ΑρχικήΠολιτικήΣύνοδος: Εξαμερής για άρση του αδιεξόδου - Πέτσας: «Το κείμενο δεν ήταν...

Σύνοδος: Εξαμερής για άρση του αδιεξόδου – Πέτσας: «Το κείμενο δεν ήταν ισορροπημένο»

Συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου-Γαλλίας-Γερμανίας, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεξάγεται αυτή τη στιγμή, για την εξεύρεση συμβιβασμού για τη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις «ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1 χαρακτήρισε σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι.

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως «μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ’ έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει».

Ποια είναι η ελληνική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει διαφορετικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

– αναφέρει ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»

– τονίζει ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

– προσθέτει τη φράση:

«η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Τι έγραφε το draft που απέρριψε η Ελλάδα – «Πολύ καρότο, λίγο μαστίγιο»

Στο draft που είχαν στα χέρια τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, και το οποίο απέρριψαν Ελλάδας και Κύπρος, αναφερόταν: «H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλίσει το σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου».

Αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ποια είναι τα «καρότα» προς την Τουρκία, όπως αναφέρονταν στο προσχέδιο:

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν να δρομολογήσουν μία θετική πολιτική ατζέντα Ευρώπης-Τουρκίας με έμφαση στην τελωνειακή ένωση και διευκόλυνση του εμπορίου καθώς και συνεχή συνεργασία στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής-Ενωσης Τουρκίας του 2016».

«Πολύ καρότο, λίγο μαστίγιο», σχολίασε Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η σύσκεψη των ηγετών διεκόπη για 45 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το ΝΑΤΟ περί μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.