Πολυνομοσχέδιο Δικαιοσύνης: Ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές δηλώνει ο Τσιάρας

12 mins read

Ανοιχτός σε βελτιωτικές τροποποιήσεις των διατάξεων που συζητούνται στη Βουλή στο πλαίσιο της Οδηγίας για τη νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις, δήλωσε ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια όπου συζητείται νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του.

«Ως προς το ζήτημα της νομικής βοήθειας, αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό που εστιάστηκε σε τρία ζητήματα: ποια θα πρέπει να είναι η εμπειρία των δικηγόρων που θα συμμετέχουν στη νομική βοήθεια, ποιο πρέπει να είναι το ύψος των εισοδημάτων των ανθρώπων που δικαιούνται τη νομική βοήθεια και ποιο θα έπρεπε να είναι το ύψος της ετήσιας αμοιβής των δικηγόρων οι οποίοι εντάσσονται στη διαδικασία της νομικής βοήθειας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον ότι θα έπρεπε να μην είναι υποχρεωτικές οι 10 παραστάσεις δικηγόρων, για να δικαιούνται εγγραφής σε κατάσταση συνηγόρων νομικής βοήθειας. Θεωρώ ότι όντως θα μπορούσαμε να περιορίσουμε κατά το ήμισυ τις αναγκαίες παραστάσεις που πρέπει να έχει κάποιος δικηγόρος προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας. Δηλαδή, να προσδιορίσουμε ένα μίνιμουμ τουλάχιστον 5 παραστάσεων». 

Ο υπουργός επισήμανε στο σημείο αυτό ότι προβλέπεται η δυνατότητα σεμιναρίων για καλύτερη γνώση όλων των δικονομικών διαδικασιών μιας ποινικής δίκης.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια για να είναι κάποιος δικαιούχος νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσε να προσδιοριστεί στις 10.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Ως προς το ετήσιο πλαφόν αμοιβής για δικηγόρο ή συνήγορο νομικής βοήθειας μπορεί να προσδιοριστεί, από τα 20.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, στα 15.000 ευρώ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία εισάγεται με το νομοσχέδιο αυτή της σύστασης κατεύθυνσης ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Facebook Comments