Τσιάρας για : «Εξετάζουμε να επαναφέρουμε το μέτρο της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων»

18 mins read

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα εξετάζει την επαναφορά του μέτρου στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσιάρας, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 1003», ρωτήθηκε για το ζήτημα της επαναφοράς της ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, με αφορμή την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με τον υπουργό να απαντά «όντως με βάση των ισχύοντα Ποινικό Κώδικα δεν υπάρχει το παρεπόμενο μιας ποινής που είναι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό έχει γίνει και πολλή μεγάλη συζήτηση και από τα κόμματα και από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον νέο Ποινικό Κώδικα την προηγούμενη περίοδο.Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε μια αδικαιολόγητη σπουδή με αποτέλεσμα να ψηφίσει έναν κώδικα, που ξέρουμε ότι είναι αποτέλεσμα δεκαετούς δουλειάς και που άλλαζε μετά από αρκετές δεκαετίες. Αποφάσισε λοιπόν να αλλάξει αυτόν τον Ποινικό Κώδικα μια μέρα πριν κλείσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, με την παρουσία ελαχίστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Και πρόσθεσε «Μέσα από αυτή την σπουδή προέκυψαν και ορισμένα προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Προσωπικά δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρχε σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή, αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η σε λειτουργία Επιτροπή παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, στην οποία η πλειοψηφία των μελών, αν όχι όλοι, είναι υπέρ της επαναφοράς της ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Και αυτό είναι κάτι που προφανώς θα νομοθετήσουμε σε δεύτερο χρόνο».

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα του φυγόδικου χρυσαυγίτη, Χρήστου Παππά, σημειώνοντας «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία ότι θα κάνει το χρέος της». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ο πολίτικος κύκλος της Χρυσής Αυγής έκλεισε πέρυσι στις εκλογές, ενώ χθες έκλεισε και ο κύκλος απόδοσης ποινικών ευθυνών.«Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ότι η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να στέκεται στο ύψος της», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιο πως η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο, ωστόσο εκτίμησε ότι δε θα πρόκειται για μια τόσο μακριά διαδικασία, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα και όσον αφορά στους δικαστές και όσον αφορά στις αίθουσες που απαιτούνται λόγω του όγκου των κατηγορουμένων.

Τέλος, αναφερόμενος στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που φτάνουν τις 60 χιλιάδες και εκτίμησε ότι θα μπορέσουν να έχουν διεκπεραιωθεί μέσα στο 2021, ενώ κατατέθηκε και νομοσχέδιο για τον λεγόμενο ηλεκτρονικό φάκελο σε όλα τα δικαστήρια και τις δομές της δικαιοσύνης, ώστε να γίνει η μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Facebook Comments