ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον κλοιό του κορωνοϊού αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

Στον κλοιό του κορωνοϊού αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

Μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, σκάνδαλα και ιδιαίτερη ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει τελικά στο Νέο εθνικό Στάδιο του Τόκιο.

 

Σηματοδοτώντας (14:00 ώρα Ελλάδας) την τελετή Έναρξης των «Αγώνων της Πανδημίας» σύμφωνα με τον ΠΟΥ, των «Αγώνων της ανασυγκρότησης» όπως τους χαρακτήρισαν οι Ιάπωνες στις 8/9/2013 όταν εξασφάλισαν την διοργάνωσή τους, των «Αγώνων της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης» όπως έχει πει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

To τρέιλερ του BBC

Μόνο που, φέτος, το κορυφαίο αθλητικός γεγονός θα είναι τελείως διαφορετικό.

Εκτός από την πανδημία της νόσου Covid- 19, που στέρησε από τους θεατές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τους αθλητές να διεκδικούν  ένα μετάλλιο, αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η «βροχή»… παραιτήσεων ανώτατων αξιωματούχων της Ολυμπιακής επιτροπής για σεξιστικά και κακεντρεχή σχόλια, αλλά και η απόλυση της τελευταίας στιγμής -ένα 24ωρο πριν ανοίξει η αυλαία των Αγώνων- του διευθυντή της τελετής έναρξης για ένα σχόλιο που είχε κάνει πριν από 23 χρόνια για το Ολοκαύτωμα.

Ο Κεντάρο Κομπαγιάσι είδε την πόρτα της εξόδου για τα αστεία σχόλια στα οποία είχε προβεί τη δεκαετία του 1990 για το Ολοκαύτωμα.

Το 1964 ήταν η πρώτη φορά που η Ιαπωνία ήταν η οικοδέσποινα του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος . Τότε είχαν πάει όλα ρολόι.

Φέτος, οι διοργανωτές των Αγώνων απέστειλαν προσκλήσεις σε 206 εθνικές Ολυμπιακές ομάδες. Ωστόσο, στους φετινούς Αγώνες θα συμμετέχουν όσοι κατάφεραν να μην μολυνθούν από τη νόσο Covid και δεν τέθηκαν σε καραντίνα ως άτομα στενής επαφής με θετικό κρούσμα.

Από την 1η Ιουλίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δεκάδες κρούσματα σε μέλη εθνικών αποστολών, δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε αθλητικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και σε προμηθευτές. Σύμφωνα με το CNN, τα κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό αγγίζουν τα 100, την ώρα πολλοί αθλητές, προπονητές και μέλη υποστηρικτικών ομάδων είναι τώρα σε απομόνωση, σε προπονητικά καμπ, ως άτομα στενής επαφής.

Χωρίς χειροκρότημα

Χωρίς θεατές και χειροκροτήματα, σήμερα το μεσημέρι στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος ξεκινά η τελετή έναρξης των Αγώνων με 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και 950 Vip προσκεκλημένους, εκ των οποίων οι 800 ξένοι και οι 150 Ιάπωνες.

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους θα είναι η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Το νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα που δέχτηκε σφoδρή κριτική για το υψηλό κόστος του που άγγιξε τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ρεπορτάζ του Business Insider για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 του Τόκιο

Ο Κούμα σχεδίασε ένα οβάλ τεράστιο στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει 68.000 άτομα. Αρχικά λόγω της πανδημίας, οι διοργανωτές είχαν επιτρέψει την παρουσία μόνο οκτώ χιλιάδων θεατών και μόνο Ιαπώνων. Τελικά όμως, αφού οι Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοιού, οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την παρουσία θεατών στο στάδιο.

Το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο είναι φτιαγμένο από ξύλο. Τα 2.000 κυβικά μέτρα του σταδίου φτιάχτηκαν ξύλο και από τους 47 νομούς της χώρας. Περίπου 47.000 δέντρα φυτεύτηκαν γύρω από το στάδιο με τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα να υποστηρίζει ότι δημιούργησε ένα «living tree», δηλαδή ένα δέντρο που ζει και δίνει ζωή και οξυγόνο σε μια πόλη που το έχει ανάγκη.

