ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: «Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης» (video)

Τσίπρας: «Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης».

Αρχικά, ο Τσίπραςε είπε ότι «Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο, απάτη οι επιθέσεις σας για τα πλεονάσματα. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας.    Απάτη η  δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και υπογράμμισε «Απάτη τερατώδης η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία επιβαρύνετε αντί να ελαφρύνετε, ενώ καταργείτε την 13η σύνταξη. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Αυτό δεν είναι μέρισμα αλλά φάντασμα».

Ακόμη, ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Απάτη μέγιστη και τρισάθλια επίσης, η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής.  Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε.  Απάτη των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Και τέλος χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας,  περί νόμου και τάξης».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν πιστεύει στο νόμο» και εξήγησε γιατί.

Χαρακτηριστικά είπε «Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε. Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

«Καταδικάστε τα περιστατικά αστυνομικής βίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας, λέγοντας του ότι «Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία».

«Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία.

Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση.

“Και ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Τι παρέλαβε και τι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια σύντομη αναφορά στο τι παρέλαβε και στο τι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε είναι η μέρα με τη νύχτα.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής  προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια. Αυτός ήταν όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο «καρπός της θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας κατά την τριετία 2015-2018 ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και να τεθούν οι βάσεις ενός νέου ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης όπου τα οφέλη θα μοιράζονται δίκαια».

3 δις. 3 δις ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο

Ο προϋπολογισμός αυτός καταργούσε την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις και θέσπιζε επεκτατικά μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. Μέτρα, που προστάτευαν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενίσχυαν το διαθέσιμο εισόδημα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και ταυτόχρονα υποστήριζαν την οικονομική δραστηριότητα. Μέτρα όπως: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, οι προσλήψεις στην παιδεία και στη υγεία.

Ο Προϋπολογισμός αυτός συμπληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους από νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 0.6% του ΑΕΠ, με την ίδια ισόρροπη  στόχευση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια και η παροχή της 13ης σύνταξης. Συνολικά μετά το τέλος των προγραμμάτων, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μέχρι τον Μάιο του 2019 νομοθετήσαμε μέτρα κόστους περίπου 2.2 δις ευρώ, ενώ διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα 800 εκ. Δηλαδή αθροιστικά 3 δις. 3 δις ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο.

Διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου στα ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα και τις αξίες που επέλεξε στην χαραυγή του 21ου αιώνα για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, μετά από μια καταστροφική δεκαετία που μας έφτασε για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα του πολέμου.

Πρώτον, σημαίνει μια φιλειρηνική πολιτική. Αλλά φιλειρηνική δε σημαίνει ότι δε φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.  Θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας.

Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή.  Μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπερψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο ακριβώς διότι ξέρουμε τη σημασία του αυτήν τη στιγμή.  Και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι «να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές». Ούτε ότι «δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο». Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις.

Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία.  Πρέπει για μια ακόμα φορά να δώσουμε μάχη προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο.  Όπως λειτουργήσαμε με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, πρέπει σήμερα να λειτουργήσουμε με τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας.  Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο.  Και αυτό πρέπει έπρεπε να γίνει χθες. Η πολυφωνία σε αυτά τα θέματα. Οι παράλληλες και αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ του υπουργού εξωτερικών και του αναπληρωτή του, μόνο κακό κάνουν στη χώρα.

Και παράλληλα, πρέπει να καταφέρουμε να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης.  Όπως καταφέραμε και με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Διάσκεψη του Παλέρμο.  Και ταυτόχρονα να εντείνουμε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ.  Κυρίως, όμως, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί.

Ως Κυβέρνηση παλέψαμε και εξασφαλίσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοιμάσαμε την αναθεώρηση της αμυντικής μας συμφωνίας που συζητάμε σήμερα και αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Το κάναμε προφανώς όχι από ιδεολογική προσέγγιση αλλά από εθνική ευθύνη.

Αναγνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά μας με τις ΗΠΑ συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ένας ισχυρός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αν αυτό όμως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο αυτό ενώ την ίδια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δε πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δε πρέπει να μας θεωρεί κανείς.   Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει αν πρωτίστως δεν προχωρήσουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.

Και Τρίτον, στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου.  Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016.  Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές.  Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων.  Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας.

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: