ΑρχικήΠολιτικήΒ. Κικίλιας: Τέλος στη δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία αλλοδαπών

Β. Κικίλιας: Τέλος στη δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία αλλοδαπών

Δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση είσπραξη των νοσηλειών από τους αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας εφόσον αυτοί περιθάλπονται και νοσηλεύονται στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

«Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας όταν αυτοί λαμβάνουν εξιτήριο από δημόσια δομή πρέπει να αποστέλλεται αμέσως στον ΕΟΠΥΥ το ειδικό έντυπο που ορίζει ο νόμος ώστε ο Οργανισμός να ζητεί εγκαίρως την είσπραξη των σχετικών απαιτήσεων από τους ξένους ασφαλιστικούς φορείς. Εάν πρόκειται για ασφαλισμένους αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν το αναγκαίο έντυπο, τότε πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις ή τη νοσηλεία στο ΕΣΥ και στη συνέχεια να ζητούν τα χρήματα τους από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς.

Ειδικότερα, οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να τηρούν τα εξής:

1.Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, υποχρεώνονται οι υπεύθυνοι να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου δικαιώματος σε αρχείο acrobat reader (.pdf), σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν γνωστοποιηθεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής ΕΟΠΥΥ και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

2.Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα και εφόσον δεν προλαβαίνουν να το προσκομίσουν εγκαίρως οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου εκείνος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του φορέα.