Eκτός ελέγχου όλα τα πύρινα μέτωπα – Μήνυμα από 112 για εκκενώσεις σε Ροδόπολη, Σταμάτα, Θρακομακεδόνες και Αχαρνές

46 mins read

Δραματικές ώρες ζει η Αττική. Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα.Πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι φλόγες κατακαίνε το Πευκόφυτο, ενώ βρίσκονται μια ανάσα από τη Σταμάτα.

Μήνυμα από το 112 εστάλη  καθώς νέες εστίες φωτιάς φαίνεται πως καίνε δασική έκταση σε Θρακομακεδόνες και Αχαρνές.

«Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» σημειώνει το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Επίσης, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκενώσεις σε Ροδόπολη και Σταμάτα. «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς #Ροδόπολης ή #Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς #Αθήνα μέσω Λεωφ. #Θησέως και #Κηφισίας».

Λίγο μετά το μεσημέρι, έγινε γνωστό πως ένα από τα μέτωπα της φωτιάς επεκτείνεται πλέον ανεξέλεγκτη φτάνοντας τη Λίμνη του Μαραθώνα. 

Στις παρυφές της Σταμάτας η φωτιά

Στη Σταμάτα η φωτιά βρίσκεται στις παρυφές της πόλης και γίνονται προσπάθειες να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της προς τα σπίτια.

Στον Άγιο Στέφανο η φωτιά βρίσκεται ήδη στον οικισμό Πευκόφυτο, όπου επίσης γίνεται προσπάθεια να μην πλησιάσει στα σπίτια.

Νέα εστία φωτιάς στα Νέα Λιόσια

Λίγο μετά το μεσημέρι φωτιά ξέσπασε και κοντά στο νεκροταφείο των Ανω Λιοσίων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Εκκενώθηκαν Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Μαλακάσα

Στις 11:05 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με γραπτό μήνυμα 112 κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Το sms ανέφερε: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά».

Εκκενώθηκε και η Μαλακάσα καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Μετά από Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, πριν από λίγα λεπτά εστάλη και δεύτερο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, μέσω 112, το οποίο αναφέρει: «αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών -Ωρωπού».

Εκρήξεις σε εργοστάσιο στις Αφίδνες, αναζωπύρωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Λίγο μετά τις 11:30 σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων.

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Τεράστιες είναι οι ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία αλλά και το Κρυονέρι. 

Λίγο πριν τις 10 το πρωί, ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος έκανε λόγο για τεράστιο πύρινο μέτωπο, όπως και καταστροφές. «Το σημείο που είναι η φωτιά είναι 7 ως 8 χιλιόμετρα και έχουμε δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μια εθελοντική οργάνωση αποχώρησε λόγω κόπωσης η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουν σηκωθεί τα εναέρια», είπε στον ΣΚΑΪ.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα, ενώ αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο. Εκκενώθηκαν επίσης οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος. Επίσης, σε προληπτική εκκένωση της περιοχής Καλέντζι στον Μαραθώνα προχώρησε ο Δήμος, όπως δήλωσε νωρίς το πρωί ο δήμαρχος της περιοχής Στέργιος Τσίρκας.

«Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ.Τσίρκας.

Εξέφρασε, μάλιστα, φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. «Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές». τόνισε.

Στη μάχη τα εναέρια μέσα και ενισχύσεις από το εξωτερικό

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Βοήθεια ακόμη ήρθε και από τη Γαλλία, δύο αεροσκάφη καναντέρ, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη. Επίσης, συνδράμουν 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ανησυχία για ισχυρούς ανέμους

Στο μεταξύ και ενώ για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακραίος σε 6 Περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και η Αττική, η αλλαγή του καιρού από την άπνοια σε ισχυρούς ανέμους προκαλεί ανησυχία.

Για το δυσοίωνο καιρικό σενάριο που αναμένεται να επικρατήσει σήμερα είχε ενημερώσει άλλωστε χθες ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος.

Ο πύραρχος-μετεωρολόγος αναφέρθηκε στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στους ισχυρούς ανέμους που αναμένονται, αύριο. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την επικινδυνότητα της ημέρας, υποστηρίζοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα θυμίζουν αυτές που επικράτησαν στη φωτιά στο Μάτι.

«Διανύουμε τη 10η μέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα που επηρεάζει όλη τη χώρα μας, τον ισχυρότερο καύσωνα όσο αναφορά την ένταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η θερμοκρασία του αέρα και σήμερα ξεπέρασε τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%. Η αυριανή ημέρα χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7 και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία του αέρα θα σημειώσει πτώση και η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του 10% στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα