Στεφανής για πλωτά φράγματα: «Παραλάβαμε τα πρώτα 100μ.- Πρώτα δοκιμή στον Πειραιά»

14 mins read

Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την χθεσινή του επίσκεψη στη Μυτιλήνη, αναφέρθηκε στο σχέδιο της τοποθέτησης στο Αιγαίο πλωτών φραγμάτων ώστε να αντιμετωπισθούν οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφανής, μιλώντας στον  σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε ότι η προσπάθεια για τον πλωτό φράχτη είναι πιλοτική.

Χαρακτηριστικά είπε ότι πρέπει «να δούμε πως λειτουργεί, να δούμε τα θέματα σχετικά με τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Όταν ολοκληρώσουμε την πιλοτική λειτουργία, έλεγχο, αξιολόγηση, τότε θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με απώτερο στόχο να περιορίσουμε τις ροές».

Ακόμη, ο υφυπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι θα είναι αποτελεσματικό και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο να συζητήσουμε πού θα τοποθετηθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανής, προχθές, παραλήφθηκαν τα πρώτα 100 μέτρα. Όπως είπε «θα γίνει δοκιμή στο θαλάσσιο χώρο του Πειραιά με τα πρώτα μέτρα για να δούμε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε και μετά θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε χθες τη Μυτιλήνη, στη συνέχεια τη Χίο και σήμερα τη Σάμο, για να δει το πλαίσιο επιτήρησης των συνόρων «ούτως ώστε και νωρίτερα να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες και με τη συνεργασία της Τουρκίας να τους σταματάμε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια να διαχειριζόμαστε το θέμα. Είναι ένας τρόπος για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα (δίχτυ / φράγμα) πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά (1,10μ) με ύψος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον πενήντα εκατοστά (0,50μ) και βύθισμα τουλάχιστον εξήντα εκατοστά (0,60μ) καθώς και να μην υπερβαίνει τα 7 κιλά σε βάρος ανά τρέχον μέτρο.

Τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος /φωτοσήμανσης και να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος, δηλαδή, φανός φωτοσήμανσης πάνω από 1,5μ ύψος, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό.

Facebook Comments