Τι φέρνει ο ανασχηματισμός – Η ουσία πέρα από τις πρώτες εντυπώσεις

22 mins read

Του Γιώργου Κουβαρά

Το πρόβλημα με τους ανασχηματισμούς είναι συνήθως οι υπερβολικές προσδοκίες που δημιουργούν στην κοινή γνώμη. Η ουσία όμως των ανασχηματισμών δεν βρίσκεται τόσο στις εντυπώσεις και τους συμβολισμούς. Όσο στη δυνατότητα να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση.

Είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και γνώριζε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το επικοινωνιακό αποτύπωμα του ανασχηματισμού, αλλά για την πολιτική του ουσία. Αυτό προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του δεν έκανε αλλαγές και παρέμεινε στα ίδια πρόσωπα.

Το οικονομικό επιτελείο είναι το ίδιο, εξωτερική πολιτική και άμυνα (με την προσθήκη Χαρδαλιά) παραμένουν στα ίδια χέρια, τα πρόσωπα στους βασικούς τομείς των μεταρρυθμίσεων, του θεσμικού εκσυγχρονισμού, των υποδομών και της ανάπτυξης, επίσης.

Το βασικό πρόσωπο γύρω από το οποίο κινήθηκε ο ανασχηματισμός είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο συμβολισμός της παρουσίας του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν πολύ ισχυρός. Ήταν το πρόσωπο που συμβόλιζε όσο κανένα άλλο το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ο υπουργός που είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία για τον τομέα που του είχε ανατεθεί, τη δημόσια τάξη. Ακριβώς μάλιστα επειδή προερχόταν από το χώρο του κέντρου, ήταν πολύ πιο εύκολο για τον ίδιο και την κυβέρνηση να προωθήσουν πολιτικές που προκαλούσαν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ενός μέρους της κοινής γνώμης.

Η απομάκρυνση του Χρυσοχοΐδη συνδέεται καθαρά με τις πρόσφατες πυρκαγιές και ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Οι δύο υπουργοί που ουσιαστικά αναλαμβάνουν τα καθήκοντά του, Θεοδωρικάκος- Αποστολάκης, έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολη δουλειά.

Το δεύτερο πρόσωπο γύρω από το οποίο κινήθηκε ο ανασχηματισμός ήταν ο Βασίλης Κικίλιας. Αποχωρεί από το υπουργείο Υγείας έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί με αρκετή επιτυχία την κρίση της πανδημίας και αφήνοντας ένα σύστημα υγείας πιο ισχυρό από αυτό που ανέλαβε. Πηγαίνει στο υπουργείο Τουρισμού για να διαχειριστεί ένα στοίχημα για την ελληνική οικονομία.

Ο Θάνος Πλεύρης που τον διαδέχεται στο υπουργείο Υγείας είναι ένας από τους πιο ικανούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ιδιαίτερη γνώση του χώρου της υγείας και λόγω των ειδικών σπουδών του. Θετικό πρόσημο έχει και η Μίνα Γκάγκα, που ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στις επιλογές των υφυπουργών είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας (Κεδίκογλου- Εύβοια, Κατσανιώτης- Αχαΐα, Παπαδόπουλος- Κοζάνη).

Ο ανασχηματισμός θα κριθεί στην πράξη, στο επίπεδο του συμβολισμού πάντως ο Μητσοτάκης δείχνει μάλλον απελευθερωμένος από την «υποχρέωση» να αποδείξει την κυριαρχία του στον κεντρώο χώρο με επιλογές στελεχών εκτός ΝΔ, και κάνει και μία υπέρβαση- έκπληξη, αξιοποιώντας έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Facebook Comments