πολιτική

«1,7 εκατ νοικοκυριά ή αλλιώς 4 εκατ. συμπολίτες πληρώνουν για τη στέγη τους πάνω από το μισό του μισθού τους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πολύ μικρό. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα έχει ως πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Μας προτείνει σε μια κοινωνία που έχει μπουκώσει να μεταφέρουμε το πρόβλημα για να εξυπηρετήσουμε τις τράπεζες στις μικρότερες ηλικίες».

«Το Airbnb έχει οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη. Θα παρέμβουμε βάζοντας όριο αξιοποίησης στα φυσικά πρόσωπα και θα δημιουργήσουμε τράπεζα στέγης», πρόσθεσε.

«Δεν περιμένω τίποτα από την Εξεταστική για τις υποκλοπές»

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί ενώπιον δικαστών θα βρεθεί ενώπιον της ετυμηγορίας του λαού»

«Από την Εξεταστική επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάμψει η αλήθεια».

«Αν δεν είχε ιδέα, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

«Θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις εκλογές» η οποία θα διαλευκάνει ποιοι έχουν ευθύνες.

Η απάντηση για επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής (ΑΤΑ)

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του για εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής (ΑΤΑ) σε ετήσια βάση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Υπάρχουν δύο εκτιμήσεις για την αύξηση των μισθών. Η μία λέει ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα. Η προοδευτική λέει ότι είναι ο μοχλός ανάπτυξης».

«Όταν έχουμε μία πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια (όπου πρέπει να συνυπολογίσουμε τη σύγκρισή τους με το εισόδημα) θα πρέπει με έναν μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα θέλει δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από ένα μισθό», είπε και υπογράμμισε:

«Έχουμε ολιστικά διαφορετική αντίληψη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την κυβέρνηση».

«Απολύτως ενορχηστρωμένη η ένταση στο ΑΠΘ για να αλλάξει η ατζέντα»

Μιλώντας για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καθεστωτικές πρακτικές». «Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνηση και πώς ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, αλλά και δικαστών. Φαίνεται από τα 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από τις υποκλοπές».

«Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται στην απώλεια στήριξης καταφεύγουν στον αυταρχισμό και την καταστολή», υπογράμμισε αναφερόμενος στα επεισόδια στο ΑΠΘ και συνέχισε:

«Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η κοινωνία. Απολύτως απρόκλητη η ένταση στο ΑΠΘ και απολύτως ενορχηστρωμένη για να αλλάξει η ατζέντα».

«Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι πόλεμος, αλλά ειρηνική επανάσταση. Καμία μεγάλη αλλαγή δεν θα έρθει χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή», είπε.

«Ο Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα για ακόμα ένα μεγάλο deal»

Ερωτηθείς για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ένας τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεγάλο deal, μετά την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων, τη ΔΕΗ κ.ά. Το τέταρτο δικό του deal.

«Και θέλω να πω το εξής: Τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι περιουσία του για να σώσουν τις τράπεζες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι πολίτες ματώνουν για την στήριξη των τραπεζών».

Για τον εκλογικό νόμο: «Δεν θα δώσουμε διέξοδο στον Μητσοτάκη»

Μιλώντας για τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ‘δεν είμαι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και οι δυο κωλοτούμπες. Είμαι θεσμικός, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας μπορώ να γίνω μη θεσμικός’. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το βαθύ του αδιέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο».

«Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-28 συνυπολογίζοντας κάποιες σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε για την ισοτιμία της ψήφου: Η χώρα να κυβερνείται από κυβερνήσεις συνεργασίες. Θα κυβερνήσω με αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό για τον τόπο και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Εμείς ρυθμίσαμε το χρέος – Έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών»

Αναφερόμενος στο κόστος των μέτρων που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι υπερβολικό. «Είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό του κ. Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ‘φορολογούμε όποιον μιλά Ελληνικά’. Να θυμίσω πως εμείς ρυθμίσαμε το χρέος. Το επόμενο διάστημα χάρη στη δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο. Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζεται να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο που δημιουργεί κέρδη για λίγους δεν δημιουργούν προοπτικές βιώσιμες ανάπτυξης. Άρα, έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα».

Η απάντηση Τσίπρα για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν -σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές- θα σχημάτιζε κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά και το ποια είναι η θέση του στα σενάρια για τρικομματική κυβέρνηση ειδικού σκοπού (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρχικά:

«Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτική που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τόπο και το πρόγραμμα που καταθέσαμε χτες ήταν σαφέστατο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει στον δρόμο. Όσο μεγαλύτερη νίκη, τόσο πιο εφικτό το σχέδιο. Χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφίας».

