ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε φόρα για μαζική χορήγηση πρώτης δόσης- Όλα τα στοιχεία για τα...

Με φόρα για μαζική χορήγηση πρώτης δόσης- Όλα τα στοιχεία για τα εμβόλια και τα ραντεβού

Αισθητή αλλαγή στην ποσόστωση χορήγησης πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19, δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας.

Τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας εμβολιάζουν μαζικά με την πρώτη δόση, ενώ οι πολίτες που λαμβάνουν τη δεύτερη είναι όλο και λιγότεροι.

Χορηγηθείσες δόσεις εμβολίων ανά ημερομηνία: Στην πρώτη στήλη οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης ανά ημέρα, στη δεύτερη στήλη οι εμβολιασμοί δεύτερης δόσης. Είναι σαφής η αλλαγή, πλέον δίνεται το βάρος στην πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες.

Η εικόνα παραπέμπει σε μία άτυπη αλλαγή στη στρατηγική, με τους ειδικούς να ρίχνουν το βάρος της προσπάθειας στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαιώνουν την αλλαγή στρατηγικής και κάνουν λόγο για νέο σκηνικό, το οποίο διαμορφώνεται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας και χορηγούνται άμεσα στους πολίτες.

Συνολικά, έχουν κλειστεί 2.500.000 ραντεβού για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.546.154 εμβολιασμοί.

Μέχρι χθες, 19 Απριλίου, είχαν εμβολιαστεί 772.024  συμπολίτες μας με την πρώτη δόση.

-Ευπαθείς Β ομάδας υψηλού κινδύνου:

Έχουν κλείσει ραντεβού 180.000 πολίτες σε τρεις μέρες. Τελικά το σύνολο των πολιτών που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες Β κατηγορίας είναι 600.000 και όχι 800.000 όπως υπολογιζόταν αρχικά, καθώς οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί βάσει της ηλικίας τους.

-Το σύνολο των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55-59, είναι 800.000. Η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία ανοίγει αύριο, Τετάρτη 21 Απριλίου.

– Το Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 50-54.

Τι εμβόλια έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα

67% Pfizer

28% AstraZeneca 

5% Moderna

Τα ποσοστά αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαθεσιμότητα του κάθε εμβολίου στη χώρα μας. Δηλαδή, έχουμε παραλάβει και διαθέσει πολύ περισσότερα Pfizer παρά εμβόλια των άλλων δύο εταιριών. 

Self test ιδιωτικών υπαλλήλων

1.420.000 είναι οι υπόχρεοι που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν self test από αυτή τη βδομάδα. Από αυτούς, 410.000 πήραν ήδη τεστ από το φαρμακείο, παρόλο που η πρώτη βδομάδα είναι πιλοτική και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το self test μέχρι την Κυριακή.