Πλακιωτάκης: «Δεν κάνουμε push backs»

13 mins read

«Προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα μας, δεν κάνουμε push backs» αυτό απάντησε ο υπουργός ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης απαντώντας σε ερώτηση του τέως προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

Ο κ. Βούτσης είχε ρωτήσει τον υπουργό για το θέμα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και αν μέσα στις πρακτικές περιλαμβάνεται και η επαναπροώθηση μεταναστών. Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή είπε ο υπουργός στην απάντηση του και πρόσθεσε «Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή , θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τα σύνορα μας , θα αποτρέπεται η παραβίαση των θαλασσίων συνόρων. Την προστασία των θαλάσσιων συνόρων η χώρα θα την προστατεύσει και θα την διαχειριστεί με κάθε μέσο. Η χώρα δεν έχει πλέον να διαχειριστεί προσφυγικές ροές δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών για να πετύχει η Τουρκία την επιδίωξη των στρατηγικών και γεωπολιτικών της επιδιώξεων.

Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η εντολή είναι ξεκάθαρη. Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό για την φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ενισχύουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο το Λιμενικό Σώμα . Με τόλμη και αποφασιστικότητα όλων των στελεχών του λιμενικού σώματος έχουμε ήδη παράξει τα πρώτα αποτελέσματα. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων στον ύψιστο βαθμό».

Όταν ο Νίκος Βούτσης ρώτησε τον κ. Πλακιωτάκη αν αυτό συμπεριλαμβάνει και τις επαναπροωθήσεις εκείνος απάντησε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου προσθέτοντας ότι «αν δεν καταλαβαίνετε αυτή την ώρα η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή. Ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτηση του ακύρωσε ανεύθυνες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συμφώνησε στο κλείσιμο των συνόρων».

Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι «το να μένουν τα σκάφη του λιμενικού στην οριογραμμή και να μην επιτρέπουν στους μετανάστες να περνούν τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι επαναπροώθηση δηλαδη push back».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα