ΑρχικήΕπικαιρότηταΚακοκαιρία Elias: Εφιαλτική πλημμύρα στον Βόλο- Σοβαρά προβλήματα σε Θεσσαλία και Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Εφιαλτική πλημμύρα στον Βόλο- Σοβαρά προβλήματα σε Θεσσαλία και Εύβοια

Σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

 

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής υπενθυμίζοντάς τους ότι εξακολουθεί να απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη του Βόλου, με εντολή της ελληνικής αστυνομίας.

 


Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει:

«Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

 

 

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Νερά γέμισε και το υπόγειο του νοσοκομείου του Βόλου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης.

 

 

Λάρισα: Μεγάλα τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε χωριά των Δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων

Μεγάλα τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων, ενώ αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν.

Από χθες τη νύχτα, συνεχείς ήταν οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα για μια ακόμη φορά.

Χθες εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας ανησυχία.

 

 

Καρδίτσα: Αντιμέτωποι για δεύτερη φορά με τις πλημμύρες οι κάτοικοι του Δήμου Παλαμά – Πλημμύρισαν τα Ορφανά

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, αν και δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, ήρθαν αντιμέτωποι αυτή τη φορά με τις καταστροφικές συνέπειες της νέας κακοκαιρίας «Elias». Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά. Όπως τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

 

 

Σοβαρά προβλήματα στην Β. Εύβοια από τα πλημμυρικά φαινόμενα με δεκάδες εγκλωβισμένους

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

 

 

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