Σύνοδος Κορυφής: Ένα βήμα πιο κοντά στην συμβιβαστική λύση

19 mins read

Ένας νέος πιο θετικός γύρος διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 17:00, καθώς δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που διαδίδουν αισιόδοξα μηνύματα. Μεταξύ άλλων η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ,όπως δήλωσε τη Δευτέρα, ελπίζει ότι η τελική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ θα προβλέπει ένα σχέδιο τόνωσης του κορονοϊού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Με την άφιξή της στις Βρυξέλλες για την διεξαγωγή της τέταρτης ημέρας συνομιλιών, επισήμανε σε δημοσιογράφους: «Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις» και συνεχίζει «αυτό είναι πρόοδος και δίνει ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα».

Μάλιστα η  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε μία λύση, προτού καθίσουν για ακόμη μία φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Πρόοδος της Κομισιόν: «Μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Επιπλέον η κ. Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ακόμη μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η αισιοδοξία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως διαφαίνεται στην τοποθέτησή του, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια της αντοχής του τις προηγούμενης μέρες στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης. «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο κ. Μακρόν και δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι «υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός».  «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάνει λόγο με μεγάλη αποφασιστικότητα για «να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο», ενώ την ίδια στιγμή πρόοδο φαίνεται να κατέγραψε και ο έτερος «πρωταγωνιστής» της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Αν και «υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ» ο κ. Ρούτε σήμερα διευκρίνισε πως «η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο». Δηλώνει ικανοποιημένος με τις προτάσεις που υπάρχουν προς το παρόν πάνω στο τραπέζι αναφορικά με το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, καθώς φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί προς το μέτωπο των «φειδωλών» της ΕΕ.

Facebook Comments