Πλεύρης στο Evening Report: «Ο κ. Ζαούτης θα ξεκινήσει έρευνα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις»

13 mins read

Δεν έμεινε μόνο στα θέματα της πανδημίας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Evening Report και τον Γιώργο Κουβαρά, αλλά έδωσε ειδήσεις και για τις νέες πρωτοβουλίες που παίρνει για την υγεία, συνολικότερα. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι μετά από συνεννόηση μαζί του, ο νέος Προέδρος του ΕΟΔΥ, ο λοιμωξιολόγος κ. Ζαούτης, θα ξεκινήσει έρευνα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρόκειται για θέμα στο οποίο είναι προσωπικά ευαισθητοποιημένος ο κ. Πλεύρης λόγω της περιπέτειας που είχε προ λίγων ετών και όπως είπε «τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας είναι πολλαπλάσια από άλλες χώρες, έχουμε 3.500 θανάτους με τη λοίμωξη ως δευτερογενή αιτία».

Αναλυτικά όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης στο Action24:

«Αν δούμε γενικά το θέμα των νοσοκομείων και τις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, θέλω να σας πω ότι ο κ. Ζαούτης, που πλέον είναι προέδρος του ΕΟΔΥ έχει ασχοληθεί από πριν με αυτό το θέμα. Εγώ τον γνώρισα μετά την προσωπική μου περιπέτεια στο νοσοκομείο, όταν είχε έρθει μόλις από Αμερική και συμμετείχα σε ημερίδες που διοργάνωνε κλπ. Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε και από τη δική μου πλευρά ο κ. Ζαούτης είναι ότι είναι από τους καλύτερους επιδημιολόγους που υπάρχουν για τις λοιμώξεις και τώρα είναι προσωπικό στοίχημα, συνολικά να εξετάσουμε τους θανάτους από ΜΕΘ και σε πόσους από αυτούς τους θανάτους συνδυάζεται ως δευτερογενής αιτία μία λοίμωξη. Δεσμεύομαι στον εαυτό μου και σε όσους ανθρώπους έχουν περάσει την ίδια περιπέτεια με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από ότι άλλες χώρες, ασχέτως covid. Αυτό το θέμα υπήρχε και υπάρχει. Τα τελευταία στοιχεία λένε ότι έχουμε 3.500 θανάτους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Αυτό είναι θέμα έρευνας το οποίο θα διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κ. Ζαούτης. Ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται μόνο θέματα covid. Στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με έρευνα και καταγραφή και από το δημόσιο σύστημα υγείας και το ιδιωτικό».

 

Facebook Comments