Ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, κάνοντας επίθεση προς τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «διχαστική ομιλία».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι « ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Να δείξει στον λαό ότι κατανοεί ότι έχει την ευθύνη. Να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα κόμματα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί».
«Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική και πολιτική ευθύνη. Θα περίμενα να μην ακούσω μια διχαστική και προκλητική ομιλία. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ασυνάρτητος», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια ομιλία του πρωθυπουργού που ήταν μείγμα «απολογίας και διχασμού».
Και πρόσθεσε «Θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί το ανθρώπινο και αυτονόητο,αυτό που σε μια έκρηξη ειλικρίνειας έκανε ο κ. Γεωργιάδης. Είπε το απλούστατο: Πέσαμε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να πείτε δύο λέξεις; Πέσαμε έξω».
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αυθαίρετες συγκρίσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για «εφησυχασμό».
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «προσπαθήσατε να κερδίσετε πολιτικά πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Λέτε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα το πρόβλημα; Δεν υπάρχει πρόβλημα ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ;».
Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε επίγνωση του πως ζει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο νου της να κάνει πάρτυ. η πλειονότητα των νέων ανθρώπων ζει στην ανεργία και την ασφάλεια».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στα περί αποταμίευσης και εξαρτημένων από το μισθό τους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτός συνέκρινε στοιχεία και πίνακες νεκρών και διασηλωμένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εγκληματικό εφυσηχασμό» της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Aκόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε «η πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας είναι 200 κλίνες. Εμείς σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχαμε προσθέσει 150 κλίνες».
«Έχετε χάσει την μπάλα, δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε. Ο ένας υπουργός λέει ότι δεν θα γίνει lockdown, ο άλλος ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει και ύστερα από 24 ώρες γίνεται», πρόσθεσε.
Τόνισε δε «Μακάρι να είχα και εγώ μια αντιπολίτευση σαν και αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμες στιγμές τότε, εσείς λέγατε «Γερά Γερούν».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε «Σας ζήτησα να παραδεχθείτε την αποτυχία. Δεν θέλετε να το κάνετε άμεσα; βρείτε έναν τρόπο, όπως το mea culpa που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου», υπογραμμίζοντας «Δεν ζήτησα συγκυβέρνηση προφανώς κε Μητσοτάκη, δεν θα σας σώσουμε εμείς.»
Και πρόσθεσε «Ζήτησα την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μην βρεθεί ξανά στα όριά του. Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον υπουργό Κοινής Αποδοχής, λέγοντας ότι «Θα σας πρότεινα και την κ. Λινού, την καθηγήτρια. Θέλετε κάποιον άλλον; Να βρούμε κάποιον άλλο. Υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι επιστήμονες στον τόπο μας. Η διαρκής σας άρνηση να δεχθείτε την χείρα βοηθείας που προσφέρουμε δεν είναι μόνο αλαζονεία αλλά επιλογή αυτοκαταστροφής. Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε εγώ δεν έχω φταίξει σε τίποτα για όλα μου φταίνε οι άλλοι».