«Αν αυτό δεν το πετύχουμε, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών, είναι απολύτως εφικτό», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Θα αποφασίσουν με κριτήριο τι θα τους ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Αν κερδίσει ο Μητσοτάκη, ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, κάτι προς το χειρότερο. Για εμάς ξέρει ότι θα κάνουμε το παν για μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση που θα διορθώσει τις αδικίες και θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».

Όσον αφορά στο άλλο σκέλος της ερώτησης για τις τρικομματικές κυβερνήσεις και το ενδεχόμενο σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος:

«Η τρικομματική κυβέρνηση θα ήταν τερατογένεση. Όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ το 2012 που το οδήγησε κατάρρευση. Όλες οι δημοκρατικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η σύμπλευση των δύο πόλων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε τέτοια το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων».

«Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του Μητσοτάκη ήταν προς τους συνταξιούχους»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησαν τους συνταξιούχους και ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έβλεπαν καλύτερες μέρες», είπε σε ερώτηση για τους συνταξιούχους.

«Με το καλημέρα της κυβέρνησης ΝΔ είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης το 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, που εν τέλει νομοθέτησαν να τα πάρουν μόνο οι υψηλότερες συντάξεις. Επισήμως η κυβέρνηση τους είπε ψέματα, να μην κάνουν προσφυγές», είπε και συνέχισε:

«Αυτή η μεγάλη απάτη, είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος για εμάς. Θέλουμε με ειλικρίνεια, κοιτώντας τους στα μάτια, να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε από το βλέμμα μας τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα».

«Γι’ αυτο δεσμεύτηκα να επαναφέρουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις και ότι οι αυξήσεις που είχαμε ψηφίσει από το 2018 θα παραμείνουν», συμπλήρωσε.

«Περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να λέει το “γιοκ” τη στιγμή που πρέπει»

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης του κ. Ερντογάν και να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει κάτι».

«Αυτή βέβαια πάντα υπήρξε, αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα γίνει ένταση».

«Έχω ασκήσει έντονη κριτική κυρίως για το δόγμα της κυβέρνησης. Αντί για ήρεμο καλοκαίρι, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάης, είχαμε έντονη παραβατικότητα.

«Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη το «γιοκ» που είπε στο κοινό του Βελλίδειου να το λέει τη στιγμή που πρέπει. Να λέει “γιοκ” στο Όρουτς Ρέις που βολόδερνε στη Μεσόγειο, να λέει “γιοκ” στο Turkaegean. Στις κρίσιμες στιγμές να λέει “γιοκ”».

«Δεν το έχει κάνει».

«Για μένα η σημερινή κατάσταση με τη μη ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας με την άλλη πλευράς είναι πιο ανησυχητική από τη ρητορική του κ. Ερντογάν».

Τσίπρας για πόλεμο στην Ουκρανία: «Είμαστε με τον αμυνόμενο – Έλλειμμα στρατηγικής στην Ε.Ε»

Ερωτηθείς σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε με τον αμυνόμενο».

«Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας. Δεν μιλάω για αλλαγή στα θέματα των αξιών. Βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Για τη νησίδα στον Έβρο: «Να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή παρεμβήκαμε σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Έβρου και το «ανθρωπιστικό δράμα», όπως είπε, των 38 προσφύγων στη νησίδα τον περασμένο μήνα, είπε:

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη; Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38 να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα;».

«Είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά είναι επίσης υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να τηρεί τους στοιχειώδους ανθρωπιστικούς όρους. Νομίζω ότι άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις», πρόσθεσε.

«Στο θέμα της νησίδας και το πού ανήκει, καταθέσαμε μια ερώτηση στους υπεύθυνους. Εγώ προσωπικά απέφυγα να τοποθετηθώ. Οι βουλευτές μας ζήτησαν διευκρινίσεις, αν είναι ή δεν είναι ελληνικό έδαφος. Αν είναι, να παρέμβουμε, αν δεν είναι να βοηθήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα για να σώσουμε τους ανθρώπους», κατέληξε.

«Χρειάζεται νέα στρατηγική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού»

«Κάποιες φορές, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; Στη ρύμη του λόγου μου είπε ότι στη θάλασσα δεν είναι δυνατόν κανείς να διακρίνει σύνορα, δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα. Ασφαλώς και πρέπει να διαφυλάττει μια χώρα τα σύνορά της», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τον φράχτη στον Έβρο τόνισε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επί της αρχής, είναι επί της αποτελεσματικότητας.

«Όσα τείχη και να φτιάξει κανείς, άνθρωποι απελπισμένοι, κατατρεγμένοι, θα βρίσκουν τρόπο να τα περάσουν. Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα να υπάρχει έλεγχος. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα. Η πολιτική μιας Ευρώπης με την Ελλάδα φρούριο και δεσμοφύλακα δεν είναι αποτελεσματική. Η πολιτική ελέγχου θα ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματική», είπε και συμπλήρωσε:

«Νομίζω ότι η λύση θα είναι να πούμε δεν περνάτε στην Ευρώπη. Αλλά αν έρθετε εδώ έχετε δύο επιλογές: ή θα γυρίσετε πίσω, ή θα ενταχθείτε με τους όρους μας. Που σημαίνει ότι θα ενταχθείτε στην παραγωγική διαδικασία, στην ερειπωμένη περιφέρεια. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά. Κάποια στιγμή οι ροές θα ξαναανέβουν. Πρέπει λοιπόν να έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης».

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τα περί ρωσικής παρέμβασης στις ερχόμενες εκλογές – «Να γίνει έρευνα για όσα έγιναν την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στα περί ρωσικής παρέμβασης στις ερχόμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το ζήτημα. Έχω την αίσθηση πως είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό. Άλλωστε, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, του ΥΠΕΞ, ενημέρωσαν πως η Ελλάδα δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στα εσωτερικά της. Ίσως αυτό να δείχνει έναν μεγάλο πανικό από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ας γίνει, όμως, μία έρευνα και να ξεκινήσει η έρευνα αυτή από όσα έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν εμείς προχωρήσαμε στην απέλαση ανθρώπων που είχαμε ενδείξεις ότι είχαν τέτοιου είδους δραστηριότητες, η στάση του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι διαταράσσουμε τα εθνικά συμφέροντα».

«Τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα σας εκπλήξουν»

Με γνώμονα την ανανέωση θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που είναι στην αντιπολίτευση είναι τόσο μεγάλες που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συναντήσει. Είναι πολύ βαθιά ανασυγκρότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα. Θα δείτε πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν», πρόσθεσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Αν δεν είχε ολοκληρωθεί, τώρα θα υπήρχαν πιέσεις για σκέτο «Μακεδονία»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φανταστείτε αν δεν είχε γίνει η συνθήκη των Πρεσπών, τι πιέσεις θα είχε δεχτεί η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου η γειτονική μας χώρα για να μπει στο ΝΑΤΟ με συνταγματική νομοθεσία ‘Μακεδονία’. Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο».

«Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ»

Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για τους Δήμους και τα δημοτικά τέλη, κρίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το επόμενο διάστημα.

«Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος των Δήμων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει “παγώσει” τις ενεργειακές κοινότητες», είπε και συμπλήρωσε:

«Χρειάζονται ενεργειακές κοινότητες και κατά προτεραιότητα διασύνδεση στο δίκτυο ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να υπάρχει ένας ενεργειακός συμψηφισμός και να γίνουν οι Δήμοι καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα και να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η σύνδεση των Δήμων με το δίκτυο για να έχουμε μείωση του ενεργειακού κόστους».

«To βαθύ αίσθημα αναξιοπιστίας δεν αποκαθίσταται με φαινόμενα Λιγνάδη»

«Η Δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας. Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει περισσότερα στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, τον ρόλο των ΜΜΕ, από τα οποία θα δεχτούμε κριτική και αυτός είναι ο ρόλος τους. Οι χυδαίες παρεμβάσεις που κάνει η ΝΔ στη δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσουν. Οι ασυλίες πρέπει να σταματήσουν. Από αυτές των λοιμωξιολόγων μέχρι των τραπεζιτών. To βαθύ αίσθημα της αναξιοπιστίας δεν αποκαθίσταται με φαινόμενα Λιγνάδη, αλλά ενισχύεται».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη διπλασιάσει τους μετακλητούς υπαλλήλους. Εμείς θα πρέπει να τους μειώσουμε», είπε.

«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025»

«Μην τα ακούτε αυτά για το 2023», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το Μετρό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025», πρόσθεσε.

