ΑρχικήΕπικαιρότηταΙωάννα, Κέιτι, Ναόμι: Οι παράλληλοι βίοι των θυμάτων βιτριολικών επιθέσεων

Ιωάννα, Κέιτι, Ναόμι: Οι παράλληλοι βίοι των θυμάτων βιτριολικών επιθέσεων

Τρεις γυναίκες που δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα συγκεντρώσουν τόση κακία.

Έκαναν όνειρα για τη ζωή τους, ερωτεύονταν, δούλευαν, βάφονταν και χτένιζαν τα μαλλιά τους για να βγουν το βράδυ, σκέφτονταν τι θα φορέσουν κάθε πρωί, γελούσαν με τις φίλες τους, δέχονταν τα κανακέματα και τις συμβουλές των μαμάδων τους, μπορεί και στεναχωριόντουσαν αν έβλεπαν ότι είχαν «τσιμπήσει» δύο κιλάκια παραπάνω, μέχρι που οι δράστες των επιθέσεων εναντίον τους, θέλησαν και κατάφεραν να τους στερήσουν την υγεία τους, την ομορφιά τους, τις μικρές χαρές αλλά και τους μικρούς προβληματισμούς της καθημερινότητας. Είχαν πια έναν Γολγοθά μπροστά τους.

Η Κέιτι ήταν το πρώτο θύμα στη Βρετανία που η υπόθεση της κατέκλυσε τα media. Όμορφη, μόλις 24, βίωσε το πρόσωπο της να λιώνει από βιτριόλι που της έριξε ένας άνδρας το 2008, μετά από «παραγγελιά» του βίαιου πρώην της, τον οποίο είχε γνωρίσει από το facebook.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, η βρετανική κοινή γνώμη δεν έχει ξεχάσει την Κέιτι. Δύο φίλες συζητούν για την υπόθεσή της, καθώς παρακολουθούν την πορεία της μέσα από ενημερώσεις για τα χειρουργεία της, την πορεία της δύσκολης, πολύ δύσκολης, αποκατάστασης της υγείας και του προσώπου της. Η μία φίλη λέγεται Ναόμι Όνι και η άλλη Μέρι Κόνιε. Η Ναόμι εργάζεται ως πωλήτρια σε κατάστημα εσωρούχων της Victoria’s Secret και είναι πιο εμφανίσιμη από την Μέρι, με την οποία γνωρίζονται από το δημοτικό. Η Ιωάννα με την Έφη δεν ήταν τόσο φίλες, αλλά φαίνεται ότι η απλή γνωριμία αρκούσε για να πυροδοτήσει το μένος της δράστιδος.

Η Μέρι, το 2011, είχε ανταλλάξει sms με τον τότε σύντροφο της Ναόμι, η οποία όταν το έμαθε την αντιμετώπισε με καυγά, αποκαλώντας την «τέρας» και «άσχημη». Έκτοτε τα ξαναβρήκαν, όπως κάνουν συνήθως οι φίλες. 2012 πια. Η Ναόμι επιστρέφει αργά το βράδυ από τη δουλειά της, όταν την πλησιάζει μία γυναίκα ντυμένη με τη μουσουλμανική ενδυμασία νικάμπ και της πετάει βιτριόλι στο πρόσωπο. Ουρλιάζοντας από τους πόνους φτάνει στο πατρικό της, όπου η μητέρα της σοκαρισμένη της ρίχνει νερό και ο θείος της καλεί ασθενοφόρο.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν είναι σε θέση να μιλήσει από το νοσοκομείο, οι Αρχές την ρωτούν ποιος μπορεί να της το έκανε αυτό, αν είχε εχθρούς, αν είχε αντιζηλίες. Της Ναόμι δεν της περνά από το μυαλό κανένα πρόσωπο ως ύποπτο. Όπως και η Ιωάννα, δεν μπορούσε και εκείνη να φανταστεί κάποιο πρόσωπο που να ήταν ικανό να την σημαδέψει για πάντα. Όσο νοσηλεύεται μάλιστα, η Μέρι της στέλνει μηνύματα συμπαράστασης. Υποκριτικά και ενδεχομένως με στρατηγική αποπροσανατολισμού, κόπιαρε την εγκληματική επίθεση που είχε συμβεί στην Κέιτι. Ένα copycat έγκλημα, όπως αναφέρθηκε τότε στον βρετανικό Τύπο. Η Έφη δεν έστειλε μηνύμα στην Ιωάννα μετά το συμβάν, αλλά σύμφωνα με μαρτυρία φίλης της, είχε αναφερθεί και αυτή στην υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα, όπως όλοι μας. Παραμένει άγνωστο αν η Έφη είχε διαβάσει ποτέ για την επίθεση στην Κέιτι Πάιπερ.

Και στις τρεις υποθέσεις της Κέιτι, της Ναόμι και της Ιωάννας, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν κινήσεις των δραστών. Η Μέρι και η Έφη κατέστρωναν καιρό το δαιμόνιο σχέδιο τους. Και οι δύο μεταμφιέστηκαν για να μην αναγνωριστούν από τα θύματα, η μία με νικάμπ μουσουλμάνας, η άλλη με περούκα και μάσκα. Η εμμονική ζήλεια και ένας άνδρας έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη του δράματος και στις δύο υποθέσεις. Η Μέρι ταυτοποιήθηκε από τις βρετανικές αρχές, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών. Η Ναόμι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να υποβάλλεται σε πλαστικές επεμβάσεις και νιώθει ότι δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Κέιτι και η Μέρι πέρασαν μεγάλα διαστήματα όπου φοβόντουσαν να βγουν από το σπίτι τους και είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Όπως έχουν δηλώσει και οι δύο κατά καιρούς, κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες μετά από καιρό, με τη βοήθεια ψυχιάτρων και ψυχολόγων και με πολλή αγάπη από την οικογένεια τους. Η Κέιτι έχει πια παντρευτεί, έχει κάνει και ένα παιδάκι και έχει ιδρύσει έναν οργανισμό που προσφέρει βοήθεια σε θύματα τέτοιων επιθέσεων. Η Ναόμι έχει γράψει ένα βιβλίο και ετοιμάζει μία σειρά καλλυντικών. Η θέληση και η δύναμη ψυχής που έχουν επιδείξει οι δύο Βρετανίδες, αποδεικνύουν ότι και η Ιωάννα μπορεί να τα καταφέρει.

Οι κινήσεις των δραστών, καταγράφηκαν από κάμερες και στις τρεις επιθέσεις