ΑρχικήΕπικαιρότηταΠυροσβεστική για το μπάζωμα στα Τέμπη: «Χρειαζόταν στέρεο έδαφος για να σηκώσουν...

Πυροσβεστική για το μπάζωμα στα Τέμπη: «Χρειαζόταν στέρεο έδαφος για να σηκώσουν οι γερανοί τα βαγόνια»

Ένα θέμα που προκάλεσε πολλές απορίες αλλά και μεγάλα ερωτηματικά από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, ήταν το “μπάζωμα του χώρου στα Τέμπη”.

Η επίσημη θέση της Πυροσβεστικής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ακούγονται περί προσπάθειας συγκάλυψης της έρευνας.

Το γιατί έγινε το μπάζωμα του χώρου, εξήγησε στην κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη αλλά και σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο Ευάγγελος Φαλάρας, συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος από την πρώτη στιγμή και μαζί με τον επιχειρησιακά επικεφαλής υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, διαχειρίστηκαν την κρίση.

Όπως εξήγησε ο κ. Φαλάρας, “είδαμε ότι χρειαζόμασταν βαριά μηχανήματα, γρύλους δυνατούς και γερανούς, που να μπορούν να σηκώσουν βάρη. Γι΄ αυτό το λόγο συγκαλέσαμε δύο συμβούλια ένα στις 02.30 και ένα στις 05.00 προκειμένου να δούμε πως προχωρά το αίτημά μας, διότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να εφαρμοστεί το σχέδιο μεγάλων ανθρώπινων απωλειών, να έρθουν οι γερανοί και να εξασφαλιστούν τα μέσα για να μεταφερθούν οι τραυματίες στα νοσοκομεία”

Σύμφωνα με τα όσα λέει δηλαδή ο κ. Φαλάρας και τα οποία υπογραμμίζουν και στα οποία παραπέμπουν και κυβερνητικές πηγές- επιχειρώντας να διαψεύσουν τα σενάρια περί συγκάλυψης- οι γερανοί για να καταστεί εφικτό να σηκώσουν τα βαγόνια προκειμένου να απεγκλωβιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι επιβάτες ή να ανασυρθούν θύματα, έπρεπε να πατήσουν σε στέρεο έδαφος. Το λασπωμένο χώμα καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία τους και την εκτέλεση της εργασίας για την οποία εκλήθησαν στο σημείο.

H απόφαση ελήφθη την ώρα που ακόμα υπήρχαν ακόμα αγνοούμενοι και πιθανώς τραυματίες κάτω από τα βαγόνια, και όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στις αρχές ο Ευάγγελος Φαλάρας:

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό, αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμενα)

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αγωγός για τον οποίο κάνει λόγο ο κ. Φαλάρας, είναι αγωγός φυσικού αερίου που δημιουργούσε ένα ακόμα πρόβλημα στη χρήση των γερανών που θα σήκωναν τα βαγόνια, αφού υπήρχε κίνδυνος ένα μηχάνημα να χτυπούσε τον αγωγό και να προκαλούσε έκρηξη.

Ο ρόλος του τότε Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού

Ενα από τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για το μπάζωμα του χώρου, ήταν και ο πρώην Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στον οποίο ορισμένοι απέδωσαν την ευθύνη για την πρωτοβουλία. Αργότερα η μητέρα θύματος της τραγωδίας των Τεμπών, η κ. Καρυστιανού, τον κατηγόρησε ότι της αποκάλυψε, ότι ακολουθούσε εντολές του τότε υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλου. Ο ίδιος το διαψεύδει:

Όχι δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κυρία Καρυστιανού. Σέβομαι τον πόνο των οικογενειών και τόσο καιρό δεν ήθελα να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις. Εγώ όσα έχω να πω, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εγώ στην γραπτή εξώδικη απάντηση που έδωσα στην κα Καρυστιανού, δεν αναφέρω πουθενά το όνομα του κ. Τριαντόπουλου, ανέφερε στο aftodioikisi.gr προσθέτοντας:

Η περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο, με μηχανήματα και τα συνεργεία. Ενεργήσαμε βάση του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο οφείλαμε να συμβάλλουμε και τεθήκαμε σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έγινε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δομές (νοσοκομεία κτλ).

Κληθήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια-υποστηρικτικά, και το κάναμε, δίνοντας μηχανήματα, σκαπτικά μέσα κ.α. χωρίς να υπάρξει καμία πρωτοβουλία ενεργειών!”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