ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: «Συναίνεση στο λάθος εμείς δεν δίνουμε»

Τσίπρας: «Συναίνεση στο λάθος εμείς δεν δίνουμε»

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. 

Ο κ. Μητσοτάκης μας εγκάλεσε για ανευθυνότητα σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ειλικρινά σκεφτόμουν, “ποιος μιλάει”;», αναρωτήθηκε.

«Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού» είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και θα κριθούμε από την ιστορία και τους πολίτες.

«Σήμερα επιβάλλεται να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας. Πράγματι η Ιστορία θα μας κρίνει, όπως έκρινε ποια παράταξη μας έβαλε στη χρεοκοπία και ποια μας έβγαλε από αυτήν. Είναι κακή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Παρουσιάσατε ένα νέο δόγμα για την ασφάλεια και την εξωτερική μας πολιτική. Ένα δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις μας στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε κε. Μητσοτάκη. Γιατί τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Και συνέχισε: «Ο κ.Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες. Σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες παλέψαμε για την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής μας δύναμης».

«Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που βγαίνει από το δημόσιο ταμείο», συνέχισε. «Την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης το χρέος ξαναπήγε πάνω 110% και την ίδια στιγμή αυξάνετε τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά 41% εν μέσω πανδημίας. Τόσο πατριώτες είστε εσείς και εμείς δεν είμαστε; Κι αφού είστε τόσο γιατί όταν το Όρουτς Ρέις έκανε βόλτες στο Αιγαίο και εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα;».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλαξε από το καλοκαίρι που λέγατε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;».

«Η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα, τόνισε. Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει; Η απάντηση είναι “όχι”.»

«Το δεύτερο αρνητικό σημείο είναι το άρθρο 18. Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχήμων;. Ακούγεται μάλιστα, και δεν το έχετε διαψεύσει αυτό, ότι θα εντάξετε ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό γαλλική επίβλεψη να μάχονται απέναντι σε τζιχαντιστές. Η Γαλλία θρηνεί 54 νεκρούς που γύρισαν με φέρετρα από την περιοχή του Σαχέλ στο Παρίσι. Εσείς, στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα ακυρώσετε τη συμφωνία;.

Εν κατακλείδι, δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει απέναντι στην Τουρκία. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία».

Δείτε  εδώ:

 

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».