ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι νέοι στην Ευρώπη χάνουν την πίστη τους στη Δημοκρατία - Τι...

Οι νέοι στην Ευρώπη χάνουν την πίστη τους στη Δημοκρατία – Τι έδειξε έρευνα για την Ελλάδα

Η πλειοψηφία των νέων στην Ευρώπη, το 57%, προτιμά τη Δημοκρατία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης.

Οι νέοι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που παρουσίασε ο Guardian στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Μόλις το 48% στην Πολωνία και μόνο περίπου το 51-52% στην Ισπανία και τη Γαλλία, φαίνεται ότι προτιμούν τη δημοκρατία. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό με 71%.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε – το 21% – τάσσονται υπέρ μιας αυταρχικής διακυβέρνησης υπό ορισμένες, απροσδιόριστες συνθήκες. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν στην Ιταλία με 24% και το χαμηλότερο στη Γερμανία με 15%. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία το ποσοστό ήταν 23%.

Σχεδόν ένας στους 10 σε όλες τις χώρες δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει αν η κυβέρνησή του είναι δημοκρατική ή όχι, ενώ το 14% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε.

Ο Τόρστεν Φάας, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε: «Μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους δεξιούς του κέντρου και αισθάνονται οικονομικά μειονεκτούντες, η υποστήριξή τους στη δημοκρατία μειώνεται σε μόλις έναν στους τρεις».

Η μελέτη διεξήχθη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Περισσότεροι από 6.700 άνθρωποι ηλικίας από 16 έως 26 ετών στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία απάντησαν στην ένατη ετήσια έρευνα του ινστιτούτου YouGov για το Ίδρυμα TUI , το οποίο χρηματοδοτεί έργα αφιερωμένα στους νέους στην Ευρώπη.

Από τους ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 73% ήθελε επιστροφή στην ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι Ευρωπαίοι (47%) επιθυμούσαν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η αυξανόμενη πόλωση οδηγεί επίσης τους νέους Ευρωπαίους στο ιδεολογικό περιθώριο μαζί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά στη διαδικασία έχει αναδυθεί ένα αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ των φύλων, σημειώνει ο Guardian.

Σχεδόν ένας στους πέντε – το 19% – αυτοπροσδιορίστηκε ως πολιτικά δεξιός του κέντρου, από 14% το 2021, ενώ το 33% αυτοαποκαλούνταν κεντρώοι, το 32% αριστεροί και το 16% χωρίς καμία ονομασία.

Οι γυναίκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές σε μεγαλύτερο αριθμό από ότι πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι νέοι άνδρες στην Πολωνία και την Ελλάδα έχουν γίνει πιο συντηρητικοί την ίδια περίοδο.

Η υποστήριξη για αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση έχει αυξηθεί σε όλους τους τομείς από το 2021, στο 38% από 26%.

Οι περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ελπίδα στις δυνατότητες της ΕΕ και δύο στους τρεις υποστήριξαν συντριπτικά την παραμονή της χώρας τους στο μπλοκ. Ωστόσο, το 39% περιέγραψε την ΕΕ ως όχι ιδιαίτερα δημοκρατική και μόλις το 6% είπε ότι οι δικές τους εθνικές κυβερνήσεις λειτούργησαν καλά, χωρίς να χρειάζονται σημαντικές αλλαγές.

Περισσότεροι από τους μισούς – το 53% – ένιωθαν ότι η ΕΕ επικεντρώνεται υπερβολικά σε λεπτομέρειες και ασήμαντα ζητήματα. Θα ήθελαν η ΕΕ να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος ζωής, να ενισχύσει την άμυνα έναντι εξωτερικών απειλών και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τις εταιρείες ώστε να βελτιώσουν την οικονομία.

Η Έλκε Χλαβάτσεκ, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI, δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο μας έχει φέρει ειρήνη, ελευθερία κινήσεων και οικονομική πρόοδο εδώ και δεκαετίες, θεωρείται δυσκίνητο».

Οι Έλληνες βλέπουν την μεγαλύτερη ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του πολιτικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, την οποία ο Φάας περιέγραψε ως ριζωμένη στο διαρκές τραύμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης που οδήγησε την οικονομία της χώρας τους στο χείλος του γκρεμού.

Παρά την ισχυρότερη υποστήριξη της προστασίας του κλίματος μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, μόνο ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ανάπτυξης. Το ποσοστό έχει μειωθεί από 44% το 2021.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