ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαλλιτσάντσης: Η Διοίκησή μας κατέστησε εφικτή την επιστροφή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ανάπτυξη

Καλλιτσάντσης: Η Διοίκησή μας κατέστησε εφικτή την επιστροφή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ανάπτυξη

«Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα».

Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο οποίος θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Reggeborgh Invest ή να συστρατεύεται με το δίδυμο των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου, που φημολογείται ότι διεκδικούν μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του Ομίλου.

Σύμφωνα με τη Marketnews, ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πώληση πακέτου μετοχών από τον ίδιο, σημειώνοντας πως «όλες μου οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι είχα πάψει να συμπεριφέρομαι ως μεγαλομέτοχος και λειτουργούσα αποκλειστικά ως Διευθύνων Σύμβουλος βάζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των ανθρώπων της και των μετόχων της πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα». Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων μεταξύ του ρόλου του μεγαλομετόχου και αυτού του CEO πως «Για αυτό ενεχυρίασα όλες τις μετοχές μου για να χρηματοδοτηθεί το CHANGE4ELLAKTOR και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή αξίας στον Όμιλο, για αυτό υποστήριξα τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο Όμιλος παρά το γεγονός ότι αυτόματα συνεπαγόταν μείωση του ποσοστού μου στο μετοχικό κεφάλαιο, για αυτό προχώρησα πρόσφατα σε πώληση όλων των μετοχών που έλεγχα άμεσα, μηδενίζοντας ουσιαστικά την απευθείας μετοχική μου σχέση με τον Όμιλο».

Από ουραγός, μεταξύ των κορυφαίων πλέον, στην Εταιρική Διακυβέρνηση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

«Μετατρέψαμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από έναν Όμιλο που κατείχε μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην Εταιρική Διακυβέρνηση, σε έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα αυτό στην Ελλάδα, με βάση την αξιολόγηση από τον αξιόπιστο και ανεξάρτητο οργανισμό ISS» επεσήμανε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας πως «Διασφαλίσαμε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα διακινδυνεύσει ξανά σε θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως αυτά που έβλαψαν τη φήμη του Ομίλου στο παρελθόν και έθεσαν σε κίνδυνο τις προοπτικές του. Εμείς θέσαμε τα θεμέλια της σωστής διακυβέρνησης, τον ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε υγιή και διαφανή επιχείρηση» κατέληξε ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της Reggeborgh Invest για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία για τα τελευταία δύο χρόνια.

To CHANGE4ELLAKTOR ολοκλήρωσε την αποστολή του, ανοίγοντας το δρόμο για το GROWTH4ELLAKTOR

Στην τηλεδιάσκεψη η οποία διενεργήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ και τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 7 Ιανουαρίου 2021 με θέμα και την αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου, η Διοίκηση υπεραμύνθηκε του έργου της τα τελευταία 2,5 χρόνια, σημειώνοντας πως «η ΕΛΛΑΚΤΩΡ άλλαξε προς το καλύτερο και υπό αυτό το πρίσμα το CHANGE4ELLAKTOR και η Διοίκηση υπηρέτησαν την αποστολή τους δημιουργώντας έναν Όμιλο με χρηστή διακυβέρνηση, αποδοτική δομή, επαγγελματικό μάνατζμεντ, βελτιωμένες λειτουργίες και μία ξεκάθαρη, ρεαλιστική και με θετικές προοπτικές επιχειρηματική στρατηγική», προσθέτοντας πως πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την εταιρεία έχει αποκατασταθεί και με την προβλεπόμενη επιτυχή κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο, αυτό του GROWTH4ELLAKTOR (Ανάπτυξη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Ως προς την ΑΜΚ μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε πως η Pemanoaro – σχήμα που ελέγχεται από τους αδερφούς Καλλιτσάντση και διαθέτει το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας – έχει διατυπώσει την κατ’ αρχήν πρόθεσή της να στηρίξει τη συμμετοχή που της αναλογεί στην ΑΜΚ και όταν θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις θα προβεί στις αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Με πλεόνασμα ρευστότητας άνω των €150 εκατ. και την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2021, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι έτοιμος να επιταχύνει την ανάπτυξή του, όπως άλλωστε αυτό προκύπτει από τη βελτίωση του προσαρμοσμένου EBITDA του Ομίλου κατά 38% στο 3ο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2019, ανέφερε η Διοίκηση.

Ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες από εδώ και πέρα, ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είπε πως στις Παραχωρήσεις έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο και στην προετοιμασία για το νέο διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού σχεδίου και η ταχεία ανάπτυξη μέσω της διαμόρφωσης ελκυστικού χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την EDPR, ως Στρατηγικού Συνεργάτη και η περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης τεχνολογιών ΑΠΕ, είναι οι βασικοί τομείς εστίασης. Ως προς τον κλάδο του Περιβάλλοντος (Διαχείριση & Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων), στόχος είναι η αξιοποίηση της ηγετικής θέσης της ΗΛΕΚΤΩΡ με στόχο ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο με αυτόν της αγοράς, καθώς οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Στην Κατασκευή, η προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της θέσης της ΑΚΤΩΡ στις βασικές αγορές μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές του κλάδου ως αποτέλεσμα του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ενώ για την REDS το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη του Cambas Park και του ακινήτου της πρώην-Πήγασος, καθώς και σε επιλεκτικές επενδύσεις σε νέα ακίνητα.

Οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ΑΚΤΩΡ

Από τα 50,4 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ, «θέτοντας οριστικό τέλος στις ανάγκες του κατασκευαστικού βραχίονα για στήριξη από τον Όμιλο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Διοίκηση, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του Ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Σημαντική είναι και η ίδια η διανομή των 40,8 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην ΑΚΤΩΡ, καθώς 20,8 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική αγορά για πληρωμές προμηθευτών, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κλείσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Διοίκηση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κατασκευής από τον Όμιλο μειώνονται και οι λειτουργικές ταμειακές της ροές βελτιώνονται, από -€83 εκ στην αρχή του 2019, σε -€2 εκ στο τρίτο 3μηνο του 2020. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των ελληνικών δραστηριοτήτων, όπου οι λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιώνονται συνεχώς σε κάθε τρίμηνο το 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η απόδοση των διεθνών δραστηριοτήτων επίσης ανακάμπτει, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοδότηση των ζημιών από έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών που αναγνωρίστηκαν στο τέλος του 2019.

Η Διοίκηση στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που απαιτήθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια για την αναδιάταξη της Κατασκευής επισημαίνοντας πως «πέρα από τα έργα που είχαν εγκαταλειφθεί στα Βαλκάνια, τα εκατομμύρια των ζημιών, τις συμβάσεις και τις διεκδικήσεις (claims) που είχαν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, η αναδιάρθρωση της Κατασκευής από τη βάση ήταν μία τεράστια εργασία, τόσο από πλευράς πειθαρχίας όσο και από πλευράς χρόνου», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η ΑΚΤΩΡ με παρουσία σε 30 χώρες και τζίρο 1,8 δισ. ευρώ δεν διέθετε κεντρικές πολιτικές και επίβλεψη των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές και τους πελάτες.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Διοίκησης, κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια εφαρμόστηκαν στην ΑΚΤΩΡ από το μηδέν διαδικασίες διαχείρισης της ρευστότητας, προγραμματισμού και ελέγχου των έργων, καθώς και διαχείρισης των συμβάσεων, ενώ παράλληλα αναδιοργανώθηκε πλήρως το τμήμα Προσφορών και καθιερώθηκαν διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των νέων έργων.

Η ΑΚΤΩΡ εφαρμόζει επί του παρόντος ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο αναμένεται να αποφέρει οφέλη της τάξεως των €100 εκατ. έως το 2023.  Η υλοποίηση του προγράμματος προχωράει βάσει του χρονοδιαγράμματος και σε αυτή τη φάση εστιάζει στην κεντρικοποίηση των Προμηθειών  σε επίπεδο Ομίλου, στον εξορθολογισμό των δαπανών προσωπικού, μέσω της ευθυγράμμισης του επιπέδου των αποδοχών και παροχών με την αγορά, συνδέοντας την αμοιβή με την απόδοση, στη βελτιστοποίηση της οργανωτικής δομής και του μεγέθους της μέσω Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου και Συνταξιοδότησης, και διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών, που έχουν αποφέρει εισπράξεις της τάξεως των €27 εκατ. μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.