Δύο σενάρια στο τραπέζι του Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό- face lift

14 mins read

Με όρους αυτοκινήτου, όταν ένα μοντέλο δεν αλλάζει καθοριστικά σε βασικά σημεία όπως ο κινητήρας αλλά αλλάζουν λεπτομέρειες, σημαντικές όμως που φαίνονται, η έκδοση παρουσιάζεται ως facelift.

Αυτός είναι και ο κατάλληλος όρος για να περιγραφεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να γίνει προς το τέλος του Ιουλίου μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει δύο βασικές επιλογές για την βάση του πρώτου ανασχηματισμού της κυβέρνησης του, ή την κατάτμηση υπουργείων ή τη δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών με πλήρη καθήκοντα. 

Τα υπουργεία που μπορούν να δεχθούν τέτοιες παρεμβάσεις είναι το Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να υπάρξει ξεχωριστός φάκελος για τις επενδύσεις, το Υπουργείο Ναυτιλίας όπου ο τομέας των μεταφορών μπορεί να διαχωριστεί από την Νησιωτική Πολιτική αλλά και άλλα τα οποία σχετίζονται και με την αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ειδικό ρόλο πρόσωπο για την αξιοποίηση των πόρων που θα έρθουν από την Ευρώπη ενώ συζητήσεις γίνονται και για την δομή του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Το βέβαιο είναι ότι θα έχουν καθοριστικό ρόλο οι βασικοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και συντονιστές του κυβερνητικού έργου, δηλαδή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Άκης Σκέρτσος.

Στο Μαξίμου έχει φτάσει  ήδη και  το βασικό περίγραμμα του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:

Μείωση φόρων για τους μισθωτούς

Μείωση ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση

Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στα πανεπιστήμια

Σύστημα κατάρτισης για άνεργους αλλά και για εργαζόμενους

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης

Εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για την επιτάχυνση των οικονομικών υποθέσεων

Ψηφιακή μεταρρύθμιση

Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας

Μεταφορών των πόρων ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο

Ανάπτυξη υποδομών και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

 

 

 

Facebook Comments