Έλλειμμα ήθους

14 mins read

“Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν φεύγει-έρχεται με το έργο του”, είχε πει πριν λίγες ημέρες ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, έχοντας ζήσει τον Θεοδωράκη από την εποχή των Λαμπράκηδων. Ο αποχαιρετισμός του σε όλη την Ελλάδα, από πολίτες όλων των ηλικιών και από όλο το δημοκρατικό τόξο, το αποδεικνύει. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα μείνει και όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, θα φτάνει μέχρι και την Λατινική Αμερική.

Ευτυχώς για όλους αυτά θα θυμόμαστε και οι νεότεροι αυτά θα μαθαίνουν για τον τεράστιο “Μίκη” όλων των Ελλήνων, για τον παγκόσμιο ακόμα καλύτερα “Μίκη” που περιέγραψαν πολύ εύστοχα τα διεθνή μέσα. 

Ευτυχώς δεν θα θυμόμαστε την έλλειψη ήθους που έδειξαν κάποιοι, την ώρα του αποχαιρετισμού, ενός γίγαντα, αποδοκιμάζοντας ακόμα και αυτές τις ώρες τον πολιτικό τους αντίπαλο με χυδαία συνθήματα, που δεν είχαν καν πολιτικό περιεχόμενο. 

Οι μουσικοί που πήγαν να τον αποχαιρετίσουν, οι νέοι καλλιτέχνες, γέμισαν με τις μελωδίες του τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Κάποιοι άλλοι, λίγοι πολύ λίγοι σε όλα τους, μα πρώτα στο ήθος και έπειτα στην αισθητική τους, πρόσθεσαν χυδαία συνθήματα σε αυτή την δύσκολη ώρα, για όλους τους Έλληνες που τον αποχωρίζονται. 

Είναι δύσκολο για αυτούς τους πολύ λίγους να αποδεχθούν ότι κάποιοι ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Ήταν αδιανόητο να μην οργανώσουν σκηνικά γηπέδου αυτοί που μπορούσαν και επίσης αδιανόητο να μην τα απολαύσουν, όσοι θα ήθελαν να έχουν και εκείνοι τους δικούς τους απαραίτητους χουλιγκάνους.

Ξεπερασμένοι από την ιστορία, απαξιωμένοι θα ξεχαστούν, ευτυχώς δεν πρόκειται ούτε για μια στιγμή να ξεχαστεί ο Μίκης Θεοδωράκης της Δημοκρατίας, των Λαμπράκηδων, του δικού του ατελείωτου έργου, που αλήθεια ακόμα και σήμερα δεν το έχουμε ακούσει όλο.

Να ένα χρέος της Πολιτείας μας, να κρατηθεί κάθε τι που δημιούργησε και να ακουστεί ακόμα ότι δεν προλάβαμε να ακούσουμε. Αυτοί που γνώριζαν καλά τον Μίκη Θεοδωράκη, λένε σήμερα ότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο μέρος του έργου του που δεν γνωρίζουμε. 

Να το μάθουμε, να μάθουμε τον ίδιο καλύτερα, να μείνει στις καρδιές μας.

Facebook Comments