ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία απαντά στον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο: «Δεν είναι ψυχική...

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία απαντά στον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο: «Δεν είναι ψυχική νόσος η ομοφυλοφιλία»

Με μία λιτή ανακοίνωση η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία απάντησε στις αναφορές του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου σχετικά με την ομοφυλοφιλία.

Ειδικότερα, με σχετικό δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στα social media, αναφέρεται:

«Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) τονίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο».

 

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση στην αναφορά του μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικολάου, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην πολυσέλιδη εισήγηση του ο μητροπολίτης Μεσογαίας χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως εκτροπή. «Όταν αυτός ο τύπος ζωής και οικογένειας προβάλλεται ως κάτι σύγχρονο, εύκολα μπορεί να γίνει μόδα και αντί να βοηθήσει κάποιους λίγους που βρίσκονται σ αυτήν την κατάσταση, να πολλαπλασιάσει επικίνδυνα την παρέκκλιση από τη φυσική οδό και εκτροπή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Παράλληλα, ανέφερε: «Το μεγαλύτερο λάθος μας θα ήταν να δεχθούμε ότι η ομοφυλοφιλική πράξη εκτός από ψυχική διαταραχή, δεν είναι και αμαρτία. Τα πρόσωπα αυτά, εκτός από την ελπίδα της ψυχιατρικής θεραπείας, θα είχαν χάσει οριστικά και τη σωτήρια διάθεση μετάνοιας και την αναζήτηση παρηγορίας του θείου ελέους για τις δικές τους εκτροπές.

Η ομοφυλοφυλία είναι μια ασθένεια που τη γέννησε η διάχυτη κοινωνική αμαρτία και μπορεί ασφαλώς να τη θεραπεύσει η Εκκλησία. Μαζί με όλες τις μεγάλες δικές μας αμαρτίες, μπορεί να αγκαλιάσει θεραπευτικά και αυτήν» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Από τότε που η ψυχιατρική διέγραψε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών, παραιτήθηκε από τη σχετική έρευνα και έμειναν τα δύστυχα αυτά άτομα αβοήθητα με μοναδική συντροφιά την ελπίδα σε μια βολική νομοθεσία και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με παρελάσεις αυτοξευτελισμού και ντροπής».