Βρούτσης: «Όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι και οι αυριανοί συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση»

23 mins read

Ο Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ανέφερε ότι αυτό δίνει ελπίδα και προοπτική για όλους τους Έλληνες και κυρίως για τους νέους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας  στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με το νομοσχέδιο του όλοι όσοι είναι σήμερα εργαζόμενοι και θα βγω στη σύνταξη θα πάρουν σίγουρα  συντάξεις αλλά  και αυξήσεις.

Χαρακτηριστικά είπε «Όλοι οι σημερινοί  εργαζόμενοι και οι  αυριανοί  συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση χωρίς αστερίσκους, όλοι όσοι θα βγουν με αυτόν το νόμο στη σύνταξη δεν θα έχουν προσωπική διαφορά. Μη βλέπουμε μόνο την γενιά των σημερινών συνταξιούχων αλλά και την γενιά των αυριανών συνταξιούχων που σήμερα είναι εργαζόμενοι.  Αυτό εκπέμπει ένα μήνυμα  ελπίδας. Στο ερώτημα που έκαναν πολλοί εργαζόμενοι αν θα πάρουν σύνταξη η απάντηση είναι ναι θα πάρεις σύνταξη».

Αναφερόμενος στην κριτική της Έφης Αχτσιόγλου  ότι η κυβέρνηση καταργεί την 13η σύνταξη ο κ. Βρούτσης είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13ησύνταξη αλλά ένα εκλογικό επίδομα προκειμένου να επηρεαστούν οι συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη. Η 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισεκατομμύρια € δεν τα δώσατε ποτέ, δώσετε 970 εκατομμύρια άρα δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά για εκλογικό επίδομα που πήγε για να επηρεάσει παραμονή εκλογών τους συνταξιούχους».

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μικρή αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες πρόσθεσε όμως ότι αυτή η αύξηση εξισορροπείται από την μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή.

«Αλήθεια αυξάνεται η εισφορά από τα 185 στα 210 €.  Όμως με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο τέλος της ημέρας οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι. Ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300, ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ. Επομένως είναι σαφές πως κανείς δεν θίγεται. Και η αύξηση στα 210 € σημαίνει  και υψηλότερη σύνταξη».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία οδηγούν σε βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς αλλά και σε αυξήσεις που δίνονται σε επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις δύο εκθέσεις που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι «Η μία μελέτη είναι της επάρκειας των συντάξεων την ζήτησε το συμβούλιο της επικρατείας. Η δεύτερη μελέτη είναι η εθνική αναλογιστική αρχή.

Αυτή η αναλογιστική μελέτη και το αποτύπωμα της είναι αξιόπιστο 100%.

Δείχνει η αναλογιστική μελέτη ότι το σύνολο της ανταπόδοσης  του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα και καλύπτεται από τις εισφορές που σημαίνει απόλυτη εξυγίανση».

Όσον αφορά το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο  υπουργός εργασίας ανέφερε ότι το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, με στόχο να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα όπου καμία σύνταξη δεν θα καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες.

«Εάν δεν  υπήρχε το παρόν νομοσχέδιο ακόμη και μετά από 50 χρόνια θα υπήρχαν εκκρεμότητες. Αν δεν υπάρξει αυτό το νομοσχέδιο θα λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων; Εγώ δεν κατηγόρησα ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις. Εάν δεν υπάρξει αυτό το νομοσχέδιο και μετά από 50 χρόνια  θα μιλάμε για  παθογένειες και αβελτηρίες.

Δεν θέλω να μηδενίσω το παρελθόν και ναι ήταν σωστή η προσπάθεια ενοποίησης των ταμείων την οποία  είχε ξεκινήσει η  Φάνη Πετραλιά. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις ενοποιήσεις  η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε γιατί ήταν υπέρ των ενοποιήσεων».

Facebook Comments