«Κι όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Και πληρώνεται ο εργολάβος γιατί οι καθυστερήσεις τώρα είναι με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του εργολάβου. Εδώ έχουμε μία περίπτωση όπου σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν ξέρω ποια είναι η σημερινή αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τον πολιτισμό γενικότερα, αν και την είδαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυρίας Μενδώνη η οποία νομιμοποίησε μία τεράστια αρχαιοκαπηλία. Τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε.

«Η λογική της κυβέρνησης είναι να σπουδάσουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα»

«Έχουμε μια δομική αντίθεση για την αντίληψη που έχει η ΝΔ για την Παιδεία», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στην παιδεία.

«Μίλησα για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος τετραετίας των δημοσίων δαπανών για τα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ποιοτικής αναβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας είναι ένα άλλο ζήτημα. Για εμάς η γνώση έχει και μία αυταξία. Η λογική της κυβέρνησης είναι άλλη: Όσο έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Εμείς θέλουμε δωρεάν, καλά προγράμματα σπουδών, ισχυρά Πανεπιστήμια, δωρεάν μεταπτυχιακά», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Η αντίληψη που έχει η ΝΔ οδηγεί σε συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και το κλείσιμο ορισμένων από αυτών».

Τι είπε ο Τσίπρας για Βενιζέλο και Αλιβιζάτο

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν περνά απαρατήρητος. Είναι γνωστές οι διαφωνίες που έχουμε. Νομίζω ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε η συγκυβέρνηση του κόμματός του με τη Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί από τον δημοκρατικό κόσμο, εντούτοις έχει ένα εκτόπισμα που είναι σημαντικό. Στις τελευταίες εξελίξεις, οι θέσεις που έχει ήταν αυτές που περίμενε να ακούσει κάθε πολίτης από κάθε σκεπτόμενο επιστήμονα και αυτό πιστώνεται θετικά. Αλλά δεν νομίζω ότι τις διατύπωσε γιατί επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Το ίδιο θα πω και για τον κύριο Αλιβιζάτο».

«Αυξήσαμε σημαντικά τις ΜΕΘ ενώ δεν είχαμε πανδημία και είχαμε μνημόνια»

Αναφερόμενος στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εμείς κυβερνήσαμε εν μέσω μνημονίων και μίας δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και μέσα σε αυτή την προσπάθεια κάναμε πολλά πράγματα για τη δημόσια υγεία. Και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της εποχής που απαιτούσαν από τους ανασφάλιστους να πληρώνουν για πρόσβαση στη δημόσια υγεία, αλλά και τη στοιχειώδη προσπάθεια να ξαναστήσουμε στα πόδια του τη δημόσια υγεία».

«Αυξήσαμε σημαντικά τις ΜΕΘ ενώ δεν είχαμε πανδημία και είχαμε μνημόνια. Ταυτόχρονα οργανώσαμε το όραμά μας για τη δημόσια φροντίδα με τις τοπικές μονάδες υγείας», είπε και κατέληξε:

«Και τώρα, που σε όλη την Ευρώπη είπαν ξεχάστε τα πλεονάσματα και δώστε ό,τι χρειάζεται για την υγεία, η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα».

«Ανάγκη για συναινέσεις στην Αυτοδιοίκηση»

Προσκλητήριο συνεργασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκειά της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Μιλώντας για τυχόν εκλογικές συνεργασίες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που στηρίζει το κόμμα, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης.

«Ναι» σε debate με Μητσοτάκη: «Να μην το αποφύγει»

«Ναι» σε debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ είπα χθες ότι το πραγματικό δίλημμα ξεπερνάει πρόσωπα, ακόμα και υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές όταν η δημοκρατία κινδυνεύει», είπε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης και θέλει να φέρει το δίλημμα σε μονομαχία των δύο, σηκώνω το γάντι και τον προκαλώ να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε καλώντας τον πρωθυπουργός να μην αποφύγει το debate.

«Χωρίς στημένες ομιλίες και σε ένα πλαίσιο ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας: Τα βασικά σημεία της ομιλίας του στη ΔΕΘ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «ξεδίπλωσε» χθες, Σάββατο (17/9) ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, αλλά και την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων και ανακοίνωσε μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα στους πολίτες, που δοκιμάζονται καθημερινά εν μέσω της κρίσης. Πρόκειται για ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Επανεκκίνησης και αναγέννησης της Ελλάδας από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών.

Προτεραιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σχέδιο που περιλαμβάνει:

  1. Δικαιοσύνη παντού,
  2. Μείωση λογαριασμών,
  3. Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ,
  4. Kατώτατος στα 800 και ΑΤΑ,
  5. Αφορολόγητο στις 10.000 για όλους
  6. Αναδρομικά
  7. Kατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  8. Επίδομα μητέρας.