Τριπλή απειλή για τη δημόσια υγεία

Εκτός από την πανδημία της νόσου Covid-19, με δεκάδες κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στο Ολυμπιακό Χωριό και εκατοντάδες αθλητές να είναι σε καραντίνα ως άτομα στενής επαφής, η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες δύο απειλές:

Τα τρόφιμα που μπορεί έχουν μολυνθεί από το Τσερνόμπιλ με ραδιενεργό καίσιο και το βακτήριο E- Coli που απειλεί να μολύνει κολυμβητές, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun», έχει εντοπιστεί διαρροή λυμάτων στο θαλάσσιο πάρκο που θα φιλοξενήσει τα κολυμβητικά αθλήματα και ο φόβος μολύνσεων των αθλητών είναι μεγάλος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο θαλάσσιο πάρκο Odaiba, στην «καρδιά» του Τόκιο και θα φιλοξενήσει τα κολυμβητικά αθλήματα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως αναδύεται δυσοσμία από τον χώρο του πάρκου, η οποία οφείλεται σε διαρροή λυμάτων.

Οι μολύνσεις που μπορεί να επιφέρει στους αθλητές -κυρίως λόγω του βακτηρίου E.Coli- προκαλούν ανησυχία στις αρχές που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν κάποια λύση, αφού το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής είναι 100 ετών.

Tην ίδια ώρα, οι επικεφαλής της αθλητικής ομάδας της Κορέας δήλωσαν ότι θα κάνουν εργαστηριακές αναλύσεις στα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου συνέβη η πυρηνική καταστροφή του 2011, με το επιχείρημα ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό καίσιο- 137. Οι Κορεάτες εκφράζουν φόβους ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μολυσμένα με ραδιενεργά υλικά.

Λίγα 24ωρα προτού ανοίξει η αυλαία των Αγώνων, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης, την ύστατη στιγμή κυρίως γιατί θα έχανε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης, σε περίπτωση ακύρωσης των Αγώνων.

Ο ίδιος τόνισε ότι το 85% των εθνικών αποστολών και σχεδόν το 100% του δικού της προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα πρωτότυπα κρεβάτια 

Στο Ολυμπιακό Χωριό, οι αθλητές κοιμούνται σε κρεβάτια φτιαγμένα από χαρτί με τους κατασκευαστές τους να επισημαίνουν ότι στόχος τους ήταν να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα, προκειμένου να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή έφτασε στο σημείο να ξεκαθαρίσει ότι τα κρεβάτια των αθλητών είναι ανθεκτικά σε αντίθεση με τα «fake news» που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου ότι, επειδή είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, μπορεί να διαλυθούν εάν ένα ζευγάρι κάνει σεξ.

Σε άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα «New York Post», ανέφερε ότι, ο Αμερικανός δρομέας Paul Chelimo, έγραψε στο Twitter ότι, τα χάρτινα κρεβάτια είχαν ως στόχο την αποφυγή της οικειότητας μεταξύ των αθλητών, σε μια προσπάθεια προώθησης της κοινωνικής απόστασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού.

Την Κυριακή, όμως, Ιρλανδός γυμναστής Rhys McClenaghan τράβηξε βίντεο τον εαυτό του να χοροπηδάει στο κρεβάτι του για να αποδείξει ότι όλες αυτές οι αναφορές περί κρεβατιών κατά του σεξ είναι αναληθείς.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι τα κρεβάτια αυτά σχεδιάστηκαν από ανακυκλώσιμο χαρτόνι και στρώματα από υλικά που θα επαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων μετά τους Αγώνες του Τόκιο.

Τον Ιανουάριο, ο κατασκευαστής των κρεβατιών «Airweave» δήλωσε ότι κάθε κρεβάτι μπορεί να αντέξει βάρος περίπου 200 κιλών .

«Έχουμε κάνει δοκιμές, όπως το να πέφτουν βάρη πάνω στα κρεβάτια», δήλωσε εκπρόσωπος της «Airweave» στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πάρε τα προφυλακτικά σου στο σπίτι»

Αν και οι διοργανωτές των Αγώνων του Τόκιο έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως τους αθλητές να «αποφύγουν περιττές μορφές σωματικής επαφής», αναμένεται να μοιράσουν περισσότερα από 150.000 προφυλακτικά.

«Η διανομή προφυλακτικών δεν προορίζεται για χρήση των αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά για να επιστρέψουν με αυτά στις πατρίδες τους και να ευαισθητοποιηθούν για το AIDS», ανέφεραν οι διοργανωτές στο Reuters.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ του 1988, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να διανέμει κάθε χρόνο στους αθλητές μεγάλο αριθμό προφυλακτικών για την ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά τον ιό HIV και το AIDS.