ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροβληματισμός Λέκκα - Παπαδόπουλου για τον σεισμό στην Κρήτη

Προβληματισμός Λέκκα – Παπαδόπουλου για τον σεισμό στην Κρήτη

Tην ανησυχία τους για το εάν ο σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,στην Κρήτη, ήταν ο κύριος, εκφράζουν οι σεισμολόγοι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει πολλές φορές σε τέτοια φαινόμενα. “Οι σεισμολόγοι είμαστε έτοιμοι ακόμα και για αυτό που για τους περισσότερους φαίνεται αναπάντεχο” είπε.

Ωστόσο, σε ερώτηση για το εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: “Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι”.

 

Για τη μειωμένη μετασεισμική ακολουθία είπε: “Ο σεισμός έγινε στη θάλασσα και έτσι οι μικροί μετασεισμοί μπορεί να μην καταγράφονται από το σεισμικό δίκτυο και δεύτερον ο σεισμός είχε ένα σημαντικό βάθος και οι σεισμοί αυτού του βάθους δεν δίνουν πολλούς μετασεισμούς”.

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας. “Τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της Κρήτης, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί εάν τα κτίριά τους έχουν βλάβες από τον χθεσινό ή από άλλους σεισμούς.

Τον προβληματισμό του για τη μετασεισμική ακολουθία που ίσως συνοδεύσει τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ εξέφρασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε πως «έχει ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί μετά τις πρώτες ώρες ανησυχίας» και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Ήταν μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση για το Λασίθι, αλλά κυρίως για το Αρκαλοχώρι, δεδομένου ότι στην αρχή θεωρήθηκε ότι από εκεί προέρχεται ο σεισμός».

Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενη μη αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία, υπογραμμίζοντας όμως πως «δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μεγάλο μετασεισμό. Δεν ξέρουμε τη σεισμική ιστορία της περιοχής. Καλό θα είναι να υπάρχει ένας μεγάλο μετασεισμός, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να εκδηλωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός».