ΑρχικήUncategorizedΣακελλαρίδης: «Ψάχνω στο μικροσκόπιο να αναγνωρίσω τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σακελλαρίδης: «Ψάχνω στο μικροσκόπιο να αναγνωρίσω τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση του 4ου συνεδρίου, καθώς και για τα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στο γιατί δεν παρέδωσαν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Αριστεράς. «Είναι τελείως διαφορετική η υπόθεση. Δεν έχει καμία σχέση η μία με την άλλη. Πιστεύω ότι πολύ καλά έκαναν οι 11 που έφυγαν και δεν έδωσαν τις έδρες τους. Εγώ παρέδωσα την έδρα μου, γιατί είχα εκλεγεί με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο στις εκλογές του 2015, που για δικούς μου λόγους δεν μπορούσα να το υπηρετήσω. Θεωρούσα σημαντικό να μην βγει η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν μπορούσα να το υπηρετήσω«, είπε χαρακτηριστικά.

«Οι βουλευτές που έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά κατάλαβαν ότι άλλαξε ραγδαία το πολιτικό πλαίσιο του κόμματος με το οποίο είχαν εκλεγεί. Εγώ υπερασπίζομαι το ήθος των ανθρώπων που έκαναν αυτή την κίνηση ως μία κίνηση πολιτικά ηθική στη λογική ότι η πολιτική δεν υπηρετεί πρόσωπα, το λόγκο ή το όνομα του κόμματος, αλλά ιδέες, αξίες, πολιτικούς στόχους κι όταν όλα αυτά αλλάζουν ραγδαία που αποδείχθηκε ότι άλλαξαν κι επιβεβαιώθηκαν, υποστήριξαν στην πραγματικότητα τη δική τους πολιτική αξιοπρέπεια και την αξιοπρέπεια ενός κόσμου της Αριστεράς που δεν μπορούσε να αντέξει αυτήν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε απολογισμός»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν οι αντιφάσεις της τελευταίας δεκαετίας με αποτέλεσμα να βγαίνουν σήμερα στην επιφάνεια «Ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ το 2008 και φτάνοντας τον σε αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 και μετά κυβέρνηση διένυσε πάρα πολλές ζωές. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περίοδοι του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε όλη τη μακρά του ιστορική διαδρομή, στην οποία κι εμείς ήμασταν στο πλευρό του κι εμείς, αν θέλετε βγήκαμε μπροστά με τον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι είμαι σήμερα εδώ, οφείλεται σε μία απόφαση του Αλέξη Τσίπρα το 2014 να κατέβω στον δήμο Αθήνας και το αναγνωρίζω. Μέσα στην πορεία και σε μία πάρα πολύ πυκνή συγκυρία, όλα αυτά που ζήσαμε είχαν ως αποτέλεσμα να βγουν πολλά διαφορετικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα μέσα σε όλη αυτή την περίοδο. Τις αντιφάσεις όλου αυτού πράγματος και τα προβλήματα που συνυπήρχαν. Το 2015-2019 και την περίοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δεν αντιμετωπίστηκαν με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα ζητήματα», τόνισε.

«Είναι πραγματικότητα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε μία κουβέντα για το τι έγινε λάθος και τι πήγε καλά. Μια αποτίμηση της όλης περιόδου. Έγιναν πάρα πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 32%, στο 36% και στο 18% και δεν έχει γίνει μια αποτίμησή, ένας απολογισμός που να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και να πουν τα πράγματα ως έχουν. Αυτό ήταν πάρα πολύ μεγάλη παράλειψη. Ήταν ένας από τους λόγους που δεν έβλεπα τον εαυτό μου μέσα σε αυτή την κατάσταση και δεν μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ τη μεταγενέστερη περίοδο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι στη Νέα Αριστερά υπάρχει μία κοινή αντίληψη κι έκανε λόγο για μία απελευθερωτική απόφαση. «Έχουμε μία κοινή άποψη για το τι πήγε λάθος και κυρίως για το τι πρέπει να γίνει πήραμε αυτήν την απόφαση, η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απελευθερωτική, όχι για εμάς, για την κοινωνία».

«Δεν μου ζήτησε τίποτα ο Αλέξης Τσίπρας»

Ο ίδιος τόνισε ότι βρίσκεται στον εν λόγω πολιτικό φορέα «γιατί νιώθω πάρα πολύ καλά να μπορώ να υπερασπιστώ με αξιοπρέπεια τις πολιτικές μου θέσεις» και πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά θα έχει την ιδρυτική της συνδιάσκεψη το ερχόμενο σαββατοκύριακο. «Θα γίνει και πολύ ανοιχτή συζήτηση και για τα ζητήματα της προηγούμενης περιόδου. Ως εφαλτήριο να μην πάνε τα πράγματα έτσι στο μέλλον. Αυτό είναι το στοίχημα της Νέα Αριστερά» είπε και σχολίασε ότι «Δεν είναι συνέδριο είναι ιδρυτική συνδιάσκεψη. Θα γίνουν προσκλήσεις, αλλά δεν θα έχει την επισημότητα του συνεδρίου».

Σχετικά με τη συνάντησή που είχε πριν τη διάσπασή με τον Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Σμύρνη διέψευσε ότι του ζήτησε να αποτρέψει τα πρώην στελέχη ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν και μίλησέ για ένα ειλικρινή διάλογο που έγινε μεταξύ τους. «Δεν μου ζήτησε τίποτα ο Αλέξης Τσίπρας. Κάναμε μία πάρα πολύ ωραία συζήτηση. Ανοιχτή και ειλικρινή και για το τι πήγε λάθος και τι μπορεί να πάει καλύτερα. Δεν μου ζήτησε τίποτα και δεν του είπα κι εγώ τίποτα».

«Ψάχνω στο μικροσκόπιο να αναγνωρίσω τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι η παρακολουθώντας όσα συνέβησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε θλίψη. «Ψάχνω στο μικροσκόπιο για να βρω πράγματα που μπορώ να αναγνωρίσω. Και μου προκαλεί θλίψη το λέω ειλικρινά» είπε και απήθυνε κάλεσμα σε «όλους αυτούς τους ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν τους αξίζει αυτή η απαξίωση της Αριστεράς, που δεν τους αξίζει η απαξίωση της πολιτικής».