 

Τα μέτρα που εξήγγειλε και το κόστος τους

Αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλήρως κοστολογημένο μέχρι τελευταίου ευρώ.

Ειδικότερα από την πλευρά των δαπανών:

  1. Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: 340 εκατ.
  2. Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δισ./ έτος
  3. Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: 160 εκατ./χρόνο
  4. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: 960 εκατ./χρόνο
  5. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων: 1,3 δισ. για το 2023 με πληθωρισμο 8,9% για το 2022
  6. Αναδρομικά στους συνταξιούχους: 2,5 δισ. σε τρεις ετήσεις δόσεις – 830 εκατ. για το 2023
  7. 13η σύνταξη: 830 εκατ./έτος (καθαρά)
  8. Αναπροσαρμογή συντάξεων: 600 εκατ. για το 2023
  9. Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο: 223 εκατ./χρόνο
  10. Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: 160 εκατ./χρόνο
  11. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκατ./χρόνο
  12. Νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις): 2 δισ. σε βάθος τετραετίας – 500 εκατ. για το 2023
  13. Παιδεία – ολιστικό σχέδιο: 291 εκατ. για το 2023
  14. Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκατ./έτος – τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείο ανάκαμψης
  15. Επίδομα μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκατ./χρόνο
  16. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκατ./χρόνο
  17. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες: 90 εκατ./χρόνο
  18. Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκατ./χρόνο
  19. Στεγαστική πολιτική: Επίδομα ενοικίου 255 εκατ./έτος

Η Τράπεζα Στέγης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνολο από την πλευρά των δαπανών: 9,35 δισ.

Ειδικότερα από την πλευρά των εσόδων:

  • Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών: 3,69 δισ.
  • Παραγωγή ενέργειας: 2,2 δισ. το τελευταίο έτος
  • Διύλιση και εμπορία πετρελαίου: 1,6 δισ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών για το σύνολο του 2022 βασισμένη σε καθαρά υπερκέρδη α’ εξαμήνου του έτους
  • Παροχή αερίου: 300 εκατ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών τελευταίου έτους)
  • Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%: 50 εκατ./χρόνο

Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 3,74 δισ.

Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: -5,61 δισ.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα: Εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας

  1. Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
    Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.
  2. Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
    Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.
  3. Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  4. Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
  5. Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
  6. Επιβάλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
  7. Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
  8. Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα

  1. Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ
  2. Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
  3. Μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%

Εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος.

Η επίπτωση της πληθωριστικής κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ πιο επώδυνη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο γιατί εδώ είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αλλά γιατί είμαστε ταυτόχρονα και ουραγοί στο διαθέσιμο εισόδημα.

Εθνική προτεραιότητα λοιπόν η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους.

Για τους μισθωτούς :

  1. Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.
  2. Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση (ΑΤΑ), για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
    Και παράλληλα, επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους :

  1. Επιστρέφουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.
    Μια ηθική πάνω απ’ όλα υποχρέωση, μετά την εξαπάτηση που βίωσαν από τη σημερινή κυβέρνηση.
  2. Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
  3. Και υπενθυμίζω ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,
    Αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.
  5. Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  6. Θεσπίζουμε και για αυτούς αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ. Γιατί δε πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά για εισοδήματα από εργασία.

Για τους μικρομεσαίους :

  1. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος
  2. Αντιμετωπίζουμε το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που πληγώνει την ελληνική κοινωνία και ναρκοθετεί τις προοπτικές της οικονομίας μας.
  3. Οι περιουσίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των πολιτών, της μεσαίας τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα γίνονται πια βορά στα συμφέροντα.
  4. Η σημερινή λεηλασία λαμβάνει οριστικό τέλος.
  5. Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
  6. Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
  7. Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
  8. Θεσπίζουμε ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.
  9. Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Για την ανάκτηση της εργασίας:

  1. Καταργούμε τους αντικοινωνικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.
    Επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.
  2. Επανιδρύουμε το ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
  3. Εφαρμόζουμε σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

