Ασκήσεις ετοιμότητας στον Έβρο- Συναγερμός για πιθανή επανάληψη του 2020

8 mins read

Για το ενδεχόμενο ενός “Έβρου Νο2” κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” και αναλύει το ελληνικό σχέδιο τριών επιπέδων κατά της απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αστυνομία και Λιμενικό επεξεργάζονται σενάρια εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου, όπως την Άνοιξη του 2020.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν επικαιροποιήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που προβλέπει τρία επίπεδα αντίστασης. Στο πρώτο επίπεδο, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί, καθώς καταγράφεται αύξηση 20% της μεταναστευτικής πίεσης συγκριτικά με πέρυσι, στην αστυνόμευση των συνόρων μετέχουν ένστολοι από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης κατά μήκος της οριογραμμής.  Στο δεύτερο επίπεδο, ο σχεδιασμός προβλέπει ενίσχυση με ενστόλους από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης θα κινητοποιηθούν αστυνομικοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο “συναγερμός” στα σύνορα συνδέεται με κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου ανέφερε πως “αν δεν τερματίσει τις παραβιάσεις η Ελλάδα, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών”.

Μήνυμα αποφασιστικότητας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ακραία ρητορική της Άγκυρας να μην μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο.

Facebook Comments