  1. Προχωράμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  2. Μονιμοποιούμε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  3. Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.
  4. Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
  5. Αυξάνουμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραιώνουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ
  6. Διευρύνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και φυσικά, προχωρούμε στην πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
  7. Για να βάλουμε γερά θεμέλια στη Δημόσια Παιδεία :
  8. Καθιερώνουμε τη 14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση.
  9. Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές.
  10. Θεσπίζουμε τη ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
  11. Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.
  12. Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
  13. Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.
  14. Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
  15. Διαμορφώνουμε Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.
  16. Και φυσικά καταργούμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
  17. Για να πάψει αυτή η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ.
  18. Αυξάνουμε το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.
  19. Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
  20. Δημιουργούμε προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.
  21. Διευκολύνουμε την επικοινωνία του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

Εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Άφησα για το τέλος το πιο δύσκολο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, όχι την επόμενη τετραετία, αλλά τις επόμενες δεκαετίες.
Ένα πρόβλημα υπαρξιακό που όσο δεν τολμάμε να το αντιμετωπίσουμε ριζικά τόσο θα διευρύνεται και θα μας απειλεί.

Η Ελλάδα γερνάει. Και θα γερνάει ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνει η ανασφάλεια των νέων ανθρώπων, όσο οι γυναίκες πέφτουν θύματα τρομακτικών διακρίσεων στην εργασία, όσο άνθρωποι που γεννήθηκαν ή ζούνε εδώ για δεκαετίες θα θεωρούνται ξένοι στην ίδια τους τη χώρα.

Γι’ αυτό λοιπόν παρεμβαίνουμε στη ρίζα του προβλήματος και σε όλες τους τις εκφάνσεις:

  1. Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα
  2. Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.
  3. Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.
  4. Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.
  5. Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.
  6. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  7. Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία
  8. Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Φροντίζουμε το παιδί

  1. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
  2. Στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια
  3. Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:
  4. Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
  5. Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.
  6. Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
  7. Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.
  8. Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb.
  9. Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.
  10. Δημιουργούμε τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.
  11. Τέλος, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Η δημογραφική πρόκληση δε πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο αρνούμαστε να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους που ζούνε δίπλα μας, τους χρειαζόμαστε στο καταμερισμό εργασίας, μετέχουν στην ελληνική παιδεία και στο κοινό γίγνεσθαι, αλλά εμείς δεν τους αναγνωρίσουμε. Η κοινωνική ένταξη μεταναστών είναι απαραίτητος πυλώνας αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης σε όλο το Δυτικό κόσμο.

  1. Αλλάζουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις που ούτε εμείς μπορούμε να απαντήσουμε.
  2. Θεσπίζουμε πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Για την Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση

  1. Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.
  2. Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).
  3. Προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.
  4. Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.
  5. Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
  6. Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)
  7. Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

  1. Ενισχύουμε τη Ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στόχος μας είναι να μπορούν νέες και παλιές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με δίκαιους όρους που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνσή τους.
  2. Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργός.
  3. Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής
  4. Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.
  5. Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Και τέλος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι τράπεζες έχουν επιβιώσει χάρη σε τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, στον αναβαλλόμενο φόρος ύψους 14,4 δις, αλλά και τις εγγυήσεις Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους σχεδόν 19 δις.
Εγγυήσεις που εξαιτίας των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης κινδυνεύουμε να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, επιδεινώνοντας τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κατά 9 ολόκληρες μονάδες.

Κι ενώ ο κάθε φορολογούμενος έχει πληρώσει από το υστέρημά του για να διασωθούν, αυτές ελάχιστα εισφέρουν στη παραγωγική λειτουργία, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν αποκλεισμένες από χρηματοδότηση.

Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως δε γίνεται με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι να ετοιμάζονται να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους από τα υψηλά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Όπως δε θα επιτρέψουμε -και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους- να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Διαμέσου αυτού, αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών,
Κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.
Εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Και Θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)

Εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος.

Στη Δικαιοσύνη:

  1. Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.
  2. Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.
  3. Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».
  4. Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.
  5. Μειώνουμε τις θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.
  6. Θεσπίζουμε τη Διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.
  7. Βάζουμε τέλος στις περιστρεφόμενες πόρτες. Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.
  8. -ίνουμε νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
  9. Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.
  10. Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση. Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.
  11. Κατοχυρώνουμε νομοθετικά τον όρο «γυναικοκτονία».
  12. Κατοχυρώνουμε νομικά το γάμο για όλα τα πρόσωπα.
  13. Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στα ΜΜΕ:

  1. Ορίζουμε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.
  2. Ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.
  3. Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
  4. Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.
  5. Επανεκκινούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.
  6. Επιλέγουμε τη Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Και τέλος, για την ΕΥΠ :

  1. Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  2. Καταργούμε την κατάπτυστη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.
  3. Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».
  4. Θεσπίζουμε έλεγχο από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.
  5. Εξασφαλίζουμε την Ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